Slutter som markedsdirektør i Tine etter drøye to år: - Godt tidspunkt å tre til side

Rick Lawrence fortsetter i konsernet, men gir slipp på Tine-merkevaren.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Drøye to år etter at Tine gjorde store kutt i markedsavdelingen sin og satte inn ny konserndirektør, kommer nyheten om at meierigiganten igjen gjør store endringer. Nå slår de sammen de tre kommersielle avdelingene i selskapet under én leder. Det blir Anne-Beth Freuchen, som får stillingstittelen visekonsernsjef med kommersielt ansvar. 

Freuchen kommer fra Orkla, hvor hun blant annet har vært leder for forretningsområdet Orkla Foods Nordics & Baltics og Orkla Confectionery & Snacks. Hun tiltrer stillingen 1. februar.

Les mer: Store endringer i Tine - Orkla-topp blir ny kommersiell sjef

Markedsavdelingen til Tine har siden 2019 vært ledet av britiske Rick Lawrence, tidligere kategoridirektør i Mondelez. Han kom inn i konsernet med en tydelig visjon om å redusere markedsføringsskostnadene og få mer ut av hver eneste krone.

Det kom blant annet til syne i fjor jul, da den folkekjære fjøsnissen i Gard Bjørnstjerne Eidsvolds skikkelse ble skrotet til fordel for en ny, animert nisse. Den skulle ha tydeligere Tine-identitet og budskapet skulle hamres inn på 20 sekunder, ikke 60 som tidligere.

Mange satte også melken i halsen da de oppdaget av årets påskekrim på melkekartongen var byttet ut med en QR-kode.

Les mer: Derfor bytter Tine ut fjøsnissen - målet er mer effektiv reklame

- Vært en del av planen

Endringene i konsernledelsen innebærer imidlertid ikke et skifte i merkevarestrategien til Tine, forteller kommunikasjonsrådgiver Ingrid Wilberg Arnesen.

- Tine etablerte Commercial Leader Team i 2019 for å legge grunnlaget for en kommersiell organisasjon. Teamet har ved både Rick Lawrence, Vegard Gillebo og Terje Døsrønningens ledelse bidratt til planen og det er nå et fornuftig tidspunkt å gjøre endringer, noe som også passer med Terje, Rick og Vegards egne planer og ønsker. De har virkelig levert på jobben de har blitt bedt om å gjøre og nå får vi inn en kommersiell direktør som har erfaringen og kompetansen fra både salg og marked til å ta stafettpinnen videre, sier hun.

Rick Lawrence fortsetter i konsernledelsen med et dedikert ansvar for Tines datterselskaper. Det inkluderer selskaper som Diplom-Is, Fjordland og Norseland, som distribuerer og markedsfører spesialoster i England og USA.

Han understreker overfor Kampanje at endringene som skjer nå har vært planlagt lenge.

- Vi har jobbet mot ett kommersielt team siden før jeg begynte i Tine. Dette har absolutt vært en del av planen, sier Lawrence.

Han gleder seg til å ta fatt på sin nye jobb med å lede Tines datterselskaper.

- De spiller en viktig rolle i Tine. Tidligere har det ikke vært ett kontaktpunkt i Tines konsernledergruppe som representerer datterselskapene for å sørge for at vi forstår og tar vare på dem på best mulig måte.

- Hvordan blir det å gi slipp på Tine-merkevaren?

- Jeg har stor tro på teamet vårt og at vi har et sterkt fundament på plass som gjør at vi forstår hvordan vi best kan håndtere merkevaren fremover, i tillegg til at vi har veldig sterke aktiveringsplattformer på plass. Hvis du for eksempel går inn i en dagligvarebutikk i dag, vil du se Tine-nissen overalt. Dette er et godt tidspunkt for meg å tre til side. Anne-Beth kommer inn i et sterkt team og vil støtte dem inn i den nye fasen, sier han.

Ny avdeling vil romme over 400 ansatte

Av andre endringer vil dagens leder for Tine Partner, Terje Døsrønningen, fortsette i en sentral rolle i den nye kommersielle organisasjonen, mens Vegard Gillebo som leder salg dagligvare, har sin siste dag i Tine i slutten av februar. 

Det vil jobbe 430 Tine-ansatte i den nye sammenslåtte kommersielle avdelingen, forteller kommunikasjonsrådgiver Ingrid Wilberg Arnesen i Tine.

- Er det planlagt en nedbemanning?

- Enn så lenge er personalstaben sånn som den er. Det er ikke tatt noen beslutning om endringer på nåværende tidspunkt. Ann-Beth Freuchen kommer inn fra 1. februar, og skal bli kjent og lytte til folkene som er der i dag, sier hun.

Hun understreker at kostnadsbesparelser ikke er hovedmålet med endringene de gjør nå.

- Hovedmålet er en ambisiøs kommersiell satsing for at Tine skal lykkes i markedet fremover.

I dag kunne Kampanje også fortelle at mangeårig Tine-direktør Frode Fimreite slutter i konsernet, men både Fimreite selv og Wilberg Arnesen avviser at det skjer i forbindelse med sammenslåingen.

Les mer: Tine-direktør slutter etter 22 år - går til konkurrenten

Hun legger til at fundamentet for å bli en kommersiell merkevareleverandør i «verdensklasse» er lagt med arbeidet som er gjort de siste tre årene.

- Nå er vi klare for neste trinn og vi har funnet rett person til jobben i Ann-Beth Freuchen. Hun gleder seg til å videreutvikle det solide arbeidet i Dagligvare, Partner og Marked til suksess for våre merkevarer fremover og ikke minst kraftsamle de kommersielle ressursene til en ennå mer offensiv, fremtidsrettet virksomhet med bærekraftig vekst for våre kunder og eiere.

Slutter som markedsdirektør i Tine etter drøye to år: - Godt tidspunkt å tre til side