19 strake for Try i Byråprofil - her er Norges beste kommunikasjonsbyrå

BYRÅPROFIL 2021: - Det er like gøy hver gang, sier Try-sjefen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Hvem kan slå Try i Byråprofil? For 19. år på rad er svaret på det «ingen», og dermed fortsetter den elleville seiersrekken i Kampanje og Kantars kartlegging av omdømmet til landets største byråer blant norske annonsører.

Årets Byråprofil-utdeling fant sted på Hotel Continental i Oslo, to år etter at Kampanje sist samlet kommunikasjonsbransjen til fest. I fjor ble prisene delt ut til byrålederne der de befant seg, enten på kontoret eller på hjemmekontoret.

Try-sjef Kjetil Try tok imot prisen, slik han har gjort så mange ganger tidligere.

- Det er like gøy hver gang, for jeg har såpass respekt for konkurrentene våre. Man tar ikke dette for gitt, men det er klart at 19 år blir vanskelig å slå uansett, sa han fra scenen.

Try er også det byrået som får den høyeste poengsummen på tvers av samtlige kategorier i undersøkelsen, noe som gir dem tittelen Årets byrå.

Over 60 byråer har vært med i årets undersøkelse som gjennomføres for 32. gang av Kantar i samarbeid med Kampanje. Norske annonsører har til sammen levert 6543 byråvurderinger, som ligger til grunn for årets resultat.Try har altså gått til topps i godt over halvparten av undersøkelsens levetid, og nå øyner Try-sjefen også to tiår på toppen, dersom han skulle klare bare ett år til.

Det er ikke bare Try som er tilsynelatende urokkelige på Byråprofil-pallen. Datterbyrået Pol forsvarer andreplassen de har hatt i hele sju år nå, og dermed er det tredjeplassen det kjempes om. Denne plasseringen delte Morgenstern og Anorak på i fjor, men i år er det Anti som trekker det lengste strået. De flytter seg fra fjorårets femteplass til en tredjeplass i reklamekategorien, mens Morgenstern flytter seg én posisjon ned på listen til en fjerdeplass, og Anorak to posisjoner til en femteplass.

- Situasjonen er faktisk den at alle disse fem øker sin score sammenlignet med 2020 – så når noen har klatret på listene så kommer dette ikke av at noen har fått en lavere score. Man klatrer fordi man selv har oppnådd en bedre score, sier Ingvar Sandvik i Kantar.

Se listen over Årets reklamebyrå under og Årets byrå lenger ned i saken.

Her kan du se de ti beste i kategorien «Årets reklamebyrå» i Byråprofil 202019 på rad for Try i Byråprofil

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Try (1)
2. Pol (2)
3. Anti (5)
4. Morgenstern (3)
5. Anorak (3)
6. Kitchen (6)
7. We Are Live (8)
7. Los & Co (7)
9. Dinamo (9)
10. Per Høj (9)
10. The Oslo Company NY

- For mange i Try er det første gang de vinner

Try-sjefen forteller at han er nervøs hver gang Byråprofil offentliggjøres, fordi fallhøyden blir høyere og høyere.

- Jeg tenker også at hvis det er en ting jeg skal sørge for, så er det at den blir vanskelig å slå. 19 år på rad, det er jeg stolt av, sier Try.

- Du går ikke lei?

- Nei, overhodet ikke. Så er det stadig vekk masse nye folk i byrået, det er et lagspill så til de grader. For mange er det første gang de vinner faktisk. Vi har ansatt bortimot 100 nye mennesker det siste året, så her blir det feiring, sier Try.

Han forteller at godt rekrutteringsarbeid og solid samarbeid mellom gamle og nye ansatte er nøkkelen til suksess. Og ikke minst – gode relasjoner til kundene.

- Kunder som både gir oss gode innspill og gode briefer, men som også gir oss muligheten til å ta ut kreativitet. Så det er et lagspill. It takes two to tango, også i denne bransjen.

Årets byrå har lagt et innholdsrikt år bak seg, med salget til Ferd som det soleklare høydepunktet. Nyheten om salget slo ned i byråmarkedet i september. Investeringsselskapene overtar 60 prosent av aksjene i selskapet som har Kjetil Try, Einar Fjøsne og Morten Polmar som de største eierne.

Les mer: Derfor kjøper Ferd-konsernet sitt første reklamebyrå: - Try får til ekstraordinære ting

Try startet som et reklamebyrå av Try og Fjøsne i 1998. I 2007 kjøpte selskapet digitalbyrået Apt, og senere har nye byråer og avdelinger kommet til som perler på en snor, bokstavelig talt i tilfellet e-handelsbyrået Try Pearl.

I dag jobber det om lag 350 personer i selskaper som er eid av Try.

Det går greit økonomisk også. Omsetningen til Try-konsernet nærmer seg én milliard og byråinntekten, som tilsvarer kundehonorarene, var på rekordhøye 355 millioner kroner i fjor.

Les mer: Knallår for Try – nærmer seg milliarden i omsetning

Her kan du se de ti beste i kategorien «Årets byrå» i Byråprofil 2021Try er årets byrå - én nykommer på pallen

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Try (1)
2. Pol (1)
3. Netlife (4)
3.  Iteo NY
5. Trigger (9)
6. Anti (7)
6. Eggs (7)
6. Schibsted Partnerstudio (9)
9. Morgenstern (5)
10. Anorak (5)

BYRÅPROFIL: FAKTA OM UNDERSØKELSEN

Byråprofil har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 32. gang. Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.

Respondentene vurderer alle byråer under ett, og alle respondenter har således kunnet vurdere alle typer av byråer. Kun de som er involvert i kjøp av ulike typer byråtjenester, eller har god kjennskap til markedet, får vurdere byråer innenfor en gitt «byråklasse» som for eksempel reklamebyråer, mediebyråer etc.

Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det. Det holder altså ikke å kun kjenne navnet på et byrå.

Totalt 61 byråer er med i målingen, og 54 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert. Byråene fordeler seg slik etter byråtype:

  • 16 reklamebyråer
  • 14 PR-byråer
  • 12 mediebyråer
  • 6 content-/performancebyråer
  • 13 byråer innen teknologi/digital tjenestedesign

Bak rangeringen i Byråprofil 2021 ligger 6 543 byråvurderinger og over 32 715 svarresponser.

Rangeringen gjøres med bakgrunn i en beregnet indeks bestående av byråenes omdømme og kjennskap i markedet hvor omdømme betyr desidert mest. Byråets omdømme følger Kantar sin globale og veldokumenterte tilnærming (TRI*M) for denne type målinger og måles ved fem omdømmerelaterte spørsmål. I tillegg vektes resultatene som ligger bak totalrangeringen i forhold til andelen kunder/ikke-kunder som har svart for hvert byrå.

Kriteriene for å bli målt i Byråprofil 2021 er både objektive og subjektive. For å bli målt har vi også i år operert med de tre samme kriteriene som tidligere. Inntektsgrensene er de samme i år som i fjor. For alle byråklasser utenom «teknologi/digital tjenestedesign» må man ha hatt en byråinntekt på 25 millioner kroner eller mer siste kalenderår for å bli målt. For teknologi/digital tjenestedesign byråer er grensen for å bli målt 45 millioner kroner i byråinntekt. Alle byråer må ha lagt bak seg et helt driftsår (12 mnd.). Byrået må ha synlige/ tydelige rikskunder i kundeporteføljen.

Byråprofil er gjennomført i oktober og november 2021. Undersøkelsen er web-basert. I utvalget er det i år 577 besvarelser (487 besvarelser i 2020).

19 strake for Try i Byråprofil - her er Norges beste kommunikasjonsbyrå