Her er Schibsted-teamet som landet gigantavtalen: - Hadde all trumfen

Men Schibsted-sjefen Kristin Skogen Lund sier de møtte tøff motstand i forhandlingene. På andre siden av bordet satt to av verdens største oppkjøpsfond.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det norske mediekonsernet Schibsted kunne tirsdag kveld fortelle at de vil selge seg ned i rubrikkselskapet Adevinta som følge av gigantbudet fra de to oppkjøpsfondene Permira og Blackstone. Prisen partene er blitt enige om verdsetter Adevinta til 141 milliarder kroner, eller 115 kroner per aksje. Adevintas aksjekurs var på 106,10 kroner da børsen stengte tirsdag og før budet ble kjent. 

- Har det vært krevende forhandlinger med de to store oppkjøpsfondene?

- Dette er jo veldig tøffe og proffe folk, men vi hadde alle trumfkortene på hånda. Uten Schibsted ville det ikke blitt noen deal. Så det er jo en fornøyelse å kunne være litt tøff trynet også, smiler Schibsted-sjefen, Kristin Skogen Lund, dagen etter at nyheten er blitt kjent.

I en stor og kompleks avtale skal Schibsted selge 60 prosent av sine aksjer i Adevinta. Det vil i så fall gi mediekonsernet 25 milliarder kroner på konto, og det uten skattemyndighetene får en eneste krone. 

Selv om Schibsted har fått hjelp av investeringsrådgiverne i Morgan Stanley og juristene i advokatkontoret Wiersholm, mener Schibsted-sjefen at selskapets forhandlingsteam må få anerkjennelsen.

- Jeg har noen medarbeidere jeg nesten ikke kan forstå hvor flinke er. De har klart å håndtere denne dealen og forhandlet godt med svært potente motparter. Det er enestående stått opp mot disse det er snakk om her, sier Skogen Lund.

Les også:  Schibsted-sjefen om gigantsalget: - Det er veldig, veldig mye penger

Vi har hatt noen rådgivere inne, men jeg vil påstå at det er våre egne folk som har gjort jobben. Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted

- Jobbet døgnet rundt i lang, lang tid

I Schibsteds forhandlingsteam har juridisk direktør Andreas Ehrenclou, senior investeringsdirektør Fredrik Bjørland og etter hvert også konserndirektør for vekst og investeringer i Schibsted, Andrew Kvålseth, deltatt. Også Investor Relations-ansvarlig Jann- Boje Meinecke trekker konsernsjefen frem som sentral for å på plass avtalen.

- Her er det folk som har sittet og jobbet døgnet rundt i lang, lang tid. Det er helt utrolig hvilken innsats de har lagt ned. Det er helt fantastisk. Vi har hatt noen rådgivere inne, men jeg vil påstå at det er våre egne folk som har gjort jobben, sier hun. 

Skogen Lund sier de fleste fysiske møtene har funnet sted i London. 

- Drypper det litt ekstra på disse gutta?

- De skal nok få en hyggelig liten anerkjennelse, men den blir etter norske forhold. De hadde fortjent å få det samme som de som sitter i disse investeringsbankene, men sånn er det ikke, sier Skogen Lund.

- Veldig profesjonelle eiere

Selv om Schibsted nå vil foreta et stort nedsalg i Adevinta, skal mediekonsernet fortsatt være med å eie rubrikkgiganten indirekte gjennom et nytt selskap. Her skal Schibsted dele eierskapet med oppkjøpsfondene Permira og Blackstone ettersom mediekonsernet vil beholde en eierpost på 14 prosent.

- Hvordan blir det å eie Adevinta fremover med Permira og Blackstone?

- Jeg tror det blir veldig fint å være i Adevinta i den settingen. Dette er veldig profesjonelle eiere som har vist gang på gang at de i stand til å skape veldig store verdier. Det kombinert med vår industrielle erfaring, og også Ebay med på laget, tror jeg kan bli en veldig spennende kombinasjon, sier hun.

Avtalen med Permira og Blackstone har kommet i stand etter at det tidligere i høst ble kjent at de to oppkjøpsfondene la inn et ikke-bindende bud på hele Adevinta. Så kom spekulasjonene om at det var motstand i investorgruppa som måtte hjem å regne mer på businesscaset, før budet på 115 kroner per aksje ble klasket i bordet.

Les også: Markant aksjestigning for Schibsted og Adevinta etter salgsnyhet: - Blir enklere å forstå

Kan smile:

Konsernsjef Kristin Skogen Lund kan koste på seg et smil etter å ha fått på plass avtalen som gjør at Schibsted nå kan selge seg ned i rubrikkgiganten Adevinta med utsiktene om å cashe inn 25 milliarder kroner. - Det er veldig, veldig mye penger, sier hun til Kampanje. Foto: Eivor Eriksen.

Her er Schibsted-teamet som landet gigantavtalen: - Hadde all trumfen