TV3-eier må kutte 30-50 stillinger i Norge: - Trist og tøff dag

Først forsvant den norske ledelsen. Nå er turen kommet til de ansatte.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter det Kampanje kjenner til, gjennomføres det akkurat nå store nedbemanninger i TV3-eier Nordic Entertainment Group (Nent). Det skjer kort tid etter at det ble kjent at det svenskeide mediekonsernet oppløste hele den norske ledergruppen og toppsjef Vegard Klubbenes Drogseth mistet jobben. Drogseth har så langt ikke kommentert endringene i Nent i Norge.

Men en måned etter at den norske ledergruppen ble oppløst, er turen tydeligvis kommet til de ansatte. Klokken ti mandag formiddag, samtidig med at Siv Jensen la frem det norske statsbudsjettet kom den tøffe beskjeden på et allmøte i Nents lokaler i Oslo om det som langt på vei virker som et blodbad i mediekonsernet som driver tv-kanaler som TV3 og Viasat 4, radiokanalen P4 og strømmetjenestene Viafree og Viaplay.

Mellom 30-50 årsverk skal bort i et forsøk på å bli «en mer effektiv organisasjon». Beskjeden skal ha blitt gitt av den nye kommersielle direktøren i Nent-konsernet, danske Kim Poder. I dag teller den norske Nent-organisasjonen i overkant av 200 årsverk.

- Stemmer det at Nent i Norge må gå til det tunge skritt å kutte mellom 30-50 årsverk?

- Nent Group gjennomfører betydelige endringer i vår forretningsmodell slik at vi kan rigge selskapet for fremtiden. Det er mulig at folk vil forlate Nent-gruppen som en følge av den nye organisasjonen og i Norge så vil denne prosessen kunne berøre mellom 30 og 50 heltidsstillinger i vår tv-virksomhet. Vi må imidlertid gjennomføre forhandlinger med tillitsvalgte før vi kan gi ytterligere detaljer, sier PR-sjef i Nent-gruppen, Nicholas Smith, til Kampanje.

- Stemmer det at denne beskjeden ble kommunisert til alle ansatte i dag og hvordan ble den tatt i mot av de ansatte?

- Vi har startet vår HR-prosess i dag i Norge i henhold med de lover og regler som gjelder, sier Smith.

Les også:

Skjermer sport og radio

Nent Group Norge driver tv-kanaler som TV3 og Viasat 4, radiokanalen P4 og strømmetjenestene Viafree og Viaplay og totalt så jobber det et sted mellom 100-120 ansatte i Nent. Slik Kampanje kjenner saken så vil kuttene ramme i alle avdelinger med unntak av sport, distribusjon og radio noe som i praksis vil redusere bemanningen på de gjenværende områdene kraftig. Kampanje er kjent med at de i avdelingene som rammes jobber rundt 70 stykker.

- Hvorfor må dere gå til dette dramatiske skrittet?

- Dette handler om å sette opp Nent for fremtiden. En organisasjon basert på funksjoner mer enn land og produkter, er den rette tilnærmingen for en ledende strømmeaktør og innholdsprodusent med globale ambisjoner. Det er også hva Nent ønsker å være fremover. Endringene vil gjøre oss som selskap mye tydeligere og gjøre oss i stand til å bevege oss og investere raskere. Det vil gi oss det vi trenger for å vokse og begrenser oss ikke i forhold til de markedene hvor vi kan være tilstede, sier Smith.

Da Kampanje var i kontakt med tv- og radiokonsernet for en måned siden sa selskapet at Nent fremdeles skal ha en sterk og forpliktende posisjon  i alle Nents markeder.

- Når skal nedbemanningene tre i kraft?

- Vi kan ikke gi noen endelig dato i dag på når alt vil være besluttet fordi vi er nødt til å respektere de ulike prosessene i de respektive land, sier Smith.

Verneombud Bente Vik Klakegg sier de ansatte var forberedt på kutt, men at de ikke var forberedt på omfanget.

- Det er en trist og tøff dag for de ansatte i dag, men vi er sikre på at denne prosessen vil foregå på en ok måte, sier hun til Kampanje.

Kuttet for fire år siden

Det er ikke første gang Nent eller det som den gang het MTG Norge kutter. Også i 2015 da Trygve Rønningen var sjef, ble det gjennomført en større nedbemanning.  Også den gang var det snakk om å kutte 30-50 årsverk.

Men på den tiden skal det ha jobbet mellom 200-250 mennesker i selskapets tv- og radiovirksomheter.

Les også: Rønningen rydder i MTG Norge

Siden den gang har det sluttet mange sjefer i MTG og senere Nent. Både Rønningen, Morten Aass og Morten Micalsen er noen av lederne som nå er helt eller delvis ute av tv- og radiokonsernet de siste årene. I tillegg er det også uklart hva som blir rollen til den forrige norgessjefen Vegard Klubbenes Drogseth blir.

Nent har de siste par årene satset voldsomt på å bygge seg opp innenfor drama og sport i det raskt voksende strømmemarkedet i Norge. Nent-sjefen, Anders Jensen, svir av nesten sju milliarder på innhold for å vinne strømmekampen. Bare i Norge har selskapet brukt flere milliarder på å  kjøpe store deler av den attraktive vintersporten.

Les også: Nent-sjefen svir av nesten sju milliarder på innhold for å vinne strømmekampen

TV3-eier må kutte 30-50 stillinger i Norge: - Trist og tøff dag