Google-sjefen varsler tøffere kamp om TV-budsjettene - men først må hun bryne seg på kulturministeren

- Det har skjedd et markant skifte og jeg vet ikke om alle har fått det med seg, sier Tine Austvoll Jensen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Alarmen går hos Google-sjef Tine Austvoll Jensen når vi snakker om vår nye kulturminister Anette Trettebergstuen og hennes kamperklæring mot de amerikanske teknologiselskapene. Bokstavelig talt. Det må være første gang Austvoll Jensen hører brannalarmen gå på Googles Aker Brygge-kontor, for det tar litt tid før hun skjønner hva som foregår.Vel nede på gateplan viser det seg at det heldigvis bare er snakk om en brannøvelse. Da er det tross alt mer dramatikk i uttalelsene som Trettebergstuen har kommet med i løpet av den korte tiden hun har vært statsråd. Da hun gjestet Redaktørforeningen tidligere denne måneden, rettet hun hard skyts mot multinasjonale tech-selskaper som «unndrar skatt og overhodet ikke har som forretningsmodell å bidra til et godt og demokratisk ordskifte». 

Kulturministeren vil danne felles nordisk front mot en sektor som, ifølge henne, har et skrikende behov for regulering.- Jeg må si at vi ha fått en særdeles årvåken og aktiv kulturminister. Jeg synes det er gledelig å se at vi har fått en kulturminister som virker såpass opptatt av den digitale økonomien som det hun er, sier Tine Austvoll Jensen noen minutter før vi evakueres.

Foreløpig har hun verken møtt eller avtalt et møte med Trettebergstuen, men hun regner med at de vil få noen «gode samtaler» fremover. 

- Trettebergstuen vil samle Norden til felles kamp mot tech-gigantene. Hvordan tar du imot en sånn erklæring? 

- Jeg har lest hva hun egentlig sier, og for å ta det med skatt først, så er vårt ståsted at vi er en av verdens største skattebetalere av bedrifter, begynner Austvoll Jensen. 

- Tror vi er skjønt enige

Hun viser til at Google følger internasjonale skatteregler, og at de globalt har skattet i overkant av 20 prosent i løpet av de siste ti årene, riktignok først og fremst til USA.- Dette dreier seg nok mest om hvordan kaken er fordelt, og at internasjonale skatteregler har behov for en oppdatering og revisjon. Det har vi vært tydelige på at vi støtter. Det jeg opplever at Trettebergstuen sier, er at dette skal foregå bilateralt, gjennom prosessene som foregår på EU-hold, og gjennom OECD, og der tror jeg vi er skjønt enige.- Bortsett fra at hun mener at dere unndrar skatt? 

- Vi følger de internasjonale skattereglene, og så er vi skjønt enige om at de har behov for revidering. Vi vil følge det som besluttes på det området. 

- Hun sier også at dere ikke har som forretningsmodell å bidra til et godt og demokratisk ordskifte. Har hun et poeng der? 

- Hva er det hun egentlig tenker på da? spør Google-sjefen. 

- Hun kan vel kanskje tenke på noe av sakene som har kommet opp om Youtube og det som har blitt lagt ut der av hatytringer og ekstremisme-innhold? foreslår Kampanje. 

Austvoll Jensen drar på det.- Ja, jeg skulle gjerne ha visst hva hun tenker på. Det får jeg spørre om når vi treffes. Vårt standpunkt og fokus er at folk kommer til Google for å finne et mangfold av innhold og høykvalitetsinformasjon. Vi er opptatt av å promotere det og gjør enorme investeringer for å sørge for at folk får god informasjon. Vi legger mye ressurser i å støtte god kvalitetsjournalistikk og sender 24 milliarder søk til publisister verden rundt hver måned. 

De siste to årene har den digitale transformasjonen akselerert med fem til ti år som følge av pandemien. Mitt fokus er på hvordan Google kan være hjelpsomme for norske bedrifter i dette bildet. Tine Austvoll Jensen

Vil være med i TV-konkurransen

Før hun tok på seg jobben med å lede Google i Norge, var Tine Austvoll Jensen norgessjef for en annen amerikansk gigant, nemlig Discovery. Store deler av overgangen har skjedd hjemme hos henne selv. 

- Jeg har gått fra å lede Discovery på hjemmekontor til å lede Google på hjemmekontor. Men jeg har valgt å ikke se på det som et hinder. Jeg har blitt kjent med fantastiske kollegaer som har vært så hjelpsomme, og så sitter vi ved vannhullet når det kommer til teknologi og utvikling av tjenester man trenger når man sitter på hjemmekontor, så det har vært en kul opplevelse.Hun omtaler det som et privilegium å få overta driften etter Jan Grønbech, som ga seg som Google-sjef ved inngangen til 2020. Da hadde han satt intern Google-rekord med 14 år som leder av et nasjonalt Google-kontor. Mye har skjedd i løpet av disse årene, påpeker Austvoll Jensen.- Den globale konkurransen blir hardere og den digitale omstillingen skjer raskere og raskere. De siste to årene har den digitale transformasjonen akselerert med fem til ti år som følge av pandemien. Mitt fokus er på hvordan Google kan være hjelpsomme for norske bedrifter i dette bildet, sier hun.Det innebærer en stor satsing på skyteknologi, der Telenor nylig ble kunde, og hvor Austvoll Jensen tror det ligger et stort potensial fremover. Ikke minst når det kommer til å knytte sammen Googles skyteknologi med søkegigantens populære annonseplattform.   

- Kanskje ikke så overraskende, vil jeg også ha fokus på video, hvor jeg opplever at vi er godt rigget til å være med i den sunne, gode konkurransen om annonsekronene, sier Austvoll Jensen.Da hun varslet sin avgang i Discovery for ett år siden, ville ikke Austvoll Jensen beskrive Youtube som en konkurrent til TVNorge og Discovery+, men nå legger hun ikke skjul på at Google vil skjerpe kampen om annonsekronene som i dag pumpes inn i de tradisjonelle TV-kanalene.Google-sjefen kan lene seg på Kantars offisielle TV-undersøkelse, som viser at nordmenn i snitt bruker over 20 minutter daglig på Youtube, omtrent dobbelt så mye som de bruker på Netflix og NRKs strømmetjenesten.  

En undersøkelse Google selv har bestilt av Talk Shoppe, viser at 24 prosent av befolkningen sier at de ville ha savnet Youtube mer enn en annen konkurrent. Omtrent en tredjedel sier at de definerer Youtube, Netflix og HBO som TV. 48 prosent av respondentene forteller at de ser på Youtube sammen med andre. 

- Det har vært et markant skifte, og jeg er usikker på om alle helt har fått det med seg. Youtube har blitt voksent og mange definerer det som TV. Den har kommet inn på den store skjermen i stua og det foregår mye samseing. Når vi har kommet til det punktet, så skjer det mye spennende for annonsørene, sier hun.Ifølge Google-sjefen viser undersøkelsen også at det er større sannsynlighet for at seerne anbefaler merkevarer de blir eksponert for på Youtube sammenlignet med andre kanaler. 

Jeg synes det er gledelig å se at vi har fått en kulturminister som virker såpass opptatt av den digitale økonomien. Tine Austvoll Jensen

- En sunn og god konkurranse

Regnskapet til Google Norge viste i fjor en omsetning på drøye 250 millioner kroner, men anslag Kampanje tidligere har hentet inn, viser at den reelle omsetningen er på nærmere 4,5 milliarder kroner. Da inkluderes også all omsetning fra norske annonsører som faktureres direkte fra hovedkontoret i Dublin, og ikke bare kontoret i Norge.Ingenting tyder på at dette tallet vil bli noe mindre fremover. Norske annonsører har både video og søk på listen over mediekanaler de vil øke investeringene sine i, ifølge Anfos årlige undersøkelse, kun slått av sosiale medier.Likevel skjer det kanskje med en viss bismak. Seks av ti annonsører oppgir nemlig at de er bekymret for at Google skal få en for dominerende posisjon i markedet. 

Les mer: Norske annonsører er bekymret for Facebook og Googles dominans – men øker investeringene i sosiale medier

Tine Austvoll Jensen deler ikke denne bekymringen.- Det er en hard, sunn og god konkurranse i markedet med mye dynamikk. Jeg er imponert over hva mange av de helnorske aktørene kommer opp med av innovasjon, sier hun, og viser til Schibsteds podkastsatsing som et eksempel. 

- Det er klart at innenfor dette universet foregår det en konkurranse om annonsekronene, men fra mitt ståsted er det en sunn og god konkurranse, fortsetter hun. 

Nesten halvparten av annonsørene forbereder seg også på den såkalte cookie-døden, der muligheten til å benytte seg av tredjepartsdata forsvinner. Denne, tidvis utskjelte, teknologien lever på lånt tid etter at Google skjøv tidspunktet for utfasingen fra 2022 til midten av 2023.Nøyaktig hvordan Google skal erstatte tredjepartsdata i sin nettleser Chrome er ikke klart, men annonseteknologien FLOC, kort for Federated Learning of Cohorts, har vært lansert som et alternativ. Med hjelp av maskinlæring kan Google «gjemme» enkeltbrukere i grupper og servere dem annonser basert på felles interesser. 

- Vi er nødt til å finne en løsning hvor vi både ivaretar personvernet, og på samme tid gjør at annonsører får gode annonseprodukter som gir god effekt og muligheten til å måle. Vi har tatt på oss ledertrøyen og forsøker å finne løsninger som fungerer for hele økosystemet. Ikke bare for oss, men for alle.

- Tror på et åpent, fritt internett

Disse initiativene er ikke gode nok for Forbrukerrådet, som har foreslått å forby all overvåkningsbasert markedsføring. Det vil i så fall sette hele det åpne internettet i spill, mener Austvoll Jensen.

- Utgangspunktet vårt er at vi tror på et åpent, fritt internett som er for alle, og det har vi i dag fordi det er annonsedrevet. Etter hvert som forbrukerne bruker mer tid på internett, stiller de høyere krav og de ønsker mer kontroll over hvilken informasjon de deler og hva den brukes til. Klarer ikke vi å tilpasse oss det, står den åpne modellen i fare i fremtiden, sier hun.

- Vi mener det finnes gode løsninger hvor man kan målrette annonser godt nok, og samtidig fullt ut sikre personvernet.

- Men en viss grad av overvåkning blir det?

- Det ville jeg ikke kalle det, sier Google-sjefen.

- Hva vil du kalle det?

- Det er det folk sitter og jobber med nå, å finne modeller som i tilstrekkelig grad vil være målrettet, uten at man følger en person på internett sånn som tredjeparts informasjonskapsler gjør i dag.

Intervjuet avsluttes idet oppimot 70 Google-ansatte loses inn døra etter en vellykket brannøvelse. Tine Austvoll Jensen innrømmer samtidig at hun ikke har sluppet sine tidligere kollegaer i Discovery helt ut av syne.

- Jeg ser masse på Discovery+ og følger Eliteserien aktivt, selvfølgelig på grunn av Bodø/Glimt. Jeg så masse på OL og gleder meg til neste OL, og jeg har vært superfan av «Hvite gutter» siden starten. Så gleder jeg meg stort til det som kommer de neste månedene, sier Google-sjefen med et lurt smil.

- Jeg vil ikke si så mye mer, for jeg vet ikke hva de har sagt ennå, legger hun hemmelighetsfullt til.

Google-sjefen varsler tøffere kamp om TV-budsjettene - men først må hun bryne seg på kulturministeren