Hun har håndtert nedbemanning, metoo og konflikter i TV 2: - Har vært krevende dager

Men når TV 2-topp Sarah Willand har bestemt seg for å slutte, er det først og fremst de gode dagene hun husker.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Etter syv år med ansvaret for organisasjonen og kommunikasjonen til TV 2, er Sarah C. J. Willand klar for nye oppgaver, og ny bransje, som administrerende direktør i Cappelen Damm. Nyheten ble sluppet tirsdag ettermiddag.

Å slutte i TV 2 er tosidig for kvinnen som i 2019 ble kåret til årets medieleder av Medienettverket.

- På den ene siden er det veldig vemodig. Jeg vil savne alle de fine folka som jeg har jobbet med gjennom de syv årene her. På den andre siden gleder jeg meg til det som ligger foran meg. Cappelen Damm er Norges største og viktigste forlag med en lang historie. Det er en publisistisk virksomhet, som TV 2, og det ville jeg fortsette med da jeg først tok valget om å slutte, sier Willand til Kampanje.Sarah Willand begynte i TV 2 i 2015. Noe av det første hun måtte bryne seg på som organisasjons- og kommunikasjonsdirektør var en historisk stor nedbemanningsrunde i TV 2 i 2016. Det var på dette tidspunktet TV 2 snudde skuta for å satse for fullt på strømmemarkedet.
- Jeg begynte i TV 2 da økonomien i mediebransjen var tøffere og det var mye kutt og nedbemanninger, sier Willand.

- Vokser på «ruskevær»

Selv om økonomien har bedret seg, har det ikke manglet på andre utfordringer i form av metoo-bevegelsen, koronakrisen og en rekke TV-konflikter gjennom årenes løp.- Har det vært intenst?- Når man har bestemt seg for å slutte, så husker man ikke så mye av det der. Man husker de gode tingene og de fine folka som man har fått det til sammen med. Men det er klart det har vært dager som har vært mer krevende enn andre, sier Willand.Hun tror alle ledere har godt av å stå i litt «ruskevær».- Det vokser man på og det er godt å ha med seg inn i større og mer utfordrende lederroller.Willand klarer ikke å hente frem en enkeltepisode som har vært mer utfordrende enn noe annet, men forteller at det har vært viktig med en god rolleforståelse.- Jobben som organisasjons- og kommunikasjonsdirektør er en rolle jeg har hatt. Det har ikke handlet om meg personlig. Det er ikke alltid så lett å huske. Men når man står i det, har det vært viktig å minne meg selv på det.

- Kommer du til å få roligere dager som administrerende direktør i Cappelen Damm?- Jeg kan bare snakke om det jeg kjenner best til, og det er mediebransjen. Det skjer mye i en 24-7-nyhetsorganisasjon. Jeg kan ikke snakke like mye om det som skjer i bokbransjen, men jeg skal bruke tid på å lære meg bransjen, bli kjent med nye kollegaer og nye konkurrenter. Spør du meg igjen om et år, kan jeg svare mer på om verden er annerledes som sjef i Cappelen Damm.

Har klatret i Egmont-systemet

Før hun begynte i TV 2, var Willand HR- og kommunikasjonsdirektør i søsterselskapet Egmont Publishing, men hun begynte sin Egmont-karriere i en tilsvarende stilling i Hjemmet Mortensen for ti år siden. 

Også Cappelen Damm er heleid av det danske Egmont-konsernet.- Er du glad for å bli værende i Egmont-konsernet?- Ja, det er jeg. Egmont har bevist at de er en langsiktig eier, at de er opptatt av desentraliserte beslutninger og armlengdes avstand, og den enkelte virksomhets selvstendighet. Og så er de en stiftelse. Det tilsier både at de er langsiktige, men også at overskuddet til Egmont reinvesteres i det publisistiske og til å bistå vanskeligstilte barn. Det synes jeg er fint, sier Willand.- Jeg tror nåværende ledelse i Cappelen Damm og nåværende ledelse i TV 2 kan skrive under på at Egmont har gitt handlingsrom og muligheten til å tenke langsiktig, også i perioder som har vært tøffe, legger hun til.- Kan vi se flere samarbeid mellom TV 2 og Cappelen Damm?- Jeg tror på samarbeid der det gir mening, både innad i konsernet og ut mot andre parnere. Vi skal ikke påtvinge noen samarbeid hvis det ikke gir mening. Det har vært min holdning hele veien.- Hvis vi skal se langt inn i fremtiden, kan du se for deg et comeback i TV 2 som administrerende direktør?- Nå har jeg nok med å tenke på at jeg skal bli Cappelen Damm-sjef. Det er en jobb jeg gleder meg til og som jeg er veldig spent på å ta fatt på.

Lene Eltvik Vindfeld blir ny organisasjonsdirektør i TV 2. Hun kommer fra en stilling som leder for organisasjon, lederskap og kultur i Sbanken.

Ansvaret for kommunikasjon og markedsføring skal ligge hos kanaldirektør Trygve Rønningen i en overgangsfase, får Kampanje opplyst.

Les mer: Tidligere Sbanken-topp blir ny organisasjonsdirektør i TV 2 

Hun har håndtert nedbemanning, metoo og konflikter i TV 2: - Har vært krevende dager