Norsk strømmetjeneste vil bli tv-bransjens svar på Vipps

- Vi konkurrerer om de samme tv-timene, men samtidig tilbyr vi et helt annet produkt enn Netflix.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

I forrige uke skrev Kampanje at RiksTV, som er eid Telenor, TV 2 og NRK, lanserer strømmetjenesten Strim. Målgruppen er folk som ikke lenger abonnerer på tradisjonelle tv-pakker. RiksTV ønsker å redefinere tv-markedet på samme måte som DNB skapte en ny standard for betaling via mobilen med Vipps. Med seg på laget har Strim reklamebyrået Morgenstern og konsulentselskapet Bekk.

- Vi har vært veldig bevisste på at vi ikke bare lanserer et produkt, en tjeneste, men også det som skal bli en tydelig og sterk merkevare. Jeg er veldig imponert over det for eksempel Vipps har fått til siden lanseringen i 2015. De har lykkes veldig godt med både produkt og merkevarebyggingen, i tett samspill, og jeg syntes det er et tydelig DNA i det meste de gjør. Skal vi lykkes med Strim må vi også levere både på produkt og kommunikasjon – i vid forstand. Vipps har på mange måter redefinert en kategori, det er vi også nå i gang med, sier Ole André Skarbøvik, som er ansvarlig for merkevaren Strim.

- Det betyr vel at dere har ambisjon om å bli den største og viktigste strømmetjenesten i Norge?

- Ambisjonen er absolutt til stede, og det tror vi at vi skal lykkes med gjennom blant annet å ha det beste samarbeidet med de viktigste innholdsleverandørene, sier Skarbøvik til Kampanje.

- Er det Netflix som er og blir hovedkonkurrenten?

- Vi konkurrerer om de samme tv-timene, men samtidig tilbyr vi et helt annet produkt, et mye bredere produktinnhold enn Netflix. Mange vil nok ha et Netflix-abonnement ved siden av Strim, men samtidig er det mange som vil finne mer enn nok innhold hos oss da vi har et rikholdig film- og serietilbud inkludert.

Les også: Norske tv-hus stiller seg bak ny strømmetjeneste - samler krefter mot Netflix

Les også: NRK og TV3-eier knuser drømmen til ny norsk strømmetjeneste

Svir ikke av stort reklamebudsjett

I dag smeller startskuddet for reklamekampanjen som skal gå i sosiale medier og digitaler. Det er på ingen måte et stort reklamebudsjett som skal brennes av i første omgang.  

- Selv om vi ikke skal ut med en stor reklamekampanje den første perioden kommer Strim til å være godt synlig overfor målgruppen. De første ukene primært i digitale kanaler og sosiale medier. Vi vi teste ulike budskaper i starten og se hva som treffer. Vi har en test, lær, skaler tilnærming til bruk av både budskap og mediekanaler, sier Skarbøvik.

- Kommer det større reklamekampanjer etter hvert?

- Det vi primært er ute etter i den første fasen er læring. Se hvordan budskaper og ikke minst produktet tas imot. Basert på dette vil vi jobbe videre med skalering. I det ligger det ikke nødvendigvis en større kampanje i tradisjonell forstand, men at vi kommer til å utvikle og tilpasse mediebruken basert på effekt og tydelige målsetninger. 

Satser på egen merkevare

Tv-distributøren RiksTV, som lever av å selge tradisjonelle pakker med tv-kanaler til kundene, bestemte seg tidlig for å bygge Strim som en egen merkevare. 

- Målgruppen for Strim er veldig ulik den tradisjonelle tv-pakke-kunden. For å best appellere til denne målgruppen samt tydeliggjøre at dette er et nytt produkt, en ny måte å se tv på, lanserer vi Strim som en egen merkevare i stedet for en tjeneste eller et produkt under RiksTV, sier Skarbøvik.

- Skal man bygge sterke merkevarer å ta tydelige posisjoner må man være tydelig på hva man er, og for hvem – og det gir Strim oss muligheten til, sier Ole André Skarbøvik.

Daglig leder i Morgenstern, Ole Kristian Hustad, sier det slik:

- Det har vært en spennende oppgave å være med når den nye merkevaren Strim er i støpeskjeen, å gjøre innsikt og ønsket merkevareposisjon om til kommunikasjon. Det ble tidlig klart at begge parter hadde samme syn på hva god kommunikasjon er og skal gjøre, og hvor viktig kreativitet som virkemiddel er, sier Hustad.

Åpner for all slags strømming

Valget av navnet Strim er naturligvis ikke tilfeldig. Målet er at tjenesten skal kunne omfatte strømming av mer enn tv, serier og filmer på sikt.

- Med Strim har vi funnet et merkenavn vi mener har det beste utgangspunktet for å lykkes. Det beskriver i veldig stor grad produktet – som er en strømmetjeneste. Det gir oss et naturlig innpass i dagligtalen – det fungerer veldig godt i de setninger vi ser for oss at man bruker det i. Slike som «Se det på Strim!», «Du kan bare Strime det!», «Jeg ser ikke vanlig tv lenger, jeg strimer …». Til slutt gir det oss et stort handlingsrom med tanke på mulig fremtidig utvidelse da det ikke bare er tv, film og serier som strømmes, men også lydbøker, podkaster og musikk, sier Skarbøvik.

Merkevareidentitet, navn og logo er utviklet i tett samarbeid med Bekk.

 - Bekk har hatt flere med i arbeidet med å utvikle både tjenesten og merkevareidentiteten til Strim. Vi har jobbet som en integrert del av teamet og er nå veldig spent på å se hvordan markedet mottar Strim. Utviklingsprosessen har vært intensiv og vi i Bekk er imponert over hva som er blitt utviklet så langt, sier Jon Fageraas, direktør for kundeutvikling i Bekk.

- Har jobbet med strømmetjenester tidligere

Bekk har også vært dypt involvert i det tekniske arbeidet med strømmetjenesten.-

- Bekk har vært med på utviklingen av hele tjenesten, inklusiv brukeropplevelse og teknisk utvikling, sammen i et integrert team med folk i RiksTV.

- Har dere jobbet med andre strømmetjenester eller lignende tjenester tidligere?

- Bekk har jobbet med strømmetjenester tidligere hos RiksTV og andre aktører. Det som er nytt er måten vi har jobbet frem tjenesten, ved hjelp smidig digital produktutvikling. Tilnærmingen inkluderer flere perspektiver innen teknologi- og designfaget; smidig systemutvikling, «design thinking» og «lean startup». Det er særlig godt egnet i situasjoner som dette hvor det var knyttet usikkerhet til hva som egentlig er riktig virkemiddel for å oppnå ønsket effekt, det vil si hvor man starter med at man ønsker å ta en ledende posisjon innen et nytt område uten å vite hva sluttresultatet/produktet skal bli for å kunne ta denne posisjonen, sier Fageraas til Kampanje.

- Er det Netflix og Vipps som er inspirasjonskildene når dere jobber med en slik strømmetjeneste?

- Bekk ønsker å lage gode digitale produkter som endrer adferd og påvirker folks hverdag på en positiv måte, og i så måte er både Vipps og Netflix eksempler på dette.

Norsk strømmetjeneste vil bli tv-bransjens svar på Vipps