Carat går seirende ut av bikkjeslagsmål om mediebyrå-seieren

BYRÅPROFIL 2021: Landets største mediebyrå tar sin tredje strake seier i Byråprofil, men konkurransen er tøff.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

For tredje år på rad er det Dentsu-eide Carat som går av med seieren i mediebyråkategorien i Byråprofil. Dette er en undersøkelse som gjennomføres av Kantar i samarbeid med Kampanje, der over 600 annonsører har gitt sin vurdering av styrkene og svakhetene til de største byråene i markedet.

- Det var sinnssykt deilig, sier Carat-sjef Stian Jansen fra scenen.

Han tror svaret på hvorfor de vinner tre år på rad ligger i kundeforholdene deres.

- Vi har veldig mange bra kunder som kjenner oss og som er glade i oss. Dette er et resultat av gode kundeforhold, sier han.

Carat er landets største mediebyrå med en omsetning på solide 1,7 milliarder kroner. Tallene Kampanje omtalte tidligere i år viste at byrået holdt stø kurs gjennom koronaåret 2018, med bare en liten nedgang i omsetningen.

- 2020 var jo mildt sagt et år med dype daler og høye topper. Stor usikkerhet preget oss alle, men vi kom oss styrket ut av året, har daglig leder i Carat, Stian Jansen, tidligere sagt til Kampanje.

Her kan du se de fem beste i kategorien «Årets mediebyrå» på Byråprofil 2020Carat holder konkurrentene unna

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Carat (1)
2. Red Dentsu X (5)
2. PHD -
2. Try Opt (3)
5. Mediacom (3)
5. Starcom (2)
5. Iprospect -

Tett i toppen

Det er imidlertid tett i toppen blant mediebyråene, og i år befinner hele tre mediebyråer seg på en delt andreplass. De er Red Dentsu X, PHD og Try Opt. Av dem er det PHD, som ikke var inne på topp fem i fjor, som har tatt den største reisen.

Det betyr at Starcom og Mediacom, som var på henholdsvis andre- og tredjeplass i fjor, ryker ut av pallen og ned til en delt femteplass.

- Det er nesten ingenting som skiller de ni øverste byråene, kun 5 poeng. I tillegg er det delt andreplass mellom tre byråer og delt femte plass mellom to byråer. Dette er også en kategori det har vært meget tett i score mellom byråene, sier Alexander Eidsæther i Kantar.

BYRÅPROFIL: FAKTA OM UNDERSØKELSEN

Byråprofil har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 32. gang. Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.

Respondentene vurderer alle byråer under ett, og alle respondenter har således kunnet vurdere alle typer av byråer. Kun de som er involvert i kjøp av ulike typer byråtjenester, eller har god kjennskap til markedet, får vurdere byråer innenfor en gitt «byråklasse» som for eksempel reklamebyråer, mediebyråer etc.

Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det. Det holder altså ikke å kun kjenne navnet på et byrå.

Totalt 61 byråer er med i målingen, og 54 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert. Byråene fordeler seg slik etter byråtype:

  • 16 reklamebyråer
  • 14 PR-byråer
  • 12 mediebyråer
  • 6 content-/performancebyråer
  • 13 byråer innen teknologi/digital tjenestedesign

Bak rangeringen i Byråprofil 2021 ligger 6 543 byråvurderinger og over 32 715 svarresponser.

Rangeringen gjøres med bakgrunn i en beregnet indeks bestående av byråenes omdømme og kjennskap i markedet hvor omdømme betyr desidert mest. Byråets omdømme følger Kantar sin globale og veldokumenterte tilnærming (TRI*M) for denne type målinger og måles ved fem omdømmerelaterte spørsmål. I tillegg vektes resultatene som ligger bak totalrangeringen i forhold til andelen kunder/ikke-kunder som har svart for hvert byrå.

Kriteriene for å bli målt i Byråprofil 2021 er både objektive og subjektive. For å bli målt har vi også i år operert med de tre samme kriteriene som tidligere. Inntektsgrensene er de samme i år som i fjor. For alle byråklasser utenom «teknologi/digital tjenestedesign» må man ha hatt en byråinntekt på 25 millioner kroner eller mer siste kalenderår for å bli målt. For teknologi/digital tjenestedesign byråer er grensen for å bli målt 45 millioner kroner i byråinntekt. Alle byråer må ha lagt bak seg et helt driftsår (12 mnd.). Byrået må ha synlige/ tydelige rikskunder i kundeporteføljen.

Byråprofil er gjennomført i oktober og november 2021. Undersøkelsen er web-basert. I utvalget er det i år 577 besvarelser (487 besvarelser i 2020).

Carat går seirende ut av bikkjeslagsmål om mediebyrå-seieren