Økte lønna med 700%

En tidligere lederduo utgjør lønnsadelen i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken, Dag Robert Jerijervi og Hilde Nyman

Det er to tidligere kollegaer som utgjør den desiderte lønnsadelen i norsk medie- og kommunikasjonsbransje. For med Kjetil Try tilbake på inntektstoppen i den norske reklamebransjen, er det Try og tidligere administrerende direktør i Try Reklamebyrå, TVNorge-sjef Harald Strømme, som er de store lønnsvinnerne i det norske medie- og kommunikasjonsmarkedet.

Denne uken la Skatteetaten frem skattelistene for 2013, og her kommer det frem at det er eier og byråleder Kjetil Try i Try/Apt som innkasserte den høyeste inntekten i reklamebransjen i fjor. Try hadde en skattbar inntekt på 9,4 millioner kroner, noe som er et hopp nå nærmere tre millioner kroner fra året før.

- Oioioi, kan det stemme – hvor har det blitt av de pengene? Hehe. Nei, vi får håpe det er fortjent. Dette er mye utbytte og aksjer og boksalg i utlandet. Men mesteparten av disse pengene kommer fra Try, det må jeg jo innrømme, sier Kjetil Try til Kampanje.

Men Kjetil Try må seg slått av sin tidligere administrerende direktør, Harald Strømme.

Økt lønna med 700%
Gjennom store deler av 2000-tallet jobbet Try og Strømme sammen i Try Reklamebyrå, men i 2009 sluttet Strømme til fordel for jobben som TVNorge- og SBS Discovery-sjef. Det må sies å være et sjakktrekk lønnsmessig. I sitt siste år som administrerende direktør i Try Reklamebyrå tjente Harald Strømme 2,3 millioner kroner.

Les også: Kjetil Try håver inn mest på reklame

Ifølge de ferske skattelistene er det en inntekt som har vokst med hele 700 prosent sammenlignet med tiden i Try Reklamebyrå. Da det ble kjent at Strømme sluttet i Try, sa Kjetil Try, følgende om sin gamle venn, kollega og sjef.

- Det er synd å miste Harald. Vi har kjent hverandre siden oppstarten av TV 2 og så har vi jo jobbet sju år sammen i Try. Det er ingen tvil om at Harald har vært en veldig god mann for byrået, men også en god venn. Samtidig forstår jeg at han ikke kunne si nei til dette. Jeg ønsker ham virkelig lykke til, sa Try til Kampanje den gang.

Her kan du laste ned den komplette inntektsoversikten over landets best betalte toppledere i medie-, reklame-, PR-, mediebyrå- og tv-bransjen.

- Analytisk og strategisk
Try beskrev den gang Strømme «en veldig smart og oppegående fyr» som både er «analytisk og strategisk». Om inntekten på over 18 millioner kroner sier Strømme at den kraftige inntektsveksten blant annet skyldes det store salget av TVNorge i 2012.

- 12,2 millioner er en engangsbonus knyttet direkte til salget av TVNorge fra ProSiebenSat1 til Discovery Communications. Pengene er betalt av våre tidligere eiere, og belaster ikke virksomheten. Bonusen er ikke knyttet til rekordresultatene i 2013, men den akkumulerte verdistigningen i årene frem mot salget, sier Strømme til Kampanje.

Det var dermed styret i det tyske mediekonsernet ProSiebenSat1 som drysset rikelig med bonusmillioner over Strømme som takk for innsatsen.

- Den ekstraordinære bonusen er tildelt av styret i ProSiebenSat1, som igjen var eid og styrt av store internasjonale investeringsfond. Bonusen var knyttet til den to år lange salgsprosessen, og det faktum at jeg frontet det norske selskapet i dette arbeidet. Dette er ikke en uvanlig mekanisme, siden det er store verdier som er i spill i en slik prosess. Den nordiske delen av selskapet ble solgt for rundt 10 milliarder kroner, sier Strømme.

- Griseflaks: - Jeg har hatt griseflaks, sier SBS Discovery-sjef Harald Strømme om den høye inntekten i 2013. Se topp 25 i mediebransjen.

Strømme slår alle
Han forteller at han aldri har fantasert om denne skyhøye bonusen.

- Jeg har hatt griseflaks. Det er en svimlende høy bonus, ingen tvil om det. Jeg hadde aldri drømt om å tjene slike penger, men er selvsagt glad for at muligheten bød seg.

- Vil din skattbare inntekt fortsatt være på topp i norsk mediebransje fremover?

- Dette var som sagt en engangsbonus. Men jeg tjener uansett svært godt så lenge vi leverer gode resultater. Og det har vi planer om å gjøre, svarer SBS Discovery-sjefen.

Inntekten til Strømme i 2013 sender SBS Discovery-sjefen ikke bare til topps på blant de beste betalte mediesjefene, Strømme knuser også de best betalte reklamesjefen, PR-toppene og mediebyrå-sjefene.  

- Tjener dine kolleger i andre medieselskaper for dårlig?

- Nei, sier Strømme.

Best betalt i PR-bransjen
Av andre medie- og kommunikasjonstopper med solid lønn finner en også administrerende direktør, Ole Christian Apeland, i kommunikasjonsbyrået Apeland som gjorde et realt inntektshopp i 2013, fra en skattbar inntekt på 5,479 millioner kroner i 2012 til 9,676 millioner i 2013. Dermed gjør han også et kvantesprang på Kampanjes oversikt over de best betalt PR-toppene, forbi Jon Mørland og rett til topps.

- Det er flere årsaker, men den viktigste er at vi i fjor tok ut ganske mye utbytte etter en rekke år med hardt arbeid og gode resultater for oss, sier Apeland til Kampanje.

Omtalen som den best betalte i PR-bransjen skulle han aller helst ha vært foruten.

- Jeg er ikke så glad for det, fordi det kan gi inntrykk av at jeg jobber for pengenes skyld. For meg er den viktigste drivkraften at det er hyggelig å hjelpe folk og gøy å løse komplekse problemer, sier han.

Hegnar på formue-toppen
Lønnen er en ting, men skattelistene viser også hvem som har mest formue blant medie- og kommunikasjonssjefene og øverst på formuetoppen troner som vanlig Trygve Hegnar, eier av og redaktør Finansavisen og Kapital, med en skattbar formue på 398,5 millioner kroner i fjor. Ingen andre sjefer i mediebransjen kan måle seg med finansmannen i formue, selv om Hegnar ikke er den mediesjefen som hevet mest i lønn. Lønna til Hegnar holder ikke engang til en plassering på listen over landets 20 best betalte mediesjefer.

Men det er også flere mediesjefer som har godt med penger på bok. MTG Norge-sjef og tidligere P4-topp Kalle Lisberg sitter med en formue på 18 millioner), TV 2-sjef Alf Hildrum har en formue på 15 millioner, Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal 13 millioner kroner, Polaris Media-sjef Per Axel Koch 11 millioner og VG-sjef Torry Pedersen åtte millioner er blant toppene med høyest skattbar formue. 

Men alle de sistnevnte må seg slått av reklametoppene. Blant de mest formuende finner en dermed reklamesjefene og ikke mediesjefene. Nest størst formue etter Hegnar er det Ståle Schjærven i Schjærven Reklamebyrå som har. I 2013 er han registrert med 90,6 millioner kroner i skattbar formue. Terje Heggem, som eier Tibe Gruppen, har den nest-største formuen med sine 29 millioner kroner i skattbar formue.

Kjetil Try må ta til takke med en tredjeplass på formuelisten med sine 24,4 millioner kroner, men det er likevel mer enn de fleste mediesjefene. Try er kun slått av ledere fra egen bransje.

- Det er helt i orden at Ståle Schjærven og Terje Heggem har mer formue enn meg. Jeg har det veldig bra. Det har vært mange gode år for Try, og når du blir kåret til Norges beste reklamebyrå elleve år på rad, så reflekteres jo det i resultatene.  Og det er jo egentlig fortjent, vil jeg si, sier Try.

Radarpar: På bildet på toppen ser du radarparet Harald Strømme og Kjetil Try sammen på den store reklamefesten Gullblyanten tilbake på slutten av 2000-tallet før Strømme takket til ja til TVNorge-jobben. De to jobbet sammen i syv år i reklamebyrået. (Foto: Kristin Svorte)

Økte lønna med 700%