Varsler kraftig vekst i Norge – men neste år ribbes Viaplay for toppfotball

Må klare seg uten både Champions League og Premier League i et helt år.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

Etter å ha bygget opp strømmetjenesten Viaplay i Norden, har Nordic Entertainment Group (Nent Group) løftet blikket og satt seg et mål om å bli Europas nye strømmemester. Innen 2023 skal tjenesten rulles ut i ti internasjonale markeder, og allerede neste år står Estland, Latvia, Litauen, Polen og USA for tur. 

I USA skal Viaplay lanseres som en skreddersydd tjeneste med nordiske dramaserier. Bare i år har 30 egenproduserte Viaplay Originals blitt lansert på tjenesten, og målet har vært å øke til 40 i 2021. Ti av dem skal være på engelsk.

På selskapets nettbaserte kapitalmarkedsdag tirsdag, gikk konsernsjef Anders Jensen i dybden på hvordan de skal nå de nye målene sine. Der demonstrerte han også hvor liten rolle TV-kanalene TV3 og Viasat 4 og radiokanalen P4 spiller i selskapets planer for fremtiden. I den tre timer lange direktesendingen, som nesten utelukkende var satt av til Viaplay, brukte Jensen omtrent ti sekunder på en analyse av reklamemarkedet, hvor han forventer liten til moderat vekst i årene fremover.

Det blekner selvfølgelig målt mot veksten de ser for seg i strømmemarkedet. Den internasjonale utrullingen av Viaplay skal resultere i ti millioner abonnenter innen utgangen av 2025. Det inkluderer seks millioner abonnenter i Norden, som er en dobling av dagens abonnenttall. For å få til det må antall abonnenter øke med 20 prosent hvert år.

Samtidig sikter Nent Group mot en dobling av driftsmarginen på hjemmemarkedet fra 7 til 15 prosent, og her spiller Norge en nøkkelrolle. Om to år overtar nemlig Nent Group rettighetene til Premier League i Norge. Samme år overtar de Formula 1-rettighetene i Finland, og disse to rettighetene skal løfte tjenesten i to markeder hvor Viaplay ikke har sett en like god utvikling som de har i resten av Norden, kunne Jensen fortelle.

- Dette vil ta Viaplay til det neste nivået i to markeder hvor vi vokser godt, men noe mindre enn i Sverige og Danmark, sa Nent-sjefen.

Les også: Vil lansere Viaplay i USA: - Skal bli den europeiske strømmemesteren

Går utfordrende år i møte

Men før det skjer, går den nordiske strømmemesteren et tøft år i Norge i møte uten Champions League, som TV 2 overtar høsten 2021, og Premier League, som ikke tilfaller Viaplay før i andre halvdel av 2022. For TV 2s del ligger alt dermed til rette for et kanonår når kanalen for første gang har de fulle rettighetene til både Premier League og Champions League. Det har aldri skjedd før,

Les også: - Kampen om Premier League viser at TV 2 er blitt en altfor liten spiller på TV-markedet

På Kampanjes spørsmål om hvordan dette vil påvirke antall abonnenter og prisingen av Viaplay sportspakke, svarte Jensen at han tror skirettighetene de overtar fra NRK til neste år, samt andre fotballrettigheter som Europaligaen, vil være nok til å holde på kundene.

- Med en forutsetning om at vi ikke øker prisen, og det tror jeg ikke vi vil gjøre med mindre vi legger til verdifulle rettigheter, så vil ski- og nye fotballrettigheter, i tillegg til et knippe andre ting vi har i ermet, forhindre betydelig kundefrafall, sier Jensen.

- Det er ikke mange kunder som bare abonnerer for å se Champions League, legger han til.

Samtidig erkjenner Nent-sjefen at langrenn- og alpinrettighetene de har sikret seg, ikke vil være en fullgod erstatter for Champions League, og planen er fortsatt at store deler av disse rettighetene skal vises på åpne kanaler som TV3.

- Vi skal sørge for at når vi tar over vintersporten i Norge, og stoltheten som kommer med den, så skal vi gjøre vårt ytterste for å levere en fantastisk opplevelse. Den skal spille en rolle for Viaplay, men den skal også levere reklamesalg for våre lineære kanaler og bygge troverdighet før vårt neste steg, som er når Premier League kommer i 2022, sier han.

Les også: Tapte budkampen om vintersporten - prisen skal ha landet på én milliard i Norge

Venter seg opp mot 500.000 nye kunder med ny sport

Nent Group har tidligere varslet en prisøkning for sine nordiske kunder, men det er lite som tyder på at den vil ramme den norske sportspakken - før de kan legge til Premier League i 2022.

Da regner selskapet til gjengjeld med at nordmenn vil åpne lommebøkene. Ingen betaler mer for Premier League enn nordmenn, og under kapitalmarkedsdagen forklarte Jensen forskjellen på Premier League og Champions League på følgende måte:

- Inntjeningen på Champions League starter egentlig helt i slutten av sesongen. Hvis du da sitter igjen med «feil» lag, så er det vanskelig å få inntjeningen du vil ha. Premier League er relevant selv om det er klart hvem som vinnere ligaen lenge før siste runde. Seerne vil likevel følge sine lag. Det er en attraktiv rettighet.

Jensen anslår at Viaplay vil legge på seg mellom 300.000 og 500.000 kunder i Norge og Finland når Premier League og Formula 1 er på plass. Etter det kampanje kjenner til så er det i dag rundt 125.000 kunder som abonnerer på Premier League-produktet til TV 2. I tillegg er det også  rundt 100.000 kjøper produktet via distributører som Altibox, Telia og Telenor. 

Tror markedet vil doble seg på fem år

Nent Group anslår at 60 prosent av nordiske husholdninger har et strømmeabonnement i dag, og at dette vil øke til 80 prosent i 2025.

I dag har hver husholdning omtrent to strømmeabonnement hver. Dette vil øke til tre i samme periode, ifølge selskapets anslag.

I sum gir det en dobling av markedet, fra 14 milliarder svenske kroner i 2020 til 32 milliarder i 2025.

Nent Group anslår at de har en andel på mellom 25 og 30 prosent av dette markedet i dag.

- Vi tror det er ganske nært 30 prosent, men det er ikke hugget i stein ettersom ikke all markedsdata er tilgjengelig. Vi må regne det ut på egen hånd, sier Jensen.

Varsler kraftig vekst i Norge – men neste år ribbes Viaplay for toppfotball