NRK-sjef etter podkast-storeslem: - Schibsted har ikke tid til å bygge profiler bak betalingsmur

Nå håper han konkurrenten vil lykkes med sin satsing.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud Journalist

Petter Sommer, podkastsjef i NRK, hadde all grunn til å gni seg i hendene etter Prix Radio. NRK gjorde som i fjor, og stakk av med alle prisene som ble delt ut i de rene podkast-kategoriene. Det synes ikke Sommer er så veldig rart.

- NRK har laget lyd siden 1930-tallet, så vi har bygget opp en kompetanse som ingen andre i Norge har, med ekstremt mange flinke folk som jobber her. Det er ikke noe nytt for oss å lage både lydfortellinger og humor, men det er fremdeles nytt for mange andre, sier Sommer til Kampanje. 

Fredag kveld tok han hjem både prisen for Årest podkast, Årets underholdningspodkast og Årets podkastprogramleder. Sommer er imidlertid sikker på at konkurransen om prisene blir hardere allerede til neste år. Det er en konkurranse han ønsker velkommen.

- Neste år både håper jeg og tror jeg det blir enda hardere konkurranse. Det spisser seg til, og det er kjempebra. Selv om jeg selvfølgelig håper at vi tar alle prisene til neste år også, ler Sommer.

Han mener det er utelukkende bra at Norge får en sterk podkastbransje i internasjonal konkurranse.

- Vi må huske at vi alle leverer norske produkter. Det er bare bra at alle blir bedre - også konkurrentene våre, i internasjonal konkurranse, sier Sommer.

Les også: NRK håver inn podkast-priser under Prix Radio - Misjonen vinner av publikumsprisen

- Det er naturlig at de henter profilene våre

Flere aktører melder seg for alvor på i podkastmarkedet. Schibsted har satset tungt på plattformen Podme, og utfordreren Podimo har også hentet inn flere store profiler, både med og uten podkasterfaring.

Førstnevnte aktør, Schibsted, har blant annet hentet Steinar SagenTore Sagen og Bjarte Tjøstheim, samt Mikkel Niva og Herman Flesvig fra NRK og fredag før helgen kunne Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund fortelle Kampanje at Podme nå har 100.000 betalende abonnenter i Norden.

Sommer mener det er helt naturlig at de kommersielle mediehusene henter fra NRK. 

- Skal man lage butikk, så må man ha varer i sjappa. Vi har vært størst på lyd veldig lenge, både på radio og nå på podkast. De nye aktørene må hente talentene fra et sted, så at de henter fra oss er helt naturlig. Schibsted har ikke tid til å bygge profiler bak betalingsmur. Det er umulig. Med det som strategi ville de ikke ha lykkes, sier Sommer.

Han håper Schibsted og de andre aktørene klarer å etablere seg på det norske markedet.

- Jeg håper de lykkes. Det er kjempefint med flere konkurrenter i markedet. Det er fantastisk at så mange vil lage lyd. Det har ikke blitt satset på på mange år, det har nesten blitt revet litt ned, men nå har det snudd. Så det er bare bra at kommersielle og andre vil satse på lyd. Det er bra både for publikum og nivået i Norge, sier Sommer.

Les også: P4-sjefen krever at NRK trekker podkastene sine fra Apple og Spotify: - Bidrar til å bygge opp konkurrenter

Det er en grunn til at de henter dem og ikke «Andakten», for å si det litt humoristisk. Det er i sjangeren «underholdning» at slaget står. Petter Sommer, podkastsjef i NRK

- Konkurrentene kan skumme fløten

Sommer er heller ikke spesielt overrasket over at det er nettopp i kategorien underholdning at konkurrentene satser og henter de store profilene til.

- Humor og underholdning er den største kategorien. Det er ingen naturlov at det alltid skal være sånn, men akkurat nå er det det. I Sverige er dokumentar størst, så det kan gå opp og ned. For NRKs del så får vi oppdrag fra politikerne om at vi skal være på alle viktige medieplattformer, og vi har et ansvar for å dekke veldig mange sjangre for alle aldersgrupper med høy kvalitet og mangfold sier Sommer og legger til:

- De andre, konkurrentene våre, kan sånn sett bare skumme fløten om de vil. De kan velge det lille de har lyst på som er mest populært, men NRK har et større oppdrag og må lage både mer og smalere innhold.

Les også: NRK mister Norges største podkast-profiler - Herman Flesvig, Mikkel Niva og Radioresepsjonen går til Schibsted

Han mener det derfor er helt naturlig at de da også henter de som har vært mest populære hos NRK tidligere, i form av «Radioresepsjonen»-guttene og «Friminutt»-folket.

- Det er en grunn til at de henter dem og ikke «Andakten», for å si det litt humoristisk. Det er i sjangeren «underholdning» at slaget står, sier Sommer.

Podkastsjef:

Petter Sommer mener mer konkurranse i podkast-markedet utelukkende er positivt. Her Sommer under helgens store prisutdeling Prix Radio. Foto: Eivor Eriksen.

Tror bevegelsen i markedet vil fortsette

Med de nye aktørene inn på markedet, har det også blitt mye bevegelse. Sommer tror denne bevegelsen ikke vil avta med det første.

- Det er mye som skjer hele tiden, men jeg tror det blir enda mer bevegelse fremover. De største radiokanalene har bare så vidt kommet i gang med podkast. P4-gruppen har ikke dundret ordentlig i gang enda, men de har et kjempehøyt nivå på radio. «Misjonen» vant jo en haug av priser på Prix Radio, men har nesten ingen podkaster, sier Sommer og fortsetter:

- Men det har jo skjedd voldsomme ting på bare ett år. Bare se på Bauer media og «Gammal Maiden» som var nominert til fire priser. De kan lyd. Og jeg tror de kommer til å satse enda hardere. I tillegg har man lokalradioene som jeg håper kommer til å finne sin nisje – også på podkast. Selv om radio står overraskende sterkt, så er det jo litt som med TV. Folk forventer å få lyden når de vil, sier Sommer.

Han forteller at selv om kampen begynner å spisse seg til, så skal ikke NRK holde kunnskapen de har om lyd for seg.

- Blant annet inviterer vi de eksterne produksjonsselskapene inn og forteller hva som skal til for å lage bra podkast – selv om vi vet at de bruker denne kunnskapen til å lage innhold også for NRKs konkurrenter, sier Sommer og legger til:

- NRKs holdning skal være at vi skal være rause og dele med andre. Vi skal ikke bli redde for at andre blir like gode som oss. Det går helt fint, og det er egentlig bare bra, sier Sommer.

NRK-sjef etter podkast-storeslem: - Schibsted har ikke tid til å bygge profiler bak betalingsmur