Annonsører skygger VM-banen på TV 2: - De ønsker ikke disse plassene

Det er ikke bare Posten som styrer unna TV 2s VM-sendinger. Reklamekjøper er «litt overrasket» over tilbakemeldingene.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Søndag skrev Kampanje om Posten som hadde tatt kontakt med TV 2 og ytret ønske om å holde deres reklame unna reklamebolkene under aktuelle sendinger fra fotball-VM i Qatar.

- Den vil ikke bli sendt i pausen under fotball-VM, sa kommunikasjonssjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten til Kampanje søndag, og siktet til deres nyeste julereklame.

Salgs- og markedsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, forteller til Kampanje at Posten ikke er den eneste annonsøren som har kontaktet dem angående reklameplass, men at han ikke kan gå ut med hvilke andre som har meldt ifra.

- Det er noen få annonsører som har tatt kontakt og sagt de ikke ønsker disse plassene, sier Rosvoll.

- Er det problematisk for TV 2?

- Hele sendeskjemaet til TV 2 er preget av VM i perioden fremover. Vi gjør så godt vi kan for alle annonsørene.

Les også: Posten følger opp skeiv kjærlighet med klimaromantikk - skal ikke vises under fotball-VM

Selger reklame:

Salgsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll drar inn rundt to milliarder kroner i reklame i løpet av et år for TV 2. Årets VM-mesterskap har ikke vært det enkleste å selge til annonsørene. Foto: Eivor Eriksen.

- Vår viktigste finansiering

Bjørn Gunnar Rosvoll i TV 2 forteller at det har vært vanskelig for TV 2 å i det hele tatt skaffe sponsorer. Før helgen ble det kjent at Elkjøp hadde trukket seg som sponsor. Det åpnet opp for at Amnesty kunne bruke plasseringene de hadde kjøpt.

- Det har vært vanskelig og krevende å finne sponsorer. Vi havnet til slutt der at vi ikke har noen sponsorer knyttet direkte til VM-sendingene. Det er vanskelig for oss å anbefale kundene å knytte seg til et mesterskap som er så kontroversielt. Det er sånn det er, og da ble det ingen sponsorer, sier Rosvoll.

Et mesterskap som VM i fotball går i all hovedsak på åpne TV-kanaler, og ikke som del av et abonnementsbasert TV-tilbud. Dermed blir reklame og sponsing en svært viktig inntektskilde for en kanal som TV 2. 

- Reklame er vår viktigste finansiering. Annonsørene er med på å finansiere helheten, og vi har jo også en kritisk dekning av Qatar-VM, og der spiller annonsørene en viktig rolle, sier han.

Les også: Elkjøp trekker seg som VM-sponsor - gir plassen til Amnesty

Man har hatt lang tid til å vurdere dette, så jeg er litt overrasket over at man ikke har tatt stilling til det tidligere. - Marianne Massaiu, TV-sjef i Mediacom

Reklamekjøper: - Litt overrasket

TV-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom forstår at det har vært vanskelig for TV 2 å få sponsorer med på laget, men hun er litt overrasket over at noen annonsører ved avspark nå heller ikke ønsker å ligge i reklameblokka.

- Man har hatt lang tid til å vurdere dette, så jeg er litt overrasket over at man ikke har tatt stilling til det tidligere. Men det dukker jo opp nye kontroverser daglig, så da gjøres det nok noen nye refleksjoner. Ønsker de ikke visningene kan de selvfølgelig si fra seg eksponeringene, og mulig noen ønsker å gjøre som Elkjøp og gi de vil veldedige formål.

- Tror det er lurt å ligge i reklamepausen på VM-sendingene?

- Jeg tror ikke det er veldig skadelig. De som ser på mesterskapet, har lyst til å se på fotballen og eksponeringen vil ha verdi.

Posten forteller til Kampanje at de donerer sine tiltenkte reklameplasser til et veldedig formål knyttet til miljø de gangene reklamen skulle blitt sendt under VM-sendinger. 

- Vi går glipp av eksponering på TV 2. Plassen donerer vi til et veldedig formål knyttet til miljø. Det er mange arenaer vi kan kommunisere vårt julebudskap på, men dette blir ikke en av dem, skriver Kenneth Tjønndal Pettersen i en e-post til Kampanje.

Kampanje er også kjent med at andre store annonsører har tatt kontakt med TV 2 for å høre om deres filmer vil dukke opp i reklamepausen på kanalens VM-sendinger. Markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde, sier deres filmer ikke var planlagt vist i forbindelse med VM-kampene. 

- Vi hadde i utgangspunktet ikke reklamespotter som skulle treffe disse sendingene uansett, så det har ikke vært en aktuell problemstilling for oss, sier Lemoen Lunde. 

Les også: Slik svarer VM-sponsoren på øl-nekten i Qatar: - Kleint

Annonsører skygger VM-banen på TV 2: - De ønsker ikke disse plassene