Mener regjeringen må ta ansvar for TV 2-kuttene: - Alle bør være bekymret

Statssekretær mener det blir for enkelt å skylde på momsen alene. - Økte priser, svekket kronekurs og økt internasjonal konkurranse rammer mange.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Torsdag i forrige uke ble det kjent at den samlede nedbemanningen i TV 2 blir på 120 årsverk. Ifølge TV 2-sjef Olav Sandnes rammer seks til syv prosent av kuttene nyhetssatsingen i mediehuset. Det innebærer en kostnadsreduksjon på rundt 25 millioner kroner og en nedbemanning på 21 årsverk.

- Det er kutt vi ikke hadde måttet gjøre hvis vi ikke hadde fått endringer i praksisen med nyhetsmoms, sa TV 2-sjefen til Kampanje sist uke. 

Venstres mediepolitske talsperson, Grunde Almeland mener «regjeringen må ta sin del av ansvaret for at TV 2 nå må kutte mange ansatte».

- I deres forslag til statsbudsjett kom det ingen reversering av momskuttet de gjennomførte i fjor, som rammet nyhetsformidling i lyd og levende bilder. Momsfritaket har vært en stabilt medvirkende faktor i å skape et sterkt og mangfoldig Medie-Norge, som er verdensledende innen digitalisering. Selv om dette er et direkte inntektsbortfall for TV 2, rammer det også hele bransjen.

Almeland sier samtidig at det er viktig å understreke at bortfallet av momsfritaket kun er en del av bildet for TV 2s situasjon. Selskapet sliter også i en krevende makroøkonomisk tid med inflasjon, rekordsvak krone og fallende reklamemarkeder. 

- Men selv om det er flere årsaker til kuttene, er dette likevel et konkret eksempel på hva bortfallet av en viktig ordning resulterer i. Jeg tror vi alle bør være bekymret når vi ser at det kuttes i nyhetsformidling. Samtidig er det viktig å påpeke at TV 2 gjennom allmennkringkasteroppdraget får solid statlig støtte til å drive nyhetsformidling. Det er likevel verdt å følge utviklingen tett, sier Almeland. 

Les også: Venstre vil bruke 250 millioner kroner på momsfritak for TV-nyheter

- Det er leit at folk mister jobben

Statssekretær i Kulturdepartementet, Erlend Hanstveit, sier til Kampanje at det ikke er noen tvil om «at avviklingen av momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester er krevende for TV 2.» Han legger til at regjeringen «på sikt vil vurdere konsekvensene avviklingen av momsfritaket har hatt på tilbudet av elektroniske nyhetstjenester».

- Så er jeg trygg på at TV 2 fortsatt prioriterer nyhetene slik at de oppfyller sine forpliktelser som allmennkringkaster. Behovet for sterke norske medier av høy kvalitet er større enn noen gang, sier Hanstveit.

Statssekretæren sier videre at «det er leit at folk mister jobben», og legger til at TV 2 spiller en viktig rolle i det norske medielandskapet. Hanstveit understreker videre at det er krevende tider i mediebransjen og det således ikke utelukkende går an å skylde på avviklingen av momsfritaket.

-  Økte priser, svekket kronekurs og økt internasjonal konkurranse rammer mange. Dessverre har også andre mediebedrifter måttet gjennomføre kutt det siste året, i januar varslet eksempelvis Schibsted kutt på 500 millioner kroner. Vi følger situasjonen nøye og er opptatt av å ha tett dialog med bransjen, sier han. 

Les også: Slik skal TV 2-sjefen vinne kampen om den nye TV-avtalen: - Vi er stolte over å søke

 

Mener regjeringen må ta ansvar for TV 2-kuttene: - Alle bør være bekymret