Varsler en tredobling av nettsalget: - Koronaen vil få en dramatisk effekt på julehandelen

Men forsker mener netthandel aldri kan erstatte den tradisjonelle julehandelen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er tøffe tider for landets butikker og kjøpesentre og med økte smittetall, stadig flere på hjemmekontor og en lang rekke av avlyste juleselskap, konserter og julebord er det ikke overraskende at stadig flere butikker melder om kraftig omsetningsnedgang. Samtidig er forventningene at norske forbrukere kommer til å bruke mer penger denne jula og at stadig mer av handelen vil skje på nettet ettersom det ikke er mange ukene igjen til juleshoppingen setter inn for fullt. 

- Jeg vil tro det blir en annerledes julehandel i år. Nå er det seks uker igjen til jul og det er ikke så mye tid igjen, sier forskningsleder Arne Dulsrud ved Oslo Met til Kampanje.

Han har forsket lenge på endringer i varehandelen og mener det er krefter som trekker i begge retning. Supertrenden med økt netthandel oppveies av det faktum at vi som forbrukere liker å gå i byen å handle julegaver. 

- De viktigste driverne akkurat nå for netthandelen er bekvemmelighet og Covid-19. De opptrer dels i sammenheng og dels uavhengig av hverandre. Motkreftene her er den sosiale dimensjonen når vi møter folk på butikken og på kjøpesentrene og opplevelsen det gir å gå ut og handle julegaver, se juletrær og julepynt og høre julemusikken.  Denne sosiale dimensjonen er veldig viktig og er noe netthandelen aldri kan fylle tomrommet etter, sier Dulsrud.

Les også: Venter 25 prosent vekst i netthandel - kan overstige 60 milliarder i år

- Dramatisk effekt på julehandelen

Tidligere prognoser fra Oslo Handelsstand Forening (OHS) anslår at kjøpefesten i november og desember vil koste nordmenn rundt 100 milliarder kroner. Andre prognoser går enda høyere (se lenger ned i saken). Bare i desember handler vi julegaver for rundt 60 milliarder kroner i desember. Det store spørsmålet er hvor mye av julehandelen som i år vil skje på nett.

- Det vil få en dramatisk effekt på julehandelen, særlig i Oslo.  Netthandelen kommer til å skyte i været. Jeg vil spå at den minst tredobles siden fjorårets handel, sier Kaare Øystein Trædal i teknologi og kommunikasjonsselskapet Try Pearl til Kampanje.

Samtidig er det ventet at vi kommer til å bruke enda mer penger på julegaver i år, en vekst Sparebank 1 SR-Bank anslår til 15 prosent. 

– Vi er i en spesiell situasjon. Vi kan ikke dra utenlands, har ikke fått brukt restauranter og uteliv på samme måte som før og er mer hjemme. Det frigjør mye penger, og vil gi en ketchupeffekt for butikkene i julemånedene. I gjennomsnitt har vi nå større kjøpekraft enn noensinne. Men for dem som ikke har jobb, er det trist, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til Dagens Næringsliv

Julen kommer uansett og da må man handle på nett.

Fortsatt vil netthandelen være betydelig mindre enn den handelen som finner sted i de fysiske butikkene og bransjeorganisasjonen Virke tror netthandelen her i landet kan komme opp i over 60 milliarder kroner i år. Det vil i så fal utgjøre en økning på 25 prosent. Det er mindre enn det man så rett etter koronakrisen da veksten var på snaue 60 prosent, da statsminister Erna Solberg stengte ned landet for første gang.

I 2019 handlet nordmenn totalt varer for 572 milliarder.  

- Dette kommer også til å ha langsiktige virkninger, for nå må også de som enda ikke har blitt netthandlere gjøre det. For julen kommer uansett og da må man handle på nett. Alternativet blir ganske komplisert, sier Kaare Øystein Trædal i Try Pearl.

Med de nye koronabegrensningene og ikke minst et Amazon som står og banker på døren på svenskegrensen, en kombinasjon Trædal tidligere har kalt «en farlig cocktail», opplever selskapet økt pågang fra kunder som vil ha hjelp fra Trys nye spydspiss på kundeopplevelser, Try Pearl.

- Vi merker nå stort trykk fra folk som har store ambisjoner på vegne av nettbutikkene sin. Vi har derfor satt ned en egen gruppe som både jobber med «nødhjelp» og som jobber langsiktig. For dette handler ikke bare om julen som kommer, for julen varer helt til Amazon, sier han.

Try Pearl har på kort tid blitt et selskap med rundt 30 ansatte og henter stadig inn nye folk. Nylig ble det klart at e-handel-sjefen til Elkjøp, Alexander Løver, begynner i Trys spydspiss på kundeopplevelser.

Økende netthandelsinteresse

Sist uke kunne Kampanje fortelle at Google nå opplevde en voldsom økning i søk på åpningstider og ulike hente- og leveringsløsninger samt e-handel generelt.

- Interessen for e-handel har vokst med 200 prosent verden over og det trender også i Norge, særlig søk på åpningstider og ulike løsninger for levering av varer. Det viser hvor viktig det er å skape en sømløs kundeopplevelse på tvers av nett og butikk er helt nødvendig for å møte kundenes forventninger, sa den norske Google-toppen, Kjetil Angell Kjerstad.

Les også: Var favoritt i lederjakten i Google - nå får han ansvaret for alt reklamesalget

Trædal mener «koronaen har hatt dramatiske konsekvenser store deler av handelen allerede.»

- Leiepriser for fysiske butikker synker og handle-og kjøpsmønster er i dramatisk endring. Endringene er større hver måned enn hva vi kunne forventet av ett år. Det handler ikke lengre om nettsider, for de fleste handler det om inngangsdøren til en kundeopplevelse, sier Trædal.

En organisasjon som allerede har vært ute og spådd om julehandelen er NHO, og netthandel eller ikke så anslår arbeidsgiverorganisasjonen at det vil bli satt ny rekord i julehandelen i år med en vekst på 7,6 prosent sett opp mot fjoråret. NHO anslår at nordmenn i år vil bruke 126 milliarder kroner under årets julehandel, skriver E24.

– Vi har rett og slett mer penger å bruke på butikken nå. Ikke på grunn av bedre råd, men mest fordi vi er blitt tvunget til å bruke mer av pengene våre på denne måten, sier Øystein Dørum, direktør for samfunnsøkonomi i NHO.

- Covid-19 har ført til at netthandelen har tatt et hopp

Tilbake hos Oslo Met mener forskningsleder Arne Dulsrud at når det er snakk om juleshopping, kan ikke opplevelsen av å være ute blant folk underdrives. Samtidig er det en fare for at opplevelsen ikke blir den samme som en følge av all maskebæringen. Påbud om munnbind innendørs på offentlig steder som butikker og kjøpesentre, kan med andre ord flytte enda mer av handelen over på nett.

- Covid-19 har ført til at netthandelen har tatt et hopp, og det er heller ikke så hyggelig å snakke med folk når ansiktet blir skjult av en maske, sier han. 

- Hva tenker du om spådommen om en tredobling av netthandelen denne jula?

- Det høres veldig mye ut. Det er sjelden vi ser så dramatiske skifter og som forsker vil jeg nok si at Try har en motivasjon på å snakke frem den digitale handelen. Men netthandelen kommer nok til å gjøre et byks selv om vi så en utflating tidligere i år da restriksjonene ble lettet på. Da gikk netthandelen ned igjen, sier Dulsrud.

- Når vi er kommet igjennom koronaen vil netthandelen falle tilbake på gammelt nivå?

- Det er vanskelig å si, men det har vært en trend lenge med økt netthandel og den trenden kommer til å fortsette. Covid-19 har gitt den et spark bak også gjenstår det å se hvor mye den avtar og flater ut når restriksjonene opphører, sier Dulsrud.

Varsler en tredobling av nettsalget: - Koronaen vil få en dramatisk effekt på julehandelen