Byråtopper kritiske til Westerdals-vraking: - Mye forsvinner sammen med navnet

De kreative lederne i Pol og Apriil mener Kristiania bommer når de fjerner Westerdals fra logoen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Dag Robert Jerijervi Journalist

Store deler av landets ledende reklameskapere har hatt sin utdanning på Westerdals. Flere av dem reagerer på nyheten om at Høyskolen Kristiania legger bort Westerdals fra logoen, fem år etter at de kjøpte Westerdals Oslo Act. Nå skal skolen bare gå under navnet Kristiania.

- Kristiania består av mange tidligere utdanningsinstitusjoner og vi ønsker ved logoendringen å konsolidere merkevaren. Hensikten er å fremstå som ett samlet Kristiania og bli enda tydeligere for omverden, har markeds- og kommunikasjonsdirektør Stein-Oddvar Evensen forklart overfor Kampanje.

Les mer: Kristiania vraker Westerdals fra logoen - studenter reagerer sterkt

Skolen annonserte endringen i et innlegg på den offisielle Instagram-kontoen til Westerdals mandag. «Ubehagelig, «trist» og «tragisk beslutning» var blant tilbakemeldingene som rant inn fra brukerne før skolen gjorde kontoen privat og dermed stengte for nye kommentarer.

Kommentarene fortsetter imidlertid å renne inn på den offisielle Instagram-kontoen til Kristiania der de i et nytt innlegg skriver: «Pleier du å si HK? Nå kaller vi oss bare Kristiania, og Fagskolen Kristiania og Høyskolen Kristiania samles under en logo».

I skrivende stund har innlegget generert over 60 kommentarer, der nesten alle svarer: «Pleier å si Westerdals jeg».

Westerdals-navnet stammer fra grunnleggeren av Westerdals Reklameskole, Putti Westerdal. Navnet hennes lever videre på Westerdals institutt for kreativitet, fortelling og design og Westerdals institutt film og medier ved Kristiania.

- Nesten ironisk

Kreativ leder og partner i reklamebyrået Pol, Janne Brenda Lysø, er selv en tidligere student på Westerdals. Den prisvinnende kreatøren kjente på en følelse av vemod da hun først så nyheten om at Høyskolen Kristiania Westerdals nå blir Kristiania. 

- Jeg er veldig glad i merkevaren Westerdals, sier Lysø og fortsetter: 

- Jeg skulle ønske det var en litt bedre forklaring på hvorfor de velger å gå bort fra navnet. Å gå bort fra merkevaren Westerdals. Det er nesten ironisk at skolen som skal lære bort merkevarebygging ikke lykkes med å kommunisere, og begrunne, valget. Når jeg leser hva folk tenker så virker det samtidig som en avgjørelse som ikke alle er skjønt enige om i systemet heller, sier Lysø. 

- Westerdals-navnet lever videre på to institutter. Holder ikke det? 

- Jeg synes ikke det, spesielt ikke når man i så lang tid har klart å bygge opp en solid merkevare, en utdannelse innenfor kreativ kommunikasjon. Westerdals står for kvalitet og er et navn som forsvarer kreativitet. Jeg er ikke enig i at Westerdals er lik Kristiania. Det er mye som forsvinner sammen med navnet. Og man frykter jo at motivasjonen er å finne i økonomi. 

-Hva tror du forskjellen blir på studenter som gikk ut av Westerdals for ti år siden og studenter som går ut av Kristiania om ti år? 

- For ti år siden turte man å være kreativ utenfor og innenfor rammene. De siste årene ser jeg mange studenter som ønsker å være flinke, altfor tidlig. Det gjelder for så vidt veldig mange unge nå. De er flinke. Flinkhet er ikke nok, i hvert fall har det ikke vært det på Westerdals, sier Lysø og fortsetter:

- Westerdals har vært kjent som et sted der det er lov å tenke litt annerledes. Først kreativitet, så system. Og de skikkelig gode klarer begge deler. Jeg skulle ønske det fantes en lunge hvor man kunne dyrke kreativitet. Være flink, og samtidig har tro på kreativitet som våpen. Det verste er om framtiden er full av flinkiser, og at man med denne endringen tar man bort brodden og det man har elsket med Westerdals. En slags tro på at det er går an å tenke utenfor boksen, og bevise at det er smart.

Tidligere Westerdals-student:

Doffen Trellevik reagerer på det nye grepet til Høyskolen Kristiania. Her er han og Mari Kihle i Apriil på plass i Cannes i juni i år for å ta imot sølv i «Creative B2B Lions». Foto: Eivor Eriksen

- Hadde følt meg svindlet

Også Doffen Trellevik, som i dag jobber som kreativ leder i Apriil, reagerte sterkt da han så at Westerdals-navnet var på vei ut. 

- «Hva tenker de på?» var min første reaksjon. Det føles ut som en klassisk dårlig kunde-move hvor de ikke har hørt på byrået sitt. Endringer får alltids reaksjoner, men Westerdals er en institusjon. For min del, som ansetter kreatører, vil dette bare være med på å forvirre, sier Trellevik. 

- Holder det ikke at navnet lever videre på to institutter?

- Nei. Altså, det er mange gode rasjonelle grunner for å være under én merkevare, men for meg blir dette som sagt forvirrende. Jeg tror dessverre dette gir en fordel til personer med Westerdals-stempelet, mens det blir tyngre for førstegenerasjon «Kristiania». Jeg er glad i skolen og den alternative tilnærmingen til kreatørfaget, men hadde jeg gått der nå og vært i et kreativt team, så hadde jeg følt meg svindlet med tanke på hva tidligere «goodwill» ville gitt, sier Trellevik. 

Ikke mer verdt:

- Legger man følelsene til side så er ikke et navn mer verdt enn de ressursene du putter inn i det, sier Aris Theophilakis.

- Har overlevd på svak konkurranse

Aris Theophilakis, som i dag er COO i reklamebyrået Nosleeptillbrooklyn, er mindre berørt av endringen. Han kan forstå at høyskolens ledelse har sett et behov for å rendyrke merkevaren.

- Det var vel på tide på tide å rydde opp på stiftelsens roteloft etter mange år med oppkjøp av diverse skoler av diverse kvalitet. Et «branded house» er en logisk strategi, og legger man følelsene til side så er ikke et navn mer verdt enn de ressursene du putter inn i det, sier han til Kampanje.

Theophilakis tror det kan være lønnsomt å samle og løfte assosiasjonene til Kristiania, samtidig som de moderniserer uttrykket sitt.

- Høyere utdannelse er jo også et «numbers game» hvor det handler om å hanke inn fleste mulig studenter. Westerdals har hatt, og har fortsatt, en enestående posisjon som «skolen» for kreativ utdanning i Norge, selv om denne merkevaren ofte har overlevd på svak konkurranse og har vært til dels grovt utnyttet i diverse eierkonstellasjoner gjennom årene. I dag er Westerdals et eget institutt, noe som ikke er viktig så lenge fagområdene oppleves å være Gud og studentene Guds utvalgte. For den største utfordringen er som alltid å levere kvalitet, og å tenke dybde og ikke bare bredde. På dagens hjemmeside finner du Art Direction under A, sammen med blant annet Akupunktur og Arv- og familierett. Jeg sier ikke mer, avslutter Theophilakis tørt.

Byråtopper kritiske til Westerdals-vraking: - Mye forsvinner sammen med navnet