Forbrukerne vil ha grønnere Black Friday - høyskolelektor mener konseptet kan havne på søppelhaugen

Men både Power og Elkjøp tror handelskonseptet har fremtiden i behold.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Årets Black Friday nærmer seg med stormskritt. Fredag 27. november, dagen etter Thanksgiving i USA, går årets store kjøpefest av stabelen. For mange retail-kjeder er ikke lenger Black Friday nok, og startskuddet for Black Week gikk for mange allerede forrige uke.

En fersk rapport fra konsulentselskapet Boston Consulting Group (BCG) viser derimot at det populære amerikanske handelskonseptet, som har blitt adoptert over store deler av verden, nå møter på nye forventninger og vaner fra forbrukerne.  

Ifølge rapporten som tar for seg internasjonale forbrukervaner og forventninger til Black Friday, ønsker forbrukerne at handelsdagen blir «grønnere», og over 40 prosent av respondentene forteller at bærekraft er viktig for dem når de skal gjøre et kjøp. 

- Det ligger noe her i at flere reagerer på «løp og kjøp» og «bruk -og kast»-mentaliteten, som det fort kan bli på slike salgsdager. Det betyr ikke at det er slik for alle, noen har kanskje en handleliste i hodet og vet de kan få ting billigere. Det er mange sider ved dette, men man kan jo lure på om Black Friday er et konsept det er verdt å jobbe med videre. Kanskje man skulle sett etter bedre konsepter og handelsdager, sier høyskolelektor ved institutt for markedsføring hos BI Bergen, Robert Ingvaldsen, til Kampanje. 

Les også: To av tre mener det er for mye Black Friday-reklame: - Mange begynner å bli mektig lei

Konsumenten har ikke våknet helt enda, selv om det er noe på gang. Robert Ingvaldsen, BI

- Bærekraft er en klar forventning fra forbrukeren

Også norske forbrukere stiller nå høyere krav når de handler. Ifølge en rapport fra BCGs Oslo-kontor, som tar for seg norske forbrukeres generelle handlevaner, kommer det frem at 40 prosent mener bærekraft «er viktig eller svært viktig når de skal velge hvilket produkt de skal kjøpe.»  I samme undersøkelse mener 30 prosent av forbrukerne at viktigheten av bærekraft har økt gjennom pandemien. Det støtter også høyskolelektoren opp om. 

- Det står sterkere, og du ser tegn på at forbrukerne tenker mer på bærekraft, sier han.

Samtidig tror han det er mange som fortsatt tenker at mesteparten av problemene skjer andre steder enn i Norge.

- Konsumenten har ikke våknet helt enda, selv om det er noe på gang. Vi virker ikke helt villige til å gjøre de store stegene med tanke på bærekraft helt enda. Vi gjør små ting som ikke ødelegger «hele moroa», som sortering og fokus på miljøvennlig emballasje, fortsetter han.

Og moroa ødelegges heller ikke i år, for torsdag denne uken kom handelsorganisasjonen Virke med sine prognoser for årets Black Friday-handel. De spår en høyere omsetning på Black Friday med 3,3 milliarder kroner, mens omsetningen for Black Week vil falle noe. Samtidig kommer det også frem at færre norske butikker kommer til å ha Black Friday eller Black Week i år. 

- Jeg tror at en del bedrifter nå har skjønt at Black Friday ikke er for alle. Det er nå spådd høyere omsetning i år, men samtidig er det færre kjeder som er med på Black Friday. Det tyder på at noen har begynt å tenke litt lenger, men bærekraft handler ikke bare om miljø. Det går også på lønnsomhet, og det er mange bedrifter som sliter med å få dette til å bli lønnsomt, kommenterer Ingvaldsen.

- Tror du forbrukerne vil kreve mer av retail-kjedene med tanke på bærekraft fremover?

- Ja det tror jeg, og det ser vi tegn på. Kundene stiller i større grad spørsmål omkring bærekraft, men som sagt så tenker mange at vår egen atferd ikke betyr så mye, sier han.

Vi ser ikke at denne salgstrenden kommer til å forsvinne med det første for vår bransje. Siri Røhr-Staff, Power

- Vi er veldig klar over at vi er en bransje med store miljøutfordringer

En av kjedene som har begynt å rigge seg for en grønnere fremtid er Elkjøp. I september i fjor ansatte de sin første bærekraftssjef i Camilla Skjelsbæk Gramstad.

Det setter derimot ingen stopper for kjøpefesten til elektronikkjeden som lik tidligere år arrangerer både Black Week, Black Friday og Cyber Monday. De startet Black Week-salget allerede denne uken med VIP-shopping for klubbmedlemmer. 

 - Tar dere grep for å oppfordre kunder til bærekraftig handel under årets Black Friday? 

- Vi skal alltid tilby tjenester som reservedeler, reparasjoner og enkel resirkulering, sier Elkjøps bærekraftssjef til Kampanje. 

På spørsmål om hva hun som bærekraftsansvarlig tenker om handelsdager som Black Friday, svarer hun at hele handelsnæringen trenger å bevege seg fra en bruk- og kast økonomi til en sirkulær økonomi.

- Men det skjer ikke over natten. Vi blir mer og mer avhengig av teknologi i hjemmene og livene våre, og da er det bra at ny teknologi og nye produkter stadig blir mer bærekraftig. Som Nordens største forhandler av elektronikk stiller vi tydelige krav til alle våre leverandører og vår ambisjon er å tilby de mest bærekraftige produktene og løsningene i bransjen, sier Gramstad.

I dag har Elkjøp blant annet et øko-sertifiseringstiltak, EcoVadis, som skal gi kundene informasjon om hvordan varene er produsert, og hvor bærekraftige de er. Per i dag kommer 46 prosent av Elkjøps omsetning fra øko-sertifiserte leverandører, ifølge Gramstad.

- Hører salgskonsepter som Black Friday hjemme i en fremtid hvor omstilling og bærekraft er nøkkelord?

- Vi er veldig klar over at elektronikk er en bransje med store miljøutfordringer og at vi vil se flere reguleringer og stadig høyere krav fra forbrukere. Men jeg tror vi kommer til å forbruke elektronikk i en bærekraftig fremtid også.

Satser på reperasjon:

Elkjøp reparerte 700.000 produkter i 2020. - Når kunden ønsker et nytt produkt, jobber vi for å gi det gamle et nytt liv og nye eiere gjennom reparasjoner og ombruk, sier Elkjøps bærekraftssjef, Camilla Skjelsbæk Gramstad.

- Denne salgstrenden kommer ikke til å forsvinne med det første

Elektronikkjeden Power tror ikke Black Friday og Black Week som salgskonsepter vil forsvinne med det første. De har forberedt årets utgave av Black Friday i månedsvis, og kickstartet Black Week forrige uke med et nytt live shopping-konsept. 

- Produktene vi selger er for det aller meste produkter som folk trenger i sitt daglige liv. Det så vi spesielt i koronatiden, hvor behovet for våre type produkter økte kraftig, for eksempel PC-er, TV-er og telefoner som folk trengte for å holde kontakt med hverandre og for å kunne jobbe hjemmefra. Når det gjelder Black Week i denne sammenheng, er det ikke slik at våre kunder kjøper en TV eller komfyr fordi det er på tilbud. De ser heller på Black Week og Black Friday som en mulighet til å gjøre et godt kjøp på noe de allerede trenger. Derfor ser vi ikke at denne salgstrenden kommer til å forsvinne med det første for vår bransje, sier nordisk PR- og kommunikasjonssjef i Power, Siri Røhr-Staff, til Kampanje. 

Til tross for at noen planlegger handelen under Black Friday og Black Week, finnes det også undersøkelser som tyder på at impulsskjøp fortsatt er vanlig på handelsdagen. I en undersøkelse fra Yougov på vegne av den Danske Bank, oppgir hele 43 prosent av norske forbrukere at de handler på impuls på Black Friday. 

- Vil Power ta noen grep for å oppfordre til bærekraftig handel?

- Vi er klar over at vi er en del av en bransje med mange utfordringer knyttet til forbruk, avfall og miljø. Dette jobber vi kontinuerlig med, og lanseringen av RePower er en begynnelse på noe større som forhåpentligvis kan bidra til å gi elektronikkprodukter et lengre liv, og dermed redusere forbruket av, og miljøpåvirkningen fra, denne typen produkter.

RePower er en ny landsdekkende panteordning som elektronikkjeden lanserte i oktober i år. Der kan kundene levere inn produkter og få pant i form av poeng de kan benytte til å handle i Powers butikker. 

- Målet er at panteordningen skal stimulere til at flere leverer inn brukt elektronikk, i stedet for å ha det liggende i skuffer og skap. Videre skal vi også satse på salg av brukt elektronikk, og sørge for at dette skjer på en trygg måte – med to års garanti og 60 dagers åpent kjøp på produktene. På denne måten bidrar RePower til at de produktene som fortsatt kan brukes blir satt i stand og får en ny eier, at det kastes færre elektriske produkter og at materialer som kan gjenvinnes blir gjort tilgjengelige, avslutter Røhr-Staff.

Forbrukerne vil ha grønnere Black Friday - høyskolelektor mener konseptet kan havne på søppelhaugen