Norske redaktører forberedt på høydramatisk valgnatt: - Folk snakker om å bevæpne seg

Forsvarer samtidig massiv Trump-omtale før skjebnevalget. - Biden satt i kjelleren hele våren.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Dag Robert Jerijervi

I dag er det presidentvalg i USA og valglokalene i en rekke delstater nordøst i USA, blant annet New York, har allerede åpnet dørene. NTB forteller at det ventes rekordhøy valgdeltakelse i år, og hele 99,65 millioner amerikanere har alt forhåndsstemt.

Demokratenes kandidat, Joe Biden, leder på de fleste meningsmålingene, men president Donald Trump tror på seier.

- Vi kommer til å få nok en vakker seier i morgen, sa Trump til en folkemengde i Michigan tirsdag morgen.

Samtidig er det på ingen måte sikkert at tapende part vil godta et valgnederlag. NTB skriver at både Demokratene og Republikanerne ruster seg nå til kamp i det amerikanske rettsvesenet dersom resultatet i valget ikke går deres vei. Flere frykter også uro i gatene, og Det hvite hus ble mandag kveld omringet av sikkerhetsgjerder.

Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, forteller at de forbereder seg på det meste når de går inn i valgnatten.

- Vi er innstilt på at dette kan bli et lengre løp og er forberedt på å skifte ut team og sikre tilstedeværelse i USA også videre, dersom det skulle bli en uavklart situasjon, sier nyhetsredaktøren til Kampanje.

- Det kan jo også skje en høydramatisk utvikling, folk snakker til og med om å bevæpne seg. Vi er både rigget for at dette kan gå rolig for seg og at det kan ta vendinger som gjør at man må prioritere dekningen i USA, fortsetter Håndlykken.

Jeg tror det er en bevisst strategi fra demokratenes side at de gjør dette til en kamp mellom Trump og alternativet. Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenrikssjef NRK

- En høydramatisk valgkamp

Tidligere i dag skrev Kampanje om tall fra Retriever som viser at norske medier har skrevet over 200 saker om Donald Trump i døgnet de siste to månedene. Trump-dekningen er større enn den var for fire år siden, da han stilte mot Hillary Clinton.

- Er det mye, akkurat passe eller for lite?

- Det er til å forstå, sier Håndlykken.

- Dette er både en høydramatisk valgkamp og du ser at USA er mer polarisert enn kanskje noensinne. På toppen var det sånn at Trump ble koronasmittet, som jeg tror bidrar til at omfanget av dekningen ble enda større, som vi også så på lesertallene. Det var en veldig stor interesse rundt det på toppen av at interessen for det amerikanske valget også var stor, fortsetter hun.

Les også: Norske medier skriver over 200 saker om Trump i døgnet

At Joe Biden har fått mindre omtale enn det Hillary Clinton fikk i 2016, forklarer nyhetsredaktøren med at det hersket flere kontroverser rundt Clinton og at hun kunne bli den første kvinnelige presidenten.

- Og fordi dekningen av Trump har vært så massiv, kan det ha blitt noe mindre rundt Biden, sier Håndlykken.

- Det er ikke sånn at deres synes Biden er litt kjedelig?

- Det er en nyhetsprioritering som ligger til grunn i vurderingen. Det er mulig strategien hans har vært å ikke ha all verdens kontroverser rundt sin egen person.

NRK: - Tar høyde for uro

Også NRK er forberedt på at at det kan ta tid før et endelig resultat blir klart og potensielle opptøyer i kjølevannet av valgresultatet.

- Vi er forberedte på begge deler. Hvis det var noe vi lærte av 2016, var det at vi må være forberedt på det uforberedte. Vi ser at de spikrer igjen butikker og kontorbygninger i både Washington og flere amerikanske byer. Vi tar høyde for at det blir uro. Og kommer til å dekke det etter vanlige rutiner, sier utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen i NRK til Kampanje.

- De to faste korrespondentene våre skal være der videre, også har vi sent ned Gro Holm og Anders Tvegård og de er i henholdsvis Pennsylvania og Florida, og hvis det skulle bli veldig urolig er vi forberedt på å holde de der lenger, hvis vi må, fortsetter Mikkelsen.

Les også: Slik dekker NRK«et av de viktigste amerikanske valgene»: - Vi må forstå begge sider

NRKs utenrikssjef mener demokratene har kjørt en annerledes og litt mer lavprofil-valgkamp.

- Biden satt i kjelleren i huset sitt hele våren. Det kan være litt vanskelig å vite hvor han holder folkemøter, og de er mindre. De har en helt annen policy på dette her hos demokratene, på grunn av korona. Også tror jeg det er en bevisst strategi fra demokratenes side at de gjør dette til en kamp mellom Trump og alternativet, og de har bevisst gitt Trump initiativet og oppmerksomheten på våren, sier Mikkelsen.

Han understreker at NRK også har dekket demokratenes kandidat.

- Veronica Westhrin var i hjembyen hans og lagde en profil på han, vi har fulgt politikken hans og skrevet hvordan verden blir annerledes med han som president, men på nyhetssiden ser jeg at Trump har fått mer oppmerksomhet.

- Latt Trump få mye av rampelyset

- Mitt inntrykk er at de har rammet inn dette valget, heller enn å gå i kamp med Donald Trump på hans bane halvdel, så har latt Trump få mye av rampelyset og satset på at motivasjonen for å stemme mot Trump er såpass sterk. De har hatt en litt mer lavmælt valgkamp. I tillegg til de begrensingene som naturlig ligger i koronaen, sier Mikkelsen.

- Trump har hatt slagord som «Make America Great Again» og «Build a Wall», men er det noen Biden-slagord vi husker?

- Det er «Battle for the Soul of the Nation» som star foran alle talerstolene hans, men demokratene har ikke ville konkurrere på slagord-politikk, tenker jeg, sier Mikkelsen.

Utenrikssjefen sier han er spent på om demokratene klarer å mobilisere nok egne velgere.

- Og få de til den entusiasmen som de trenger for å komme seg over mållinja.

- Hvis demokratene hadde hatt en annen kandidat enn Biden, hadde de kjørt en annen strategi?

- Enhver valgkamp må spille på kandidatenes sterkeste sider. Jeg tror nok de spiller på Bidens sterkeste sider, erfaringen hans og at han fremstår som en empatisk person for mange, og at han fremstår som en annerledes politiker-type enn Trump, kanskje også mer samlende for hvert fall en del amerikanere. De har nok valgt å kjøre mer på det, enn på offensive politiske utspill.

Dagbladet: - Interessen er stor

Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen mener det er naturlig at president Trump får mye omtale i norske medier.

- Det er helt naturlig at det er omfattende dekning av valgkampen og ikke minst Trump. De løpende utspillene hans, samt den helt spesielle korona-situasjonen, gjør at nyhetskriteriet er oppfylt – og vi ser at interessen er stor blant både lesere og seere, sier Hansen til Kampanje.

- Er Joe Biden en mindre interessant kandidat enn det Hillary Clinton var i 2016, i og med at Biden får færre oppslag?

- Det er trolig naturlig at den sittende presidenten får mer omtale enn motkandidaten. Ikke minst fordi det nå dreier seg om Trump, sier Hansen.

- Har Dagbladet dekket et presidentvalg tettere noen gang?

- Vi dekket også de siste valgene svært tett. Men det er klart at medieutviklingen - der leserne og seerne forventer at vi er oppdatert 24 timer i døgnet - og Donald Trump i seg selv, gjør at vi har satt av mye ressurser til dekningen.

Forberedt på uro:

Nyhetsredaktør Espen Hansen i Dagbladet, Tora Bakke Håndlykken i VG og utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen i NRK. Foto: NTB/privat/NRK.

Norske redaktører forberedt på høydramatisk valgnatt: - Folk snakker om å bevæpne seg