To strake for Carat-sjefen i Byråprofil: - Dette året har vært en berg- og dalbane

Samtidig er det tettere i toppene enn på lenge i konkurransen om å bli «Årets mediebyrå».

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er Byråprofil-uke på Kampanje, og tirsdag var det klart for prisen i mediebyråkategorien. Prisen gikk i år til mediebyrået Carat og hjemme på trappa i huset på Nordstrand kunne Carat-sjefen, Stian Jansen, ta imot beviset på at byrået han leder kan smykke seg med tittelen «Årets Mediebyrå.

Det er også andre året på rad at Carat-sjefen vinner Byråprofil. Jansen har siden han tok over byrået i 2017 vært med på en sterk reise og tatt byrået, som er landets største målt i omsetning, opp fra en fjerdeplass og helt til topps.

- Dette er veldig stas for oss. Vi har vært utrolig spente, sier byråleder Stian Jansen i Carat til Kampanje.

- Hva er oppskriften i år for at Carat går helt topps i år?

- Jeg tror oppskriften er at vi har fortsatt langs det samme sporet som vi har fulgt de siste årene og funnet noe som funker både for oss og kundene våre. Også er det tydeligvis mange som setter pris på det og det er gøy å se, sier han.

Byråprofil er landets største og gjeveste byråkonkurranse der Kampanje i samarbeid med Kantar og Kommunikasjonsforeningen rangerer landets beste byråer innenfor en rekke ulike byråkategorier. Også INMA og IKT Norge er med og støtter aktivt opp om kåringen.

Vi kårer nye kategorivinnere i Byråprofil hver dag klokken 10 denne uken. 

Les mer: - Slik blir Byråprofil i 2020. Nærmere 500 annonsører har svart

Les også: Tett i toppen blant mediebyråene – knepen Byråprofil-seier til Carat

Her kan du se et videointervju med Stian Jansen, administrerende direktør i Carat, i det han får overrakt årets Byråprofil-diplom på døra hjemme. 

Tre byråer med tre seire hver

Totalt har Carat gått til topps tre ganger som «Årets mediebyrå». Dermed har både Carat, Starcom og Red Media Consulting eller Red Dentsu X som eierselskapet nå heter, tre seire hver i Byråprofil.

- Det er tett i toppen og det er mange gode konkurrenter. Vi har derfor aldri vært sikre på seier og derfor er det ekstra stas å vinne den kategorien, sier Jansen.

- Hva tenker du om konkurransen?

- Jeg er ganske ydmyk overfor alle konkurrentene våre.  Det er mange gode mediebyråer i Norge og mange av oss er ganske like, så å dra dette i land er stort, sier han.

Markedsdirektør Ingvar Sandvik i Kantar, som står bak målingen, sier mediebyråkategorien «i flere år har vært uhyre jevn.»

- Det er svært lite som skiller topp tre-plasseringene. Carat er Norges største mediebyrå og vinner for andre år på rad, men ser vi på både tidligere kåringer og det faktum at både Mood og Try Opt etablerer seg høyt oppe, så er det ingen naturlov at størst også er best. Men Carat klarer kombinasjonen, sier Sandvik.

Jansen i Carat bekrefter at Trys mediebyrå-satsing er et miljø som også gjør seg bemerket ute i markedet.

- Er Try Opt et byrå dere følger med på?

- Ja, vi følger med hele tiden. Det er byrå vi møter i pitsjer, sier han.

Det blir nok 12-15 prosent ned på markedet i år og det er jo fort 1,5 milliarder kroner som er borte. Det er mye penger. Stian Jansen, Carat-sjef

Milliardsmell i markedet

Mediebyråbransjen har vært hardt rammet av koronapandemien, noe som kommer tydelig frem på den månedlige reklamestatistikken til Mediebyråforeningen med en nedgang på nesten 15 prosent etter ti måneder i år.

- Det blir nok 12-15 prosent ned på markedet i år og det er jo fort 1,5 milliarder kroner som er borte. Det er mye penger, sier Jansen.

- Hvor er de pengene i dag?

- Mye er nok spart, men også investert på områder som ikke fanges opp i denne statistikken. Det kan være investeringer i plattformer og teknologi og selskapenes egne kanaler. Jeg tror derfor ikke pengene er borte, men investert annerledes, sier Jansen.

Carat-sjefen sier det har vært et tøft år, der det har svingt mye for eget byrå.

- Det har vært en berg- og dalbane. Det var en fin start på året, også var det utfordrende måneder i mars, april og mai med permitteringer og usikkerhet. Så ble det bedre fra i sommer og har egentlig vært fint frem til nå. Vi har faktisk all time high i november. Det må vi være fornøyde med i år, sier han. 

- Hvordan er det mulig?

- Det er litt flaks med tanke på kundeporteføljen din. Vi har mange retailkunder som ikke har blitt så sterkt berørt av krisen som for eksempel reiseliv hvor vi er lite eksponert, sier Jansen.

Han trekker Norgesgruppen, Elkjøp og Maxbo som eksempler på kunder som har hatt et høyt aktivitetsnivå under pandemien og solgt varer i bøtter og spann med hele Norge hjemme på hjemmekontor.

Bevis i hånden:

Stian Jansen har vært sjef i Carat i drøye tre år og gått til topps på Byråprofil i to av dem. I dag fikk han beviset i hånden på at han leder «Årets mediebyrå». – Å dra dette i land er stort, sier Stian Jansen om seieren. Foto: Eivor Eriksen.

- Jeg savner folka mine

På hjemmekontor har også hele Dentsu-systemet sittet, nærmest sammenhengende siden mars. Seieren i Byråprofil vil derfor bli feiret digitalt, kan Jansen fortelle. Noe julebord er det heller ikke snakk om på denne siden av året.

- Vi har ikke julebord før jul, men vi pleier i stedet å ha en nyttårssamling etter jul. Vi får se hva som er mulig å få til, og det er jo lov å håpe, sier han.

- Har det vært vanskelig å samle troppene denne høsten?

- Det har det. og vi skulle så gjerne feiret dette enten på Continental eller på kontoret og med alle de fine folka som jobber i Carat. Men sånn som ting er nå sitter vi hjemme og jobber og det funker fint, men jeg savner folka mine. Jeg gjør det, sier han.

Les også: Byråprofil-vinner fyller ti år som PR-byrå: - Husker vi satt to stykker rundt et møtebord

Her kan du se de fem beste i kategorien «Årets mediebyrå» på Byråprofil 2020To på rad for Carat i Byråprofil

Plassering Byrå Endring fra i fjor
1.  Carat (1)
2. Starcom (2)
3. Mediacom (4)
3. Try Opt (-)
5. Mood Coomunications (-)
5. Red Dentsu X (2)

Kilde: Kantar.

To strake for Carat-sjefen i Byråprofil: - Dette året har vært en berg- og dalbane