Nytt studio med reklamesuksess for spillgigant: - Vi har nok hatt en annerledes start på gründerlivet

Norske Expanse lager innhold for «Candy Crush», flyr inn bransjens beste animatører og arbeidene deres ligger på forsiden av App Store.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Da Fredrik Fottland og Martin Skarbø startet opp animasjonsstudioet Expanse høsten 2016 gikk de rett i arbeid for spillgiganten King. Fra studio i Oslo produserer de reklamemateriale til King-spillene «Candy Crush Saga», «Bubble Witch 3 Saga» og «Legend of Solgard».

- Vi har nok hatt en annerledes start på gründerlivet. Gjennom å ha en stor internasjonal kunde med masse spennende prosjekter, har vi fått tid og mulighet til å etablere en solid produksjonslinje, slik at vi kan levere både på kvalitet og effektivitet, sier Fredrik Fottland, produsent i Expanse.

Før Expanse ble grunnlagt jobbet Fottland og kreativ leder i Expanse, Martin Skarbø, begge i Qvisten Animasjon. Der ledet Skarbø satsingen mot bedriftsmarkedet, mens Fottland var animasjonsprodusent på 3D animerte filmer. 

Sommeren 2016 var de begge klare for å prøve noe nytt.

- Det ble mange kafémøter hvor vi diskuterte mulige kunder, partnere, team og så på tall, før vi bestemte oss for å starte Expanse, sier Fottland.

- Animasjon er det vi kan, så at det nettopp ble et animasjonsstudio er ikke så rart. Når det er sagt så er det er mange forskjellige teknikker og muligheter innen animasjon, så vi jobber fremdeles med å spisse og forbedre tjenestene våre, sier Skarbø.

Navnet «Expanse» betyr et stort åpent område. «Et tredimensjonelt blankt ark er starten på alle nye 3D prosjekter» sier Fottland.

Rett i oppdrag for King

Duoen som har jobbet med animasjon og digitale effekter til film og reklame siden starten av 2000-tallet, forteller at den første jobben de gjorde for King var til spillanseringen av «Bubble Witch Saga 3».

- Vi leverte en serie med animerte snutter til lanseringen og dette ble starten på et tett samarbeid, sier Fottland.

Selskapet King Ltd. ble virkelig kjent etter lanseringen av gigantsuksessen «Candy Crush Saga» i 2012. I 2016 ble King kjøpt opp av Activision Blizzard for 5.9 milliarder amerikanske dollar og operer i dag som et eget selskap innenfor Activision Blizzard.

- Hvordan fikk dere oppdrag fra King som et nyetablert Oslo-basert selskap?

- Gjennom en bekjent fikk vi en mulighet som vi kastet oss på. Og når vi først var inne så var det fullt fokus på å levere på tid, pris og kvalitet. Det høres kanskje ikke så vanskelig ut, men det er overraskende mange studio om sliter med å levere på et eller flere av disse enkle kriteriene, sier Fottland.

Da «Candy Crush Saga» lanserte nivå 5000 leverte Expanse animasjonerfilmer brukt til å markedsføre kampanjen. Animasjonsfilmene passerte raskt over 700 000 visninger på Facebook, men det er ikke den største jobben de har gjort for King, forteller Fottland.

Lager animasjoner for King:

Martin Skarbø og Fredrik Fottland sammen med CG supervisor Jonas Martin Larsen. Foto: Jacob Hultgren.

På forsiden av App Store

King lanserte i 2018 mobilspillet «Legend of Solgard» hvor Expanse bidro med animasjoner og trailere. Fottland kaller det «et av de største animerte reklameprosjektene levert i Norge».

- Vi fikk et solid designgrunnlag fra spillselskapet og regi og manus på filmene satt internt hos King, utover det gjorde vi i grunnen resten av produksjonen. Filmene vi produserer brukes til markedsføring i alle kanaler. Det er en klar hovedvekt på sosiale medier-kanaler som Facebook, Instagram, Twitter, Reddit, Snapchat og tilsvarende asiatiske og lokale kanaler. De blir også brukt til markedsføring i andre "free to play" mobilspill, sier Fottland.

Produsenten forteller at mobilspill må ha konstant markedsføring, ikke bare for å skaffe nye spillere, men for å få tilbake gamle.

- Det er kult å se at innholdet vi produserer vises rundt i hele verden. Spesielt gøy er det når det dukker opp på steder som forsiden av Varitey og at det ligger på forsiden av App Store i store deler av verden, inkludert Japan, sier Skarbø.

- Det er ingen andre norske studioer som leverer denne typen

Trailerne Expanse lagde til «Legend of Solgard» finnes på tolv språk og er skreddersydd ulike formater som landskap, portrett og firkant-format. Skarbø forteller at de må planlegge smart da det de produserer skal inn i «gigantiske markedsføringsprosjekter for King».

- Kjernen i det vi gjør er det vi har gjort for King. Der ser du potensialet av hva vi kan få til. Det er ingen andre norske studioer som leverer denne typen. Bare på «Legend of Solgard» er filmene på 10-12 språk, og laget for alle slags kanaler og formater. Det blir over 500 filmer når du ganger opp til så mange forskjellige skjermer, forteller Fottland.

- Vi tenker smart og planlegger så det kan brukes i alle formater, og da går det litt på kompromiss av og til. Det blir ikke alltid perfekt komposisjon i landskapsformat, men man må se helheten. Det at vi tar høyde for dette tror jeg King setter pris på og er noe av grunnen til at de kommer tilbake til oss, sier Skarbø.

Duoen forteller at de må se «det store bildet». Hvis de får inn en bestilling i landskapsmodus og tre uker senere får inn en bestilling i portrettmodus, så spør de om de trenger flere formater.

- Enten får vi mersalg eller får vi vite at de kun trenger det ene formater, sier Fottland.

Expanse-illustrasjon fra spillet Legend of Solgard:

- Detaljnivået i spillet skulle være på et cinematisk nivå, sier Skarbø. Foto: Expanse AS Legend of Solgard © 2019 Snowprint Studios AB and © 2019 King.com Limited.

Hentet animatører fra The Lion King

Da Expanse skulle lage animasjoner til «Legend of Solgard» var det totalt 27 personer involvert. Animatører ble flydd inn fra rundt om i Europa. Detaljnivået i spillet skulle være på et «cinematisk nivå», forteller Skarbø.

- Vi jobber på kryss og tvers av grenser. Det var mange flinke folk, blant annet fra Dreamworks og ILM. Animatører er som har jobbet med «Star Wars», «Ready Player One» og «The Lion King». Et nettverk av ekstremt flinke frilansere, sier Fottland.

- Hvordan velger dere ut animatører som skal være med på prosjektet?

- Jeg som produsent og Martin som kreativ leder ser på prosjektet og den visuelle stilen vi skal levere og så finner vi artister som kan passe prosjektet, for eksempel animatører. Vi tok inn en lyssetter som hadde gjort mye spennede hos Dreamworks fordi vi så at stilen på «Legend of Solgard» lignet på det han hadde gjort hos dem, forteller Fottland.

Jobbet med Erna Solberg og Vebjørn Sand

For å ha flere ben å stå på, jobber Expanse også med norske kunder. Duoen forteller at de har lang erfaring med animasjon fra norsk film og ulike reklameproduksjoner og at dette er noe de ønsker å jobbe videre med.

- På flere av de norske produksjonene fungerer vi som et hybrid studio. Det ligger noe kraftfullt i møte mellom real-film og animasjon, og ved å kombinere det ekte i real-film med det abstrakte og enkle i animasjon får vi raskt og effektivt få frem både stemning og budskap, sier Skarbø.

Duoen forteller at det er stor variasjon i arbeidet de gjør.

- Alt fra stemmeinnspilling med Erna Solberg i forbindelse med «Our Ocean»-konferansen i oktober, til visualisering av Vebjørn Sands nye prosjekt Roseslottet, forteller Fottland.

Expanse jobbet med visualiseringen av Roseslottet

Expanse samarbeidet med Vebjørn Sand på hans nye prosjekt. Illustrasjonsfoto: Expanse AS.

Ventet med vekstfokus

Expanse hadde en omsetning på 6,4 millioner kroner i 2017. På spørsmål om omsetningen var tilnærmet 100 prosent på grunn av King svarer Fottland at spillgiganten på ingen måte var deres eneste kunde det året.

- Vi leverte alt det animerte innholdet på den storslåtte hybridkonserten «Musikkfabrikken», som var et samarbeid med Animando og Oslo Filharmoniorkestert. Vi leverte også flere filmer til Kongsberg-gruppen, samt visuelt innhold til åpningen av den nye terminalen på Gardermoen og nye Flesland i Bergen, som ble arrangert av Medvind, sier Fottland.

Her ser du tallene til Expanse for 2018 og 2017. Alle tall i MNOK.

Expanse

2018

2017

Endring i %

Omsetning

5,8

6,4

- 9,1

Driftsresultat

0,1

1,4

 - 91

Resultat før skatt

0,01

1,4

 - 98


- Omsetningen gikk fra 6,4 millioner i 2017 til 5,8 i 2018. Hva skyldes de tallene?

- Det ligger mye jobb i å starte en bedrift, og vi har investert mye i å etablere et studio og utvikle en effektiv produksjonslinje for animasjon. Da vi vet at vekst kan være utfordrende har vi bevisst valgt å ha lite fokus på dette i denne perioden. Men dette er noe vi jobber med nå, sier Fottland.

- Jeg må samtidig nevne at vi har et glimrende team og en produksjonslinje som er satt opp slik at vi raskt kan skalere opp med freelancere på større prosjekter. Et solid og bra prosjektrettet fundament, sier Skarbø.

- Hvordan vil tallene for 2019 se ut?

- Det blir spennende å se. Vi har et langt større fokus på salg i år, men det tar jo tid å etablere nye kundeforhold. Vi forventer ikke stor vekst i 2019, men vi ser store muligheter for 2020. Det er vi ansatte som eier selskapet, og i og med at vi ikke har noen investorer hengende over oss så har vi muligheten til at det tar den tiden det tar, avslutter Fottland.

Nytt studio med reklamesuksess for spillgigant: - Vi har nok hatt en annerledes start på gründerlivet