Satset ti mill. på nytt strømmestudio: - Det kommer ikke mange nye bestillinger

- Jeg savner en tydelig kommunikasjon på hva vi kan gjøre, sier Ole-Andreas Løvland i Trippel-M.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har vært tøffe tider i eventbransjen etter at statsminister Erna Solberg og den norske regjeringen stengte ned store deler av landet i mars i år. For en hel eventindustri ble verden snudd på hodet med strenge regler for hvor mange mennesker man kunne samle på et offentlig arrangement. Det rammet også produksjonsselskapet Trippel-M som produserer arrangementer på oppdrag fra eventbyråene. Selskapet, som startet opp som et enkeltmannsselskap i Tønsberg i 2003, merket det umiddelbart på forretningene og måtte som de fleste andre norske i bransjen permittere.

Les også: Skred av korona-permitteringer i eventbransjen: - Det rammer oss fryktelig hardt

Over halvparten av de ansatte i Trippel-M ble permittert, men så tok det seg gradvis opp igjen. 

- I dag har vi hentet alle tilbake i Trippel-M og ansatt 12 nye. I tillegg har vi hatt en mengde med frilansere inne. Det har vært vårt bidrag for å holde hjulene i gang under dugnaden, sier daglig leder og største eier i produksjonsselskapet Trippel-M Levende bilder, Ole-Andreas Løvland, til Kampanje.

Mange av de nyansatte har i Tippel-M nemlig begynt i et helt nytt selskap som heter Oslo Streamingsenter. Selskapet ble lansert før sommeren i år, etter at Løvland tok beslutningen om å bygge opp et selskap for å ta unna en stigende etterspørsel etter produksjon av digital kommunikasjon og overføringer via ny strømmeteknologi over nettet. Selskapet har i dag også kontorer i Gamlebyen i Oslo og nye studioer i Oslo Spektrum.

- Vi satte opp Oslo Streamingsenter som et resultat av koronakrisen. Vi turte å satse fordi vi var overbevist om at dette kom til å være en mediekanal vi kom til å jobbe mye med fremover. Som mennesker har vi endret oss med tanke på nye brukervaner. Vi kommer ikke til å reise like mye og vi blir kanskje litt mer nervøse som mennesker. Jeg tror det blir lenge til vi er tilbake en eller annen form for normalsituasjon igjen, kanskje ikke før 2022, sier Løvland.

Løsningen for en hardt presset eventindustri skulle kjapt vise seg å være og produsere digitale sendinger og arrangere digitale konferanser.

Les også: Fortvilte event-topper bønnfaller Oslo-byrådet: - Det er så urimelig at det ikke kan stemme

Det har ikke vært de store kanselleringsrundene, men jeg er redd hvis dette blir vedvarende og med en så snodig regel at det er få som bestiller noe nytt. Ole-Andreas Løvland, Trippel-M

Investerte nærmere ti millioner i nytt studio

Totalt så regner han med at de har investert opp mot ti millioner kroner i det nye selskapet Oslo Streamingsenter. Pengene har gått til investeringer i kameraer og ny strømmeteknologi. Produksjonsselskapet Trippel-M hadde i 2019 en omsetning på nærmere 40 millioner kroner. 

- Vi skilte det ut i eget selskap under samme holdingselskap. Det er i dag et søsterselskap av Trippel-M, sier han.

- Er du bekymret for investeringen i det nye selskapet?

- Nei, ikke enda, men vi må komme i gang med produksjoner igjen, slik at vi får inn nye bookinger.

- Kan det bli aktuelt å permittere?

- Ikke slik det er i dag, det har ikke vært de store kanselleringsrundene, men jeg er redd hvis dette blir vedvarende og med en så snodig regel at det er få som bestiller noe nytt. Vi gjennomfører det vi skal med én deltager i studio, men det kommer ikke mange nye bestillinger, sier han.

Stille i studio:

Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Robert Steen strammet forrige uke inn smittervernreglene kraftig. Heldigitale arrangementer kan ikke lenger gjennomføres med mer enn en person i samme rom om gangen. Foto: NTB/Scanpiox.

Nye regler bekymrer

Løvland mener det til tross for koronasituasjonen er viktig for norsk næringsliv og både offentlige og private aktører, å opprettholde kommunikasjonen internt og eksternt gjennom ulike digitale sendinger.

- Når vi ikke lenger kan møtes så blir dette veldig viktig enten det handler om å kommunisere med kunder eller motivere og ta vare på ansatte på hjemmekontor, sier han.

Etter sommeren begynte oppdragene å renne inn og Løvland sier «det var bra trykk». Selskapet avviklet fem til  ti sendinger hver dag over et bredt spekter av ulike arrangement.

- Vi har hatt en del begravelser også. Det har hatt et oppsving, og bare denne uka har vi sendt 17 begravelser.

Men torsdag for to uker siden strammet Oslo kommune ytterligere inn. Fra og med tirsdag for en uke siden var ble det iverksatt forbud mot å være flere enn én gjest i studio i tillegg til et teknisk team på to. Med mindre man som selskap driver med TV-produksjon eller kulturformidling. 

- Vi har fått noen kanselleringer, men det som er fantastisk er at vi har møtt veldig mye forståelse fra kundene, sier han.

De nye reglene gjelder for ytterligere to uker, men signalene fra helsemyndigheter og regjering om smitteutviklingen gjør det meste usikkert.

- Vi har fått de avbestillingene som vi har fått også har det vært noen endringer. Men det har gått bra og vi er ikke så bekymret for de neste par ukene, men hvis dette trekker ut og kommer tilbake ved nye oppblomstringer så blir vi mer bekymret. 

Les også: Fortvilte event-topper bønnfaller Oslo-byrådet: - Det er så urimelig at det ikke kan stemme

- Oppleves som litt tullete

De nye reglene har ført til fortvilelse hos en samlet eventbransje og flere av toppsjefene i landets største eventbyråer uttalte til Kampanje i helgen at de oppleves som urimelig.  På den ene siden kan eventbransjen ikke lenger produsere sendinger med de samme smittevernsreglene som for eksempel TV- eller radiobransjen.

- Når det skilles på normalt og unormalt virke så oppleves det som litt tullete. Vi er 30 stykker som jobber med digitale produksjoner og webinarer hver dag. Det er veldig normalt for oss, men vi skjønner selvfølgelig behovet for å minske risikoen for smittespredning og er innstilte på være med å støtte opp om de tiltakene som kommer, sier han.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forklarte før helgen hvorfor TV-bransjen ikke rammes av de samme innstrammingene slik:

- Dette ses på som det vi kaller «ordinært arbeid». Og på jobben forventes strenge regler, sa Johansen.

Løvland sier mye har blitt annerledes siden mars og at produksjon av digitale sendinger og arrangement har blitt en måte å omstille seg på for eventbyråene. 

- Det var vel ingen som hadde hørt om et digitalt arrangement før 12 mars. Før 12. mars var det en TV-sending, i dag snakker vi om webinarer, digitale kundearrangement eller samlinger med tanke på internkommunikasjon.

- Hva tenker du om forskjellsbehandlingen på en tv-produksjon eller en reklamefilminnspilling og det dere gjør?

- Jeg savner en tydelig kommunikasjon på hva vi kan gjøre? Det er helt topp å bidra inn i dugnaden og vi er mer enn villige til å få dette til, men det som er vanskelig og utfordrende er hva som egentlig er forskjellen. Det er det jeg stiller spørsmål ved? Det er jo de samme profilene som lager TV og som lager bedriftsarrangement og det er de samme menneskene som står bak kamera, har foto og regi. Det er en liten bransje dette, sier han.

Les mer: Avlyser digitale arrangementer etter nye koronaregler: - Dette er spikeren i kisten

Satset ti mill. på nytt strømmestudio: - Det kommer ikke mange nye bestillinger