Aker har ikke draget på damene med Chuck Norris - Aftenposten går til topps på Reklamebørsen

- Vi var forberedt på at Chuck kom til å appellere mest til menn, sier markedsdirektør i Aker Solutions.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Resultatene for Mediacoms reklamebørsen i september er nå klare, og Aftenpostens reklamefilm om kampen mot skråsikkerhet går igjen seirende ut som vinner. En annen versjon av denne reklamen har nemlig blitt best likt på reklamebørsen tidligere

- Med god liking og aller mest effektiv oppmerksomhet er det Aftenposten som har engasjert flest på en positiv måte i september. Også her er det tett i toppen, med Flax og Widerøe på neste plass. Aftenposten var for øvrig ikke eneste nyhetsavisen i månedens Reklamebørs, men der hvor Aftenposten leverte effektivt med høy liking, havnet VGs film sist på begge disse parameterne, sier analysesjef Håvard Ose i Mediacom. 

Mens Flax scorer høyest i september på liking, scorer Aftenposten-reklamen høyest på effektivitet. Aftenposten scorer også høyest på oppmerksomhet, men må i denne kategorien dele førsteplassen med OneCall. Aftenposten scorer forøvrig høyest på liking i aldersgruppen 30 - 39 år. 

- Denne gangen topper OneCall med en film som har gått med det aller høyeste trykket den siste måneden samlet for flere formater, mens Aftenposten inntar delt førsteplass med lavt trykk på testet film kombinert med flere parallelle filmer. Aftenposten leverte med denne filmen også mest effektiv oppmerksomhet, sier Ose. 

Marius Thorkildsen, merkevareansvarlig i Aftenposten, sier at det er gøy å gå av med seieren igjen. 

- Vi har jobbet mye sammen med Los&Co for å sikre at filmen er tydelig på både oppmerksomhet og avsenderidentitet, og dette tyder på at vi har lyktes med det. Vi fikk også mye positive tilbakemeldinger på konseptet da vi kjørte det i fjor høst, og dette tyder på at budskapet fortsatt oppleves som veldig aktuelt, sier Thorkildsen. 

Vurderer ny runde med Skråsikkerhetsmannen

- Hva skiller denne reklamen fra den forrige «vinnerfilmen» fra Aftenposten? 

- Hovedbudskapet, settingen og karakterene i filmen er det samme, men den viser også noe mer av årsakene til at «skråsikkerhetsmannen» lider av skråsikkerhet, nemlig det til tider harde debattklimaet i sosiale medier. Dette er også i tråd med de digitale uttakkene vi har gjort i 2021, hvor vi blant annet har benyttet skråsikkerhetsmannen til å delta i debattene i ulike kommentarfelt på Facebook, sier Thorkildsen. 

Han forteller at «Aftenposten motvirker skråsikkerhet» er en budskapsplattform de ønsker å benytte over lang tid, men med ulike kommunikasjonsuttak.

- Dette er i praksis en fortsettelse av uttaket som fungerte godt høsten 2020, og siden vi så på analysene våre at det fortsatt var potensial i å kjøre det en runde til, så valgte vi å gå for dette. 

- Hva tror du gjør at dere scorer høyest både på effektivitet, oppmerksomhet og liking hos dem mellom 30 og 39 år? 

- Vi har jobbet mye med målgruppeinnsikt i målgruppen 25-55 år, og forsøker i Aftenposten å både lage produkter og kommunikasjon som appellerer spesielt til denne målgruppen. At det treffer ekstra godt i 30-39 tror jeg nok er et resultat av dette. Jeg er veldig stolt av det strategiske grunnlaget for skråsikkerhets-kampanjen vår og synes det er et godt eksempel på hva som kan oppstå når kunde og reklamebyrå jobber tett over tid med å løse strategiske utfordringer.

- Vil publikum få se flere reklamefilmer innenfor samme serie, eller blir det noe nytt neste gang? 

- Vi sitter faktisk å jobber med dette i disse dager, og får gode innspill fra både mediebyrået Carat og reklamebyrået. Vi kommer uansett til å utvikle nye uttak digitalt, men siden vi ikke har hatt en kjempetungt trykk på TV så ser vi på hvorvidt det er mulig å kanskje kjøre samme materiell én runde til, avslutter Thorkildsen. 

Satser stort på actionhelt fra Hollywood

Aker: - Viktig å se helheten

En annen reklamefilm som utmerker seg i september er Aker-filmen der den amerikanske filmstjernen Chuck Norris har hovedrollen. Kampanje har tidligere skrevet om at Aker brukte ti millioner på reklamefilmen, som ble sluppet i starten av september. 

Ifølge Reklamebørsen treffer denne reklamefilmen langt bedre hos menn enn hos kvinner. For mens den scorer 31 prosent på positiv liking hos menn, scorer den kun 20 prosent på positiv liking hos kvinner. 

- Aker har samarbeidet med Chuck Norris for å vise hvordan Aker jobber for å løse verdens tøffeste jobb; det grønne skiftet. Filmen leverte god liking og ikke minst effektiv oppmerksomhet blant menn, men falt nok noe igjennom blant kvinner, sier Håvard Ose.

Markedsdirektør i Aker Solutions, Anja Johansen, sier at de synes det er utrolig gøy å bli inkludert i samme selskap som så store og tunge reklameaktører som det er i Reklamebørsen.

- Vi pleier jo ikke å profilere oss på denne måten, så gøy at det skaper resultater, sier hun. 

- Når det gjelder kampanjen «Verdens tøffeste jobb» så er det viktig å se helheten, og ikke bare filmen isolert, sier hun, og peker på at kampanjen er delt i tre faser - en teaser, en hoveddel og «Vi tar det herfra, Chuck», bestående av flere ulike kommunikasjonselementer.

- Filmen med Chuck er en del i et større bilde, fortsetter hun. 

Slår ikke ann hos damene:

Akers Chuck Norris-film scorer 31 prosent på positiv liking hos menn og kun 20 prosent på positiv liking hos kvinner. Aker har fulgt opp med «Vi tar det herifra, Chuck», i sosiale medier og i digitale annonser, som skal nå ut til kvinnene.

Egen del av kampanjen rettes mot kvinner

Videre sier Johansen at det ikke er overraskende at «en actionhelt og meme-ikon» treffer bedre hos menn enn hos kvinner. 

- Han er actionhelten som skapte oppmerksomheten, før vi i siste fase tok det «hjem» til våre egne industrihelter. Noen av de virkelige heltene som bidrar til å løse fremtidens utfordringer. Ettersom vi var forberedt på at Chuck nok kom til appellere mest til menn, er også industriheltene i denne kampanjen utelukkende kvinner, sier hun. 

Denne delen av kampanjen er kjørt siden 20. september som banner og annonser i sosiale medier og i ulike digitale medier som blant annet VG, Dagbladet og E24, i tillegg til lokale medier. 

Johansen sier at gjennom å ha en «integrert og helhetlig tilnærming», ser selve budskapet ut til å ha nådd alle kjønn.  

- Alt i alt er vi i Aker-familien veldig stolte av denne kampanjen. Vi visste at humor var et dristig virkemiddel for å få oppmerksomhet, ikke minst når vi snakker om et såpass viktig tema. Vårt formål var å skape engasjement og debatt rundt den omstillingen vi som samfunn står ovenfor. Vi håper at dette viser at vi ikke er redde for å tenke nytt og at alle vi i Aker-familien er klare for å gyve løs på oppgaven gjennom innovasjon og med gjennomføringsevne, avslutter hun.  

Reklamebørsen i september:

Her er septembers mest og minst likte reklamefilmer, med Flax på toppen og VG på bunnen. Foto: Mediacom

OneCall scorer høyest på oppmerksomhet igjen

Kampanje har tidligere skrevet om OneCall-reklamefilmen der Postgirobygget-vokalist Arne Hurlen tolker Vidar Sandbeck-klassikeren «Pengegaloppen».

I september scoret denne reklamen høyest på oppmerksomhet sammen med Aftenposten.

- OneCall var oppmerksomhetsvinner også i august, den gangen med moderat trykk på testet film, men med flere parallelle filmer i samme periode. Denne gangen topper OneCall med en film som har gått med det aller høyeste trykket den siste måneden, samlet for flere formater, sier Ose. 

Videre sier han at det at OneCall nådde ut til flest delvis skyldes at filmen gikk med høyt trykk i lange formater denne runden. 

- Om vi ser i forhold til trykk og investering i lange formater leverte ikke filmen spesielt effektiv oppmerksomhet, hvilket nok skyldes at filmen ikke engasjerte så mye som man kan håpe for en profilfilm av dette formatet, sier Ose. 

Hvorfor filmen ikke engasjerer mer positivt, gir ikke undersøkelsen noe svar på.

- En hypotese kunne være at låtvalget fra 1958 ikke fenget de yngre, men filmen likes faktisk bedre av de under enn de over 40 år, avslutter han. 

: Disse filmene er målt:

  • Aftenposten/Twitter
  • Aker/Chuck Norris
  • Bama/Fem om dagen
  • Coop Mega/Lokalmat
  • Widerøe/Bedre enn Oslo!
  • Flax/Actually
  • GoAhead/Merkevarefilm
  • OneCall/Pengegallopen
  • Sætre/Merke-TV
  • VG/Dagen er ikke helt den samme uten

Aker har ikke draget på damene med Chuck Norris - Aftenposten går til topps på Reklamebørsen