PHD nedbemanner etter Coop-tap: - En krevende prosess

- Vi vil jobbe oss tilbake med stødige skritt, sier PHD-sjef Marie-Louise Alvær.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det har vært en tøff høst for mediebyrået PHD etter at det ble kjent at deres største kunde, Coop Norge, flytter mediekontoen til WAL. Dette er en av Norges aller største annonsører, og dermed også blant de største kundene et mediebyrå kan ha.

Coop Norge har vært på kundelisten til Omnicom Media Group, som PHD er en del av, de siste 17 årene. Nå er det i stedet WAL, som hittil har vært mest kjent som et reklamebyrå, som skal forvalte dagligvaregigantens reklamebudsjett.

- Hvordan har månedene etter at Coop gjorde det kjent at de flytter mediekontoen til WAL vært?

- PHD har hatt relativt god tid å forholde oss til at Coop har valgt ny byråpartner, så når det ble kjent at de har valgt WAL utløste det ikke noen større reaksjon enn den umiddelbare overraskelsen. Heldigvis har vi mye annet positivt å fokusere på, blant annet innledet vi i år samarbeidet med Møller Mobility Group, og vi har også gjort det skarpt på priser og utmerkelser gjennom hele året, sier byråleder Marie Louise-Alvær.

Som Kampanje tidligere har skrevet, var ikke PHD blant finalistene i Coops mediebyråkonkurranse. Det var for øvrig ikke WAL heller. GroupM og Atyp stod igjen da Coop valgte å avbryte konkurransen. Kort tid etter ble det klart at Coop hadde hatt en parallell dialog med reklamebyrået WAL.

- Detaljer fra anbudsprosessen er underlagt konfidensialitet så jeg kan ikke kommentere dette, sier Alvær.

Les også: WAL kuppet Coop-avtale foran nesa på byrågiganter: - Vi avlyste konkurransen
 

- Vi er stadig i prosesser

PHD-sjefen har brukt store deler av høsten på å rigge byrået for en fremtid uten Coop. Det innebærer en nedbemanning, bekrefter Alvær overfor Kampanje, men hun vil ikke si hvor mange som forlater byrået i disse dager.

- Vi er stadig i prosesser og totalbildet har endret seg noe på bakgrunn av nye kunder som kommer til, men vi er nå i ferd med å lande en ny organisasjonsstruktur, sier hun til Kampanje.

Ifølge Alvær vil det være flere ansatte i PHD etter Coop-tapet enn det var da hun overtok sjefsstolen i byrået i 2017. Etter det Kampanje erfarer vil byrået telle rundt 20 ansatte. Det innebærer i så fall en reduksjon på over ti ansatte på ett år. 

- Som mange andre byråer har vi også blitt nødt til å tilpasse oss markedet for å sikre videre bærekraftig drift, og det er en krevende prosess å måtte la dyktige kolleger gå, sier Alvær.

- Hvordan løser dere nedbemanningen?

- Hvordan vi løser dette er et internt anliggende og en pågående prosess, og jeg har derfor ingen kommentar til det.

Flere tidligere PHD-ansatte har allerede funnet veien over til WAL, som tidligere digitaldirektør Thomas Johansen, som er ny mediesjef i byrået.

Les mer: WAL henter mediesjef fra PHD: - Takket ja uten kjennskap til Coop-prosessen

- Vil jobbe oss tilbake

- Tror du det er mulig å hente tilbake omsetningen og på den måten også antall ansatte som dere nå mister?

- Det er i hvert fall planen å hente inn igjen de vi nå mister, og det er absolutt mulig. PHD har, som de fleste byråer, vært på store høyder og i lave daler før, og har kommet styrket ut av denne erfaringen, sier Alvær.

Hun forteller at de liker å være i en utfordrerposisjon.

- Med den fantastiske innstillingen PHD-ere har vist den siste tiden, vår unike erfaring og med så dyktige folk, er planen å gjøre oss bemerket også i tiden fremover. Det er en gjeng svært motiverte folk i PHD som er klare til å tilby markedet morgendagens marketingbyrå, sier Alvær.

- Vi har et slagord som heter «make the leap», eller ta spranget på godt norsk, og det akter vi å gjøre. Tiden avhenger av hvilke kunder, og størrelsen på disse, vi kommer i dialog med, men vi vil jobbe oss tilbake med stødige skritt.

I tillegg til Møller Mobility Group, skal byrået også ha sikret seg en annen «attraktiv kunde» som Alvær ikke kan offentliggjøre i dag.

Hun understreker at 2022 ikke har vært noe «annus horribilis» for PHD.

- 2023 har uten tvil vært et begivenhetsrikt år på godt og vondt. Vi startet året med stor suksess, ikke bare innledet vi samarbeidet med en spennende kunde som MMG, vi har mottatt mange priser og var blant annet best in show på Anfo Effekt. Når vi nå innstiller oss på en hverdag uten Coop ser jeg tilbake på året med svært blandede følelser. Så håper jeg, som alle andre, at markedet generelt får litt medvind i 2024.

PHD hadde en omsetning på over 950 millioner kroner i 2022 og et resultat før skatt på 12,5 millioner kroner. Tapet av Coop får ikke innvirkning på årets resultat.

PHD nedbemanner etter Coop-tap: - En krevende prosess