Har nesten doblet milliardomsetningen på fem år - nå fortsetter konsulentgiganten byråoppkjøpene

Men Sopra Steria lover å beholde ledelsen og merkevaren Eggs etter oppkjøpet.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Fredag morgen kunngjorde konsulentkjempen Sopra Steria at de har kjøpt opp Eggs Design og kommer i rekken av oppkjøp der konsulentselskapene styrker seg innenfor teknologi- og designområdet. Tidligere har både Accenture, PWC og Knowit kjøpt tilsvarende miljøer.

- Det er et svar på etterspørsel i markedet og vår satsing fremover. Vi har store ambisjoner om vekst. Dette er vårt andre oppkjøp bare i år, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør i Sopra Steria, Kristin Blix-Elton.

Sopra Steria er børsnotert i Frankrike og har en markedsverdi på i underkant av 35 milliarder norske kroner. Selskapet har har 46.000 ansatte verden over og har i Norge en omsetning på over tre milliarder kroner. I løpet av de siste fem årene har selskapet som digitaliserer offentlig sektor og det private næringsliv og som tidligere har jobbet med kunder som Oslo Taxi, NAV, Avinor og Rema 1000, nesten doblet omsetningen sin. 

- Dette gjør vi for å bli en enda bedre digitaliseringspartner for våre kunder. Gjennom oppkjøpene styrker vi den kundenære delen og innovasjonsdelen, fortsetter Blix-Elton.

Dermed fortsetter Sopra Steria å kjøpe opp byråer på det norske markedet. I tillegg til dagens nyhet, kjøpte Sopra Steria opp Labs i juni.

Les også: Konsulentkjempe vil satse mer på digital markedsføring etter kjøp av Media Bergen-selskap

Det er et oppkjøp, men vi kaller det et partnerskap. Eline Strøm-Gundersen, Eggs Design

- Har alltid hatt høye ambisjoner

Sopra Steria-toppen Kristin Blix-Elton forteller videre til Kampanje at oppkjøpet av Eggs Design er et fullstendig oppkjøp, men at designbyrået skal fortsette å gjøre sitt.

- Dette er et oppkjøp og det er 100 prosent. Men Eggs Design fortsetter som en egen enhet, da i tett samarbeid med oss for å kunne tilby partnerne våre en totalløsning, sier Blix-Elton, som understreker at Eggs skal fortsette å høre til i Møllergata 4, sier hun.

Etter byråkjøpet vil design- og innovasjonsteamet til Sopra Steria telle nesten 300 medarbeidere. 

Les også: Sopra Steria kjøper Eggs Design: - Vi gir full gass

Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Eggs Design, Eline Strøm-Gundersen, forteller til Kampanje at kundene ikke trenger å bekymre seg for oppkjøpet.

- Kundene vil ikke oppleve noen umiddelbare endringer, men vil ha gleden av et bredere tilbud fra Eggs og Sopra Steria-systemet. I tillegg er alt avklart med at det ikke blir noen konflikter mellom kundene til Sopra Steria og Eggs. Alt er i orden i forhold til det, sier hun.

Les også: Sopra Steria kjøper Eggs Design: - Vi gir full gass

Eggs går inn i Sopra Steria-systemet, som en egen enhet, i løpet av første kvartal i 2022.

Hva kjøpesummen endte på kan ikke partene si noe om, men Strøm-Gundersen forteller at oppkjøpet var initiert av Eggs selv.

- Siden Eggs ble etablert har vi hatt høye ambisjoner. Det er gøy og positivt å være en del av noe større, selv om oppkjøpet i utgangspunktet ikke var en del av Eggs sin vekststrategi, sier hun.

Eggs Design hadde en omsetning på 115 millioner kroner et resultat før skatt på 4,7 millioner i 2020.

Jaktet partnerskap siden våren

Strøm-Gundersen forteller at Eggs ønsket å takle den internasjonale satsingen selv, men at de bestemte seg tidligere i år for å søke etter partnerskap.

- Det er et oppkjøp, men vi kaller det et partnerskap. For vi i Eggs har en god økonomi og god lønnsomhet, men i samarbeid med Sopra Steria blir man en del av noe større. Vi deler de samme ambisjonene om menneskesyn og en bærekraftig fremtid. Det er mange fellestrekk mellom oss. Men Eggs skal fortsette å hete Eggs så merkevaren består. Enheten blir ledet av Ulla Sommerfelt og vi fortsetter med den samme ledergruppa. Det er ingen som skal slutte, opplyser Strøm-Gundersen.

Hun forteller at Eggs gikk ut i marked i vår for å jakte partnerskap.

- Vi har brukt god tid, og det har vært veldig viktig for oss at det skulle være en god match med like verdier og ambisjoner. Hvis det hadde vært en avtale som ikke kunne tilføye oss noe mer, så hadde det ikke blitt noe partnerskap, sier Strøm-Gundersen.

Har nesten doblet milliardomsetningen på fem år - nå fortsetter konsulentgiganten byråoppkjøpene