Coca-Cola inngår kjempeavtale med WPP - Mediacom-sjefen jubler

Resultatet av Coca-Colas globale byråkonkurranse kan få konsekvenser for Trigger og Carat i Norge.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Øyvind Hofsrud

For ett år siden satte Coca-Cola i gang en global prosess med et mål om å slanke antall reklame- og mediebyråer de samarbeider med. Den samlede verdien på avtalene som ble satt i spill skal ha vært på svimlende fire milliarder dollar.
 
- Vi har besluttet å ta fullstendig tak i våre medie- og byråmodeller i et forsøk på å tilpasse oss de strategiske, operasjonelle, og kommersielle behovene til vår nye nettverksorganisasjon, sa kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Norge, Frida Keane, til Kampanje i fjor.

Les mer: Coca-Cola sier opp alle byråavtaler - kan ramme Trigger og Carat

Nå har Coca-Cola landet på byrånettverket WPP som sin hovedsamarbeidspartner. WPP og Coca-Cola har satt sammen et skreddersydd team, kalt «OpenX», som skal ta hånd om leskedrikkgiganten som en «global marketing network partner» i rundt 200 land.

- Konsumentene responderer på en opplevelse – de separerer ikke budskapet fra mediet – og det er grunnen til at vi har designet en byråmodell som er spesialiserer seg på konsumentene, sier Manolo Arroyo, Coca-Colas globale markedssjef, i en pressemelding.

- Modellen handler om en sømløs integrering av store sterke ideer og kreativitet gjennom opplevelser, forsterket gjennom media og data, fortsetter han.

- En kjempegøy merkevare å få jobbe med

I Norge er det Trigger og Dentsu-eide Carat som har vært Coca-Colas største samarbeidspartnere på reklame- og mediebyrå-siden.

Trigger har levert flere prisvinnende kampanjer for Coca-Cola, men byråleder Bente Kvam Kristoffersen forteller at det har vært mindre å gjøre for kunden den siste tiden. Nå avventer hun endelig beskjed om hva byråvalget betyr for Trigger, som er helt uten tilknytning til de store, internasjonale nettverkene.

- Vi har gjort mange store kampanjer for Coca-Cola, men nå kan det hende at de gjør en strategisk dreining som gjør det naturlig for Coca-Cola å velge nytt, sier Kvam Kristoffersen.

Det har foreløpig ikke lykkes Kampanje å få en kommentar fra Carat-sjef Stian Jansen om hva dette betyr for dem.

Mer snakkesalig er byråleder Britt Skjeppestad i WPP-eide Mediacom, som endelig kan sprette colaen.

Hun forteller at de har visst om at dette trolig ville bli utfallet av konkurransen en stund.

- Dette er en kjempegøy merkevare å få lov til å jobbe med, sier hun til Kampanje.

Hun forteller at det har vært en stor pitsj, hvor også det norske kontoret har vært involvert.

- Her har man jobbet i hver krik og krok i Group M og vi har bidratt der vi kan bidra, selv om avgjørelsen har blitt tatt over oss. Det er mange ting som skal på plass, men vi gleder oss masse til å bli bedre kjent med teamet i Coca-Cola.

Avtalen Coca-Cola har inngått med WPP omfatter både reklame- og mediebyråtjenester. WPP har ikke et tradisjonelt reklamebyrå i Norge, men Skjeppestad minner om at de nylig lanserte den globale satsingen Creative Systems i Norge, under ledelse av Mads Karlsen.

- Vi har ikke kommet så langt at vi har diskutert dette ennå med Coca-Cola, sier Skjeppestad.

WPP har også en samarbeidsavtale med Try gjennom reklamebyrået Grey.

Les mer: Mediacom lanserer «nytt» byrå - Mads Karlsen skal lede satsingen

Opp- og nedturer:

Mediacom-sjef Britt Skjeppestad måtte nylig gi slipp på Landbruket, som har vært blant byråets største kunder. Nå kan hun sukre pillen med Coca-Cola. Foto: Hilde Nyman

Dentsu og Publicis får mindre kontrakter

Byråkonkurransen var en av årets største og det skal ha blitt gjennomført over 100 møter og innspill fra øverste hold i Coca-Cola. Konkurransen tok om lag 11 måneder, og inkluderte konkurranse fra Dentsu, Interpublic og Accenture Interactive.

Selv om WPP får den største kontrakten, får Dentsu en rolle som en komplementerende partner, og har ansvarsområdet Japan og Korea, ifølge Ad Age.

I tillegg vil byråer fra Publicis og IPG bli en del av Coca-Colas nettverk av kreative byråer som skal håndtere rundt en tredjedel av selskapets reklameoppdrag.

I Norge driver Publicis blant annet reklamebyrået Kitchen og mediebyrået Starcom, mens IPG driver mediebyråene Initiative og UM. 

Kommunikasjonsdirektør Inger Marie Ingdahl i Coca-Cola Norge ønsker ikke å kommentere avtalen når Kampanje tar kontakt.

- Vi ønsker ikke å gi noen kommentarer på det nå, skriver hun i en teksmelding.

Coca-Cola er rangert som den 17. største annonsøren i verden ifølge AdAge sitt datasenter. Selskapet rapporterte å ha brukt 2,78 milliarder dollar i 2020 på reklame, noe som var ned fra 4,25 milliarder dollar i 2019.

Nedgangen skyldes koronapandemien, og i løpet av de ni første månedene i 2021 har selskapet brukt 3,2 milliarder på reklame globalt.

Coca-Cola inngår kjempeavtale med WPP - Mediacom-sjefen jubler