Bare én av fire vintersporteksperter på NRK og Viaplay er kvinner: - Skuffet over at de ikke tar mer ansvar

Denne helgen startet kampen om å ha den beste vintersporten Men det kladder tungt for NRK og Viaplay med tanke på antallet kvinner på TV-skjermen.

Publisert / Oppdater

Johannes Enli Kalleberg
Johannes Enli Kalleberg Journalist

Denne helgen startet vinterkrigen mellom NRK og Viaplay og selv om kjønnsbalansen er god i studio når programlederne Julie Strømvåg og Ørjan Bjørnstad ønsket velkommen til Viaplay Vinter og Ida Nysæter Rasch og Emil Gukild til vintersport på NRK, står det verre til med balansen blant kommentatorer, eksperter og programlederne.

En opptelling Kampanje har gjennomført viser nemlig at seks av 25 er kvinner hos Nent, mens tilsvarende forholdstall hos NRK er seks av 21.

Tallene får flere til å reagere og en av dem som er kritisk til er nyhetsredaktør i Vårt Land, Veslemøy Hedvig Østrem. Hun leder også Medienettverket som har som mål å øke kvinneandelen i mediebransjen. 

- Dersom lederne i sportsredaksjonene sier at det ikke er nok kvinner til sportsjobbene så er deres ansvar og rekruttere flere. Det er flere menn som er interessert i sport, men det er ikke en unnskyldning for disse tallene, sier Østrem.

Med tanke på alt som har skjedd i medieindustrien de siste årene, der mangfold i form av kjønn har vært et satsingsområde, er hun ikke imponert.

- Jeg tenker at ledere i sportsredaksjoner skal være klar over at det er her det har vært kjipest å være kvinne i mange år, Jeg blir derfor skuffet over at de ikke tar ansvar for å gjøre noe med å bygge en annen kultur. Det har blitt gjort en god jobb i sportsavdelingene de siste årene, men kvinner har måtte tålt mye dritt rett og slett, sier Østrem. 

Se videointervju med en av de kvinnelige frontfigurene til Nent denne vinteren, Julie Strømsvåg. 

- Det er en kultur her som ikke er bra

Østrem i Medienettverket sier videre at tallene ikke er lystig lesning med tanke på alt man har lest om mannsdominerte sportsredaksjoner i de store norske mediehusene de siste årene.

- Det er en kultur her som ikke er bra, og det tar lang tid å endre den kulturen. Jeg vil kalle det «Gutta boys»-kulturen i sportsjournalistikken, sier hun.

Gjennom arbeidet i Medienetteverket jobber hun blant med Mediebedriftenes Landsforening (MBL) om et større mentorprogram på tvers av mediebransjen og har som mål å styrke kvinners karrieremuligheter. Årlig kårer nettverket også «Årets kvinnelige medieleder» og «Årets talent»:

- Som leder i en mediebedrift i 2021 må du forstå at det er ditt ansvar å rekruttere kvinner og utvikle de. Der har det skjedd mye positivt de siste fem årene, men det er langt ifra godt nok. kanskje de ville fått flere kvinner til å se på sportssendingene, hvis de som formidlet dem hadde litt mer mangfoldig bakgrunn, sier Østrem.

President i Norges idrettsforbund, Berit Kjøll, sier hun vil ha mer oppmerksomhet rettet mot kjønnsbalansen i norsk presse. 

- På samme måte som norsk idrett jobber målrettet med kjønnsbalanse, både blant våre medlemmer, trenere og ledere, har vi tillitt til at norsk presse har samme fokus på kjønnsbalanse i rekruteringen av sine kommentatorer og andre journaliststillinger, sier Kjøll til Kampanje.  

Ikke imponert:

Lederen av Medienettverket, Veslemøy Østrem. har i mange år jobbet for å få opp andelen kvinnelige medieledere og øke andelen kvinner i mediebransjen. Hun er ikke spesielt imponert over kvinneandelen i vintersporten til NRK og Nent. Foto: MBL

Nent: - Noe vi tar på alvor

Vintersportkrigen er i full gang, og denne helgen har de sportsinteresserte TV-seerne måtte jobbe fram og tilbake mellom kanalene til Nent og NRK. På Nents strømmetjeneste har seerne fått følge både langrenn, hopp og alpint, mens NRK har tatt seg av skisytningen. Det var i 2019 at Nent-gruppen kjøpte den største rettighetspakken på ski, en rettighet NRK har forvaltet de siste femti årene mer eller mindre.

Sportssjefen i Nent, Kristian Oma, sier til Kampanje at tallene viser at Nent har en vei å gå. 

- Vi i Nent etterstreber å komme opp i en femti-femti fordeling. Vi jobber både for det i redaksjonen og i sportssendingene, men seks av 25 sier at vi har en vei å gå. Det er et fokusområde og noe vi tar på alvor, sier han.

Han sier han tror tallene og andelen vil løfte seg med tiden.

- Det er mye menn som tradisjonelt har valgt menn inn i stillinger på sporten. Men nå er vi i en ny tid der det skal være kjønnsbalanse. På et eller annet tidspunkt så er vi der, sier han.

Han tror likevel seerne vil få et annet inntrykk.

- Hvis vi inkluderer de fire reporterne og de to fotografene vi har hatt ute denne helgen blir fordelingen 20-10, og selv om tallet ikke er femti-femti så ser det litt bedre ut. Jeg tror andelen av de som er på skjermen hos oss kommer til å være høyere enn 25 prosent, men det er lett å si. Det må vi bevise. Dette er noe av det daglige vi jobber med, vi må komme oss opp på 50 prosent og den veien skal vi gå, sier han.

Sportsredaktør i NRK, Eigil Sundvor, forteller at det ønsker en bedre kjønnsbalanse og at balansen mellom kvinner og menn har blitt bedre med årene.

- Pilene peker oppover, men det er mer krevende å få mer kvinner i de posisjonene. Vi har hatt som mål å ha en bedre kvinneandel enn vi har nå og det blir gradvis bedre, men vi har litt å gå på dette området. Det er et langsiktig arbeid å komme dit. Vi har etterspurt balanse i ledergruppen og dette er en politikk NRK har hatt i mange år. En balanse på femti-femti er viktig for oss. Det er også langt flere menn som søker på disse sportsstillingene, blant noen stillinger er det bare menn. Vi må bli bedre på rekruteringen av kvinnene og hadde vi fått nye rettigheter ville det åpnet seg muligheter for å hente inn kvinnelige kommentatorer. Mange av våre kommentatorer har vært det i mange år, sier Sundvor.

Les også: TV-rådgiver tror Viaplay kan nå 300.000 vintersport-seere i premierehelgen

Par i vintersport:

Programlederne Ida Nysæter Rasch og Emil Gukild skal denne sesongen presenterese vintersporten på NRK hver helg i vinter. Foto: Ole Kaland/NRK.

Disse skal jobbe med vintersport-sendingene

Initiativtaker til Like Muligheter-prosjektet, Svein Graff, sier tallene til Kampanje bekrefter en lav kvinneandel og skulle gjerne sett dem høyere. Han mener likevel at tendensen er flere kvinner i sentrale posisjoner i sportsjournalistikken på TV.

- Nent har rekruttert Julie Strømsvåg som vinteranker og Gunhild Toldnes blir programleder for fotballsendingene, og de har flere kvinnelige eksperter inkludert vår Like Muligheter-ambassadør Maren Lundby. Det er bra, og de er hentet inn fordi de er svært dyktig faglig – ikke fordi de er kvinner. Generelt skulle vi gjerne sett flere kvinnelige kommentatorer, sier Graff. 

Selv om han gjerne skulle sett tallet høyere mener han altså det er mye positivt å spore.

- Det er bra at TV-kanalene er klar over problemstillingen og gjør rekrutteringer deretter. Men det er et faktum at det er færre kvinner i sportsjournalistikken, og det er det media selv som kan gjøre noe med, sier Graff.

Graff mener Maren Lundby, som jobber som ekspert hos Nent, kan bane vei for andre.

- Hopp er en av de idrettene hvor vi vil at kvinner skal ha bedre rammebetingelser, Maren Lundby er en av ambassadørene våre og er viktig for oss i kampen for dette, og det at hun er ekspert i Nent synes jeg er veldig bra. Hun kan bane vei for andre, forteller Graff.

Les også: Vil bli ny likestillingsponsor: - Forstår ikke hvorfor en kvinne ikke skal kunne hoppe lengst i verden

Både NRK og Nent gikk denne helgen ut med sine kommentator- og ekspertteam og her kan du se navnene på de ulike programlederne. I Nents vintersportstudio vil seerne møte Ørjan Bjørnstad og Julie Strømvåg, mens følgende team er satt opp med tanke på alpint, langrenn, skøyter, hopp, kombinert og snowboard.

Alpinlaget består av Andreas Toft, Marius Arnesen, Kjetil André Aamodt, Bjørnar Netland og Henrik Jonassen, langrennslaget av Jørn Sundby, Åge Skinstad, Niklas Dyrhaug, Marthe Kristoffersen og Vidar Løfshus, skøytelaget av Ida Njåtun, Eirik Koren og Hege Bøkko, hopplaget av Andreas Stjernen, Kasper Wikestad, Karl Vegard Andersen, Marius Huse, Petter Tenstad og Maren Lundby, Magnus Moan tar seg av kombinert, mens Silje NorendalJonas Greve og Anders Backe skal dekke snowboard.

I NRKs vinterstudio vil seerne møte Emil Gukild og Ida Nysæter Rasch, mens skiskytingslaget vil bestå av Andreas Stabrun Smith, Ola Lunde, Emil Hegle Svendsen, Liv Grete Skjelbreid og Synnøve Solemdal, langrennslaget til NRK er et rent herrelag bestående av Jann Post, Torgeir Bjørn og Fredrik Aukland, langløpene skal dekkes av Ole Kristian Stoltenberg og Christoffer Callesen, hopplaget består av Christian Nilssen, Anders Jacobsen og Johan Remen Evensen, alpinlaget består av Thomas Lerdahl, Nina Haver-Løseth og Lars Elton Myhre, Para-VM følges av Ingrid Sørli Glomnes, mens Carina Olset og Pål Thomassen skal følge med på OL i Beijing i februar neste år.

Bare én av fire vintersporteksperter på NRK og Viaplay er kvinner: - Skuffet over at de ikke tar mer ansvar