Sophie Elise sluser lyttere over til annet NRK-innhold: - Avgjørende for at vi skal oppfylle vårt oppdrag

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen mener podkasten med Sophie Elise har vært en suksess.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Dag Robert Jerijervi Journalist

Denne høsten har NRK sluppet til en av landets største influencere Sophie Elise til på lufta i den nye podkasten «Sophie og Fetisha». Der skal Sophie Elise og venninnen Fetisha Williams snakke, mene og diskutere det unge jenter tilsynelatende er opptatt av. Kritikken lot ikke vente på seg og kom både fra NRKs kommersielle radiokonkurrenter P4 og Bauer og Media og mediekommentatorer som Dagbladets Sigrid Hvidstens som kalte podkastsatsingen for «utrolig pinlig for NRK»

Under en mediekonferanse i regi av handelshøyskolen NHH sist var NRKs innvirkning på de kommersielle aktørene gjenstand for debatt. Som Kampanje omtalte sist uke, ble statskanalens rolle og posisjon, kritisert av blant annet toppsjefen i Aller Media, Dag Sørsdahl.

- Siden de har de musklene og mulighetene som vi andre ikke har, kan de gå på de temaene og tingene vi andre ikke kan og sånn bidra til å forsterke mangfoldet og jobbe med dette, også kan noen av oss andre holde på med Sophie Elise og 24-stjerners julekalender, sier Sørsdahl. 

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen kunne svare med at den populære, men også kontroversielle influenceren ga NRK muligheten til å nå ut til en stor lytterskare som tradisjonelt ikke er storforbrukere av NRK-innhold.

- Vi gjør en del grep for å nå frem til de unge lytterne og det grepet med «Sophie Elise og Fetisha»-podkasten, det har vist at vi har fått til noe av det vi har ønsket. 30 prosent av de som har lyttet til «Sophie Elise og Fetisha»-podkasten en dag har også lyttet til annet innhold i NRK Radio samme dag. Det er innhold som vi er glade for å vise frem til den målgruppen som ikke nødvendigvis forholder seg til NRK, sa kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen under debatten.

30 prosent av de som har lyttet til Sophie og Fetisha en dag har også lyttet til annet innhold i NRK Radio samme da

Les også: Aller Media-topp til angrep på Vibeke Fürst Haugen - NRKs nettdominans kan havne i ESA

- Drar dem over på våre plattformer

Fürst Haugen sier det er svært viktig for NRK å få denne muligheten slik at flere blir eksponert for NRKs rikholdige tilbud.

- Når vi har noen som ikke forholder seg til NRKs tilbud, er det jo ikke mulig for oss å gi dem bredden. Nå kan det være at noen av dem når vi på Snapchat eller på TikTok også forsøker vi å dra dem over på våre plattformer og gi demt tilgang til annet NRK-innhold, sier Fürst Haugen.

- Så det blir mer Sophie Elise på NRK?

- Nå prøver vi i hvert fall dette. Og hadde det vært alt tilbudet vi hadde hatt til unge, så hadde det vært grunn til å være oppmerksomme. Men det er det jo ikke. Nå forsøker å se hvordan dette er, sier Fürst Haugen.

Les også: NRK svarer på Sophie Elise-kritikken: - Forstår at det blir spørsmål rundt disse tingene

Lytter på mer:

Tall fa NRK Forskningen viser at blant de som lyttet til Sophie og Fetisha en dag på NRK Radio, lyttet 30 prosent også til noe annet innhold i NRK Radio samme dag.

Ble diskutert i Kringkastingsrådet

Nylig ble podkasten til Sophie Elise også gjenstand for diskusjon i Kringkastingssrådet etter at det hadde kommet inn over 40 klager på podkasten. Der kom det også frem at mange av klagene handlet om kjønn.

- Det er mange podkaster med mange unge menn som sitter og holder med på veldig mye av det samme. Vi må også passe oss litt så vi ikke blir så moralsk forarget over innholdet fra to unge kvinner som sitter og prater litt «skit» for å si det sånn, sier NRK-sjefen.

- Ville det svekket NRKs posisjon hvis du ikke fikk lov til å bruke denne typen «verktøy» og hente inn disse profilene`?

- Ja, med det positive definerte oppdraget som vi har det mener jeg er avgjørende for at vi skal oppfylle vårt oppdrag, sier Fürst Haugen.

Medieviter Vilde Schancke Sundet er nestleder i Kringkastingsrådet. Hun tror podkasten har to funksjoner for NRK.

- Den har verdi i seg selv med to veldig kjente profiler som også har sterke merkevarer utenfor NRKs hus, og den blir brukt som innkaster for å få unge voksne inn i radiospilleren og få dem til å lytte til annet innhold, sier hun til Kampanje.

- Hvor godt podkasten gjør denne jobben, synes hun er for tidlig å si noe om.

- Podkastformatet er serialisert og er gjerne noe man skal ha et forhold til over lengre tid, gjerne over flere år. Det er kanskje litt tidlig å konkludere.

Vilde Schanke Sundet mener podkasten, og spesielt Sophie Elise, får ufortjent mye kritikk.

- Jeg tror dette handler mye om kjønn, dessverre, og også om hvordan hun ser ut. Mange av kritikerne har ikke nødvendigvis lyttet til podkasten.

Sophie Elise sluser lyttere over til annet NRK-innhold: - Avgjørende for at vi skal oppfylle vårt oppdrag