Avlyser digitale arrangementer etter nye koronaregler: - Dette er spikeren i kisten

De nye smittevernsreglene åpner for dansing på TV, men ikke flere gjester på en digital konferanse. - Dypt urettferdig, mener leder i Sponsor- og eventforeningen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Daglig leder i Sponsor- og eventforeningen, Janette Haukland, reagerer kraftig på at de nye smittevernreglene i Oslo som gjør det vanskelig å arrangere digitale konferanser.

Hovedregelen er forbud mot alle arrangementer innendørs og det er nå kun lov med én person i samme rom om gangen, pluss en tekniker og en fotograf.

Det rammer den siste muligheten eventbransjen har hatt til å lage direktesendte arrangementer på nett, mener hun.

- Det er alvorlig for oss, men det er faktisk enda mer alvorlig for et nedstengt Oslo og Norge. Disse arrangementene holder motet opp, holder hjulene i gang og skaper verdier nå. Det er meningsløst at de blir forbudt, nå skal man dra ut den siste luften av ballongen med å nekte TV-sendinger. Vi føler oss helt glemt, oversett og kneblet, og frykter nå dette er spikeren i kisten for en hel bransje, sier Janette Haukland.

Les mer: Fortviler over ny «lockdown»: - En hel bransje er i ferd med å gå dukken

- Vi rammes hardt

For det norske selskapet Kite får innstrammingen store konsekvenser. Der har alle de 17 ansatte fått permitteringsvarsel denne uka etter at arrangementer som Bærekraftskonferansen ble avlyst.

- Vi rammes hardt av regelverket slik det har fremstått til nå, og det er nettopp fordi vi har gjort den voldsomme omstillingen av virksomheten som regjeringen og myndighetene har ønsket, og har gjennomført 40 digitale produksjoner med og uten fysiske deltakere siden juni måned, sier strategisk rådgiver Bjarne Berger.

Han mener de får lite eller ingenting å gjøre dersom reglene blir stående. Det vil også ramme en rekke underleverandører, påpeker han.

- Det å lage digitale produksjoner reduserer jo de fysiske møtene vesentlig og gjør at virksomheter kan opprettholde sin normale virksomhet, sier Berger

Vil likebehandles med TV-bransjen

Denne uken ble også den digitale klimakonferansen Zero avlyst, samme dag som den skulle avholdes. Årsaken er de nye restriksjonene.

- I praksis forbys nå digitale sendinger med flere enn én deltager i studio. Dermed ble det umulig å gjennomføre vår konferanse som planlagt, sier Marius Holm til Aftenposten.

Det betyr kroken på døra på all digital innsats eventbyråene har lagt ned de siste månedene, mener Janett Haukland. Samtidig kan TV-bransjen fortsette produksjoner som «God morgen Norge», «Debatten», «Skal vi danse» og «Skavlan» med flere gjester i studio.

- Våre medlemmer har kastet seg rundt, gjort store investeringer og omstilt hele virksomheten for å levere digitale arrangementer trygt og godt. Det er like strenge tiltak og forholdsregler i streamingstudione i Oslo, som hos TV-kanalene eller på regjeringens pressekonferanser. Denne forskjellsbehandlingen er dypt urettferdig, den rammer hardt og den får følbare konsekvenser for tusenvis av nordmenn som trenger lyspunkt i hverdagen mer enn noen gang, sier Haukland.

Hun ønsker at konferansearrangører og eventbransjen behandles likt med de store TV-kanalene, som kan ha flere gjester i studio med avstand.

- Vi er profesjonelle aktører som tar smittevern på høyeste alvor og ønsker bare å levere det bedrifter og folk trenger av kultur og faglig påfyll. Vi har bevist at vi tar dette på alvor og fortjener tillit. Det er merkelig å se politikerne være fire stykker på scenen under pressekonferansene sine, mens vår bransje kveles. Det er meningsløst, sier Haukland. 

- Urettferdig:

- Denne forskjellsbehandlingen er dypt urettferdig, den rammer hardt og den får følbare konsekvenser for tusenvis av nordmenn som trenger lyspunkt i hverdagen mer enn noen gang, sier Janette Haukland i Sponsor- og eventforeningen.

- TV er «ordinært arbeid»

Byrådet i Oslo er forelagt kritikken fra Sponsor- og eventforeningen.

Overfor Aftenposten har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forklart hvorfor TV-bransjen ikke rammes av de samme innstrammingene slik:

- Dette ses på som det vi kaller «ordinært arbeid». Og på jobben forventes strenge regler. Zerokonferansen er et privat arrangement, som rammes uansett om det er to eller ti på en scene. Og de skulle hatt 40–50 mennesker samlet på Deichmanske, sier Johansen.

I en e-post fra Byrådslederens kontor, kommenterer kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz kritikken slik:

- Norge er nå i starten av andre smittebølge. På tross av at Oslo i flere uker har hatt de strengeste tiltakene i landet, har smitten steget urovekkende raskt i alle aldersgrupper. Nasjonale helsemyndigheter er svært tydelig i sine råd til Oslo kommune. Vi er nå på et kritisk punkt. For å unngå at smittespredningen kommer ut av kontroll trengs det kraftfulle tiltak.

- Ja, det er mange som blir rammet av innstrammingen nå. Det er leit, men vi må huske at formålet med tiltakene er at vi skal redusere antallet kontaktflater til et minimum. Derfor har vi stengt det aller meste av virksomheten i byen. Det viktigste nå er å få ned smittetallene.

Hun svarer ikke direkte på spørsmål om hvorfor eventbransjen ikke kan produsere sendinger med de samme smittevernsreglene som TV-bransjen.

- Vi må stramme inn nå og møte hverandre minst mulig. Dersom vi venter med disse tiltakene, er det en stor fare for en total nedstenging, som vil ramme enkeltmennesker og samfunnet enda hardere. Samtidig har eventbransjen mulighet til å avvikle heldigitale arrangementer, men da må de være heldigititale, altså med deltakere med på skjerm i denne perioden.

Avlyser digitale arrangementer etter nye koronaregler: - Dette er spikeren i kisten