Ny Altibox-film får e-sportlag til å reagere: - Har blitt svært lik vår kampanje

Altibox' reklamebyrå mener filmene bygger på to ulike kreative grep.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

E-sport får stadig større plass i kommunikasjonsstrategien til store norske selskaper. Sist ut er fiberleverandøren Altibox, som vil ta et oppgjør med hetsen kvinnelige gamere opplever på nett. I deres nye film får to foreldre være vitne til trakasseringen datteren deres utsettes for når hun gamer.

I filmen strømmer ukvemsordene ut av skjermen i jenterommet i et dramatisk lyssatt lokale, og noen av dem blir også blåst opp på veggen foran foreldrene i sofaen.

Les mer: Altibox tar et oppgjør med netthets: - Går all-in på dette

Tidligere i år utspilte en lignende scene seg i en kampanjefilm fra e-sportlaget Apeks. Den ble sluppet i forbindelse med kvinnedagen 8. mars og dokumenterer hva som skjer når en mann tar på seg rollen som en kvinnelig gamer. Han blir møtt av en stri strøm av hets, ikke ulik den vi får høre i filmen fra Altibox.

Det var kommunikasjonsbyrået Y Story som stod bak kampanjen fra Apeks, mens Good Morning Naug står bak den nye filmen fra Altibox.

Senior Art Director Anna Vaagland i Y Story legger ikke skjul på at hun synes filmene har fått noen åpenbare likheter.

- Denne tematikken ligger både meg, Y Story og Apeks veldig tett om hjertet. Så vi heier så klart på at Altibox og Good Morning Naug retter enda et søkelys mot trakassering i gamingmiljøet. Så blir vi jo nysgjerrige på hvorfor de velger å legge både den kreative ideen og gjennomføringen så tett opp mot den filmen vi har laget, sier hun til Kampanje.

Administrerende direktør Denise Anfinnsen i Apeks er enig.

- Apeks er først og fremst investert i kampen mot trakassering og har arbeidet med videreutvikling av kampanjen en stund allerede. For oss er dette mer enn en kampanje, det er et satsningsområde og noe vi anser som vårt samfunnsoppdrag. Det er supert at flere aktører kommer på banen og retter fokuset mot problematikken. Det er jo et kompliment at de har latt seg inspirere, samtidig er jeg enig med Y Story om at sluttproduktet er blitt svært likt vår kampanje, sier hun.

Se filmen deres her (saken fortsetter under):

Ville bruke videoen til Apeks

Strategisk rådgiver Eldar Skylstad i Good Morning Naug synes ikke filmene er blitt spesielt like. Han forteller at arbeidet deres for Altibox strekker seg langt tilbake.

- Vi har jobbet med tematikken over et år og ble klar over Apeks-jobben 8. mars. Vi synes det er kjempefint at andre har tenkt på det samme. Vi heier på jobben de har gjort og er glade for at flere belyser denne tematikken, sier Eldar Skylstad til Kampanje.

- Ble disse kampanjene til helt uavhengig av hverandre?  

- Ja. Vi har ikke hatt noen kontakt med Apeks i forbindelse med dette, men jeg vet at Altibox hadde en prat med daglig leder der før sommeren. 

Mabel Moya, leder for merkevare og markedsføring i Altibox, forteller til Kampanje at de tok initiativ til et møte Apeks om netthetsproblematikken etter at de så deres film tidligere i år. Intensjonen var å høre med e-sportlaget om Altibox kunne bruke deler av deres materiell i sin kampanje.

Moya mener samtidig at film som virkemiddel ikke er unikt for hverken Apeks eller Altibox.

- Digital utenforskap er et stort problem som mange engasjerer seg mot. Vi ville høre med Apeks hvordan det hadde gått med videoen de la ut i forbindelse med kvinnedagen i mars. De var positive til at vi også skulle fronte dette, sier Moya.

Se filmen her (saken fortsetter):

- To ulike kreative grep

Denise Anfinnsen i Apeks bekrefter møtet.

- Altibox tok kontakt med oss i juni etter at kampanjen var ferdig og ville snakke om en mulighet til å dele våre filmer i sine kanaler for å forsterke budskapet, ettersom de hadde hatt en lignende idé selv. Det var vi positive til, og det var detaljene rundt dette vi snakket om i møtet, sier hun.

At planene ikke bar frukter, tar hun på sin kappe. 

- Dessverre druknet e-post fra Altibox i min innboks i sommer, og de ble sittende uten svar fra meg. Dermed ble det ikke noe av delingen i sommer, sier hun.

Eldar Skylstad i Good Morning Naug mener de to filmene benytter seg av to ulike kreative grep, selv om de er basert på samme problemstilling.

- Mens Apeks-filmen lar oss få et innblikk i jentegameres verden gjennom en gutt som spiller med kunstig generert jentestemme, lar vi et foreldrepar ta del i noen av de opplevelsene datteren deres har hatt mens hun har spilt. Dette er et grep som er viktig, da foreldrene kan spille en betydelig rolle i kampen mot netthets. 

Han forteller at filmen de lanserer nå bare er starten på en dyptpløyende satsing fra Altibox sin side.

- Dette er en aktivitet som vil pågå over tid og som vil kunne utvides til andre områder etter hvert. Netthets er ikke begrenset til unge jenter som gamer.

Ny Altibox-film får e-sportlag til å reagere: - Har blitt svært lik vår kampanje