PR-nestor etterlyser kringkastingssjefen: - En krise for NRK

- Det er mer enn en ripe i lakken. NRK har slått inn fronten, sier Hans Geelmuyden.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

De siste dagene har det stormet rundt NRKs dokumentarserie «Ingen elsker Bamsegutt». Serien handler om en ufør mann i 60-årene som flyttet til Filippinene for ti år siden, men som nå ønsker å komme hjem til Norge med Tore Strømøys hjelp.

I helgen ble det kjent at mannen med kallenavnet «Bamsegutt» ble dømt i en sedelighetssak i 1991. Denne dommen unnlot NRK å opplyse om i serien, selv om de ble gjort kjent med den flere uker før dokumentarserien ble publisert.

Søndag ettermiddag gikk NRK ut og tok selvkritikk på at de ikke tok med denne informasjonen i dokumentarserien. De valgte samtidig å trekke alle fire episoder av serien midlertidig.

- Vi jobber nå med hvilke endringer som må til for at vi skal kunne publisere serien på ny, det handler både om hvordan dommen skal omtales og om det er andre ny elementer vi må vurdere i på ny dagens kontekst, sier direktør for Distriktsdivisjonen Marius Lillelien til Kampanje.

PR-nestor Hans Geelmuyden kaller dette en omdømmekrise. 

- NRK er ofte ganske flinke og innovative, men dette er jævlig dårlig, kort og godt. Jeg ville ikke nøle med å kalle dette en krise for NRK. De erkjenner det også, derfor har de avpublisert, sier han til Kampanje.

Geelmuyden tror likevel ikke at dette har ødelagt NRKs omdømme.

- Men det er mer enn en ripe i lakken. NRK har slått inn fronten, sier han. 

Det Geelmyuden stusser mest over i denne saken er hvordan NRK har gått fra at de ikke har gjort noe galt til full avpublisering.

- Hva skjer på de timene, spør han med henvisning til utviklingen saken tok i helgen.

- Vi vet ikke alt, men vi vet en del og det kan hende at det dukker opp mer informasjon. Det er dine og mine penger som finansierer NRK, så her er alle meningsberettiget.  

Les mer: Redaktør mener NRK bør legge «Bamsegutt»-dokumentar i skuffen

- Hele samfunnet lurer på dette

Mandag kveld møtte etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, opp i Dagsnytt 18. Der fortalte han at de ble gjort kjent med dommen tre, fire uker før planlagt publisering, og at de ble informert om dette av politiet.

Les mer: NRK fikk vite om «Bamsegutt»-dom av politiet

- Likevel underkommuniserer de dommen når politiet gjør dem oppmerksom på den. Men det ringer jo flere bjeller underveis i serien, det er jo også noe Tore Strømøy reflekterer over i programmene. Så det er rart NRK ikke våkner før kommentator Christina Pletten i Aftenposten vekker dem. 

Geelmuyden synes offentligheten har krav på å få vite mer om hva som har skjedd og hvor det kortsluttet. Han legger til at det er på tide at kringkastingssjefen kommer på banen. 

- I alle krisehåndteringssaker må «top brass» på banen for å vise at man har tar saken på det største alvor. Så langt opptrer Vibeke Fürst Haugen som en byråkrat, og ikke som en leder i denne saken. Hele samfunnet forventer svar fra henne, sier Geelmyuden og fortsetter:

- Først kom Tore Strømøy med sine vurderinger i en kronikk, og så hørte vi etikkredaktøren og distriktsdirektøren, men vi har til nå ikke hørt noe fra kringkastingssjefen, det mener jeg er kritikkverdig. NRK har i tillegg sagt at de skal beslutte om de skal republisere i løpet av uken. Så nå må hun komme på banen, før denne konklusjonen er trukket.

Kampanje har vært i kontakt med NRK og bedt om kommentarer fra kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen, men får opplyst at hun ikke vil kommentere saken før NRK har noe nytt å melde om saken.

Les mer: Nesten 700.000 har sett første episode av «Ingen elsker Bamsegutt»

- NRK kan takke seg selv

Professor i journalistikk Svein Brurås ved Universitetet i Bergen er ikke i tvil.

- Ja, det skader NRKs omdømme. De har selv erkjent at dette ikke var en god nok jobb de har gjort. Mange føler seg også lurt. NRK har seg selv å takke da programmet appellerer veldig til folks følelser, de vekker sympati for «bamsegutt» og vekker sinne mot NAV. Dette lykkes de til de grader med det første døgnet, og så snudde folkedypet. Så folkeopinionen ble ikke sånn som NRK hadde sett for seg, sier han.

Professoren er overrasket over at NRK trakk dokumentarserien bare dager etter at kritikken startet.

-Jeg er litt overrasket over at NRK var så rask til å avpublisere. Jeg mener at selv om det er en produksjon man ikke er fornøyd med, skal det sitte langt inne å avpublisere. Da har ikke de som vil kommentere saken tilgang og får ikke sjekket hva som ble publisert. De var altfor raske i det tilfellet her, de burde latt den ligge ute og heller kommet med oppdateringer og korrigeringer. 

Redaktør og leder for debattarenaen Lytring, Anki Gerhardsen har ikke sett episoden som er sendt, men mener at det er opplagt at publikum må gis innsikt i bakenforeliggende forhold som kan ha betydning for hvordan saken oppfattes.

- Men min kritikk betyr ikke at jeg mener at NRK ikke skulle laget serien, bare at alle relevante opplysninger må legges frem sånn at publikum selv kan gjøre seg opp en mening. Jeg er enig med Mimir Kristansen, som skrev at det betyr ikke at «bamsegutt» ikke har rett til hjelp, men de opplysningene det her er snakk om skal man ikke underkommunisere. 

Gerhardsen synes det er vanskelig å si om omdømmet til NRK svekkes som en følge av dette.

- Vi vet at folk glemmer fort, men det gjelder uansett å holde veldig høy presseetisk standard, særlig i disse tider med fake news og deep fakes. Det virker som om NRK har en vei å gå.

PR-nestor etterlyser kringkastingssjefen: - En krise for NRK