Reklame- og PR-byråer trekker seg fra DN-kåring

Try, Pol, Kitchen og Trigger er blant byråene som av ulike årsaker trekker seg fra Regi- og DN-undersøkelsen Årets Byrå.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Siden 2016 har det svenske analyseselskapet Regi og Dagens Næringsliv samarbeidet om kåringen «Årets byrå» som baserer seg på en kundetilfredshetsundersøkelse blant byråer i reklame- og kommunikasjonsbransjen.

Undersøkelsen hadde bransjeforeningene Kreativt Forum, Anfo, Mediebyråforeningen, Komm og Sponsor- og eventforeningen i ryggen da den ble lansert i Norge, men nå trekker Kreativt Forum seg som offisiell samarbeidspartner.

- Vi fant ut at det er mest naturlig at vi er nøytrale, på samme måte som vi er med Byråprofil (Kantar Media og Kampanjes omdømmeundersøkelse, red. anm), sier daglig leder i Kreativt Forum, Benedikte Løvdal, til Kampanje.

Foreningen hun leder organiserer store deler av de norske reklamebyråene.

- Det finnes flere andre kundetilfredshetsundersøkelser på markedet og vi opplever det som litt problematisk at denne undersøkelsen er knyttet så sterkt opp mot en kåring og en prisutdeling. Det er en vanskelig balansegang, fortsetter hun.

Avgjørelsen til Kreativt Forum får ingen direkte konsekvenser for medlemmenes deltakelse i undersøkelsen.

- Mange medlemmer har stor nytte av den. Det bør være opp til hvert enkelt byrå om de vil delta.

Likevel har flere toneangivende reklame- og PR-byråer valgt å trekke seg, inkludert Norges største reklamebyrå, Try.

- Det skyldes to ting. Det viktigste er at vi for ikke lenge siden gjennomførte egen kundeundersøkelse, som vi mener er en mer skreddersydd undersøkelse for oss. Dette ga oss mange gode svar, så vi har bestemt oss for å gjøre dette hvert år fremover. Som en følge av det vil vi ikke plage kundene våre med å måtte svare på en masse spørsmål om oss flere ganger i året, sier administrerende direktør Kjetil Try.

Han har også tatt Kreativt Forums avgjørelse med i vurderingen.

- Det er jo også en grunn til å se på det én gang til. Konklusjonen ble da at vi velger å gå ut. Det er jo så mange konkurranser i bransjen. Vi har rett og slett funnet ut at vi dropper det.

- Skyldes det også at dere ikke har gått til topps i Regi sin undersøkelse?

- Nei, det gjør ikke det. Vi har scoret høyt på kundetilfredshet og vært blant finalistene hvert eneste år. Det har ikke noe med det å gjøre. Vi har rett og slett mer igjen for å gjøre egne undersøkelser. Det er jo det dette egentlig burde dreie seg om; hvor fornøyd er kundene våre og hva er det vi kan forbedre oss på.

Han forteller at de ikke har noen planer om å komme tilbake til undersøkelsen.

Se hva Regi svarer lenger ned i saken.

Trekker seg:

- Egentlig tenker jeg at dette ikke er noe vi skal være med på, svarer Bente Kvam Kristoffersen på spørsmål om det er aktuelt å gjøre en ny vurdering på et senere tidspunkt. Foto: Trigger

- Har vært til dels store svingninger

Også Trys datterbyrå Pol har tatt en beslutning om å trekke seg fra konkurransen. Det samme gjør Kitchen, SMFB, Trigger og Geelmuyden Kiese, får Kampanje bekreftet.

- Vi registrerer at det har vært til dels store svingninger i resultatene for en del byråer fra år til år og stiller spørsmålstegn ved om dette kan skyldes at byråene selv sender inn lister på hvilke kunder som skal bli spurt, sier Pol-sjef Kjetil Botten Skogly.

Hans byrå kom på andreplass i sin klasse i år.

- Vi ser at det er enorme svingninger fra år til år, og selv om Pol har gjort det bra på resultatlisten hele veien, så har vi kommet frem til at det ikke gir oss noe å være med på dette. Vi har andre måter å overvåke kundetilfredshet på som vi mener gir oss bedre verktøy. Vi ønsker å stille oss bak vår egen bransjeforening og tror heller ikke at det vår bransje trenger er enda en konkurranse. Byråprofil som har eksistert i et titalls år styres av en objektiv part, og denne objektiviteten er viktig for oss.  

- Er dere åpne for å komme tilbake til Regi-undersøkelsen dersom de gjør noen endringer? 

- Vi har ikke noe imot å bli målt på kundetilfredshet, men her har vi dessverre sittet igjen med en følelse av at det ikke har tilført oss så mye sammenlignet med den dialogen vi har med våre kunder hver dag.

Kitchen-sjef Haakon Dahl begrunner sin avgjørelse med beslutningen som er tatt av Kreativt Forum.

- Det handler primært om at Kreativt Forum ikke lenger støtter kåringen. Vi er med på mange kåringer og er i ferd med å utvikle egen KTI-undersøkelse, så det blir dobbelt opp med arbeid, sier Dahl.

- Er dere misfornøyd med hva dere har fått ut av denne undersøkelsen tidligere?

- Nei, det har vi ikke vært. Jeg føler at vi har fått et bra utgangspunkt, men det har til tider vært vanskelig å vurdere kvaliteten på hvem av våre respondenter som svarer. Jeg er usikker på om vi får en presis nok KTI-undersøkelse. Men Regi har gjort en god jobb, vi har ingenting å utsette på dem frem til nå.

Trigger er ikke medlem av Kreativt Forum, men byråleder Bente Kvam Kristoffersen bekrefter overfor Kampanje at også de velger å stå utenfor årets undersøkelse. Det begrunner hun med at de gjør sin egen KTI-undersøkelse og med en bekymring for nøytraliteten i kundelistene som samles inn av Regi.

- Er dere åpne for å komme tilbake?

- Egentlig tenker jeg at dette ikke er noe vi skal være med på. Selv om dette er en KTI og ikke en omdømmeundersøkelse, undrer det meg at Try og andre toneangivende byråer ikke hevder seg i denne undersøkelsen. Det er noe med kart og terreng som ikke stemmer.  

Geelmuyden Kiese, som i 2018 gikk til topps i kategorien årets kommunikasjonsbyrå med en byråinntekt på over 100 millioner kroner, dropper årets konkurranse fordi denne kategorien ble lagt ned i år, ifølge byråleder Hans Geelmuyden.

- Vi har sagt at før Regi reetablerer klassen for store kommunikasjonsbyråer, synes vi undersøkelsen er helt irrelevant. PR-kategorien vinnes hvert år av små PR-byråer med 15-20 ansatte. PR-leveranser er ganske enkle. Oftest er det ikke mer enn 1-2 på teamet. GK er et fullservicebyrå. På de største kundene våre jobber det 20 til 25 medarbeidere, og vi leverer helt andre tjenester enn et PR-byrå. Derfor blir Regis sammenligning fullstendig irrelevant, sier han.

Trekker seg:

Hans Geelmuyden oppgir mangelen på en kategori for byråer med over 100 millioner kroner i byråinntekt som årsaken til at de uteblir fra undersøkelsen. Foto: Eivor Eriksen

Regi: - Har ikke avsluttet diskusjonene

Fristen for å sende inn kundelister til Årets Byrå gikk ut fredag 22. november. Administrerende direktør Robert Skölfman i Regi forteller til Kampanje at de regner med å få inn lister fra 55 norske byråer, omtrent like mange som i fjor. Han erkjenner samtidig at noen byråer glimrer med sitt fravær.

- Vi har fått tilbakemelding fra noen byråer som ikke vil være med av ulike årsaker. De diskusjonene er ikke avsluttet ennå, sier Skölfman til Kampanje.

Han har tro på at flere vil velge å sende inn kundelistene sine.

- Hva betyr det for undersøkelsen at flere store byråer ikke er med?

- Det finnes et par større byråer som av ulike årsaker ikke vil være med i år. Noen har valgt å gjøre egne undersøkelser. Det er ikke sikkert at det er et totalt nei, sier han.

Som svar på byråledernes bekymring for nøytraliteten i undersøkelsen, sender han et dokument med en lengre beskrivelse av metoden som ligger bak Årets Byrå-kåringen. Der kommer det frem at Regi tar i bruk et tredjepartsregister for å kontrollere at kundelistene som er levert inn av byrået er sannferdige. Respondenter på denne listen får også muligheten til å vurdere byråene de har samarbeidet med.

- Det gjør vi for å få et stort utvalg og for å kontrollere at kundelistene stemmer, sier Skölfman til Kampanje.

Regi tar i bruk kontrollspørsmål for å sjekke at alle respondentene overholder regelverket i undersøkelsen, og i den siste delen av innsamlingsperioden starter Regi et valideringsarbeid der et tilfeldig utvalg av svarene sjekkes «for å sikre dataene i form av vurderinger og kommentarer». I den endelige valideringsfasen tar de i bruk en statistisk metode kalt Winsorizing, der ekstreme verdier fjernes basert på standardavvik og gjennomsnitt. Alle svarene er dessuten anonymisert.

Når det gjelder Geelmuyden Kieses vurdering av konkurransen, forteller Regi-sjefen at det har vært liten interesse fra andre byråer med en byråinntekt på over 100 millioner kroner for en slik kategori etter at de lanserte den i 2018.

- Det var bare GK som ville ha den kategorien, og vi kan ikke ha en kategori med bare ett byrå og én vinner, sier han.

Kampanje har også vært i kontakt med administrerende direktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv i forbindelse med denne saken.

- Dette er ukjent for meg, skriver han i en tekstmelding til Kampanje.

Prosjektdirektør Ola Johan Sjaastad i Dagens Næringsliv henviser til Regi for svar.

For ordens skyld: Kantar Media og Kampanje står bak omdømmeundersøkelsen Byråprofil som det henvises til i denne saken.

Reklame- og PR-byråer trekker seg fra DN-kåring