Norske annonsører er bekymret for Facebook og Googles dominans – men øker investeringene i sosiale medier

- Det er et paradoks, sier fagdirektør i Anfo.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Halvparten av landets annonsører vil øke reklamebudsjettene til neste år. Det er en kraftig forbedring fra i fjor, da under en tredjedel ville gjøre det samme. Bare én av ti vil kutte, mot fire av ti i fjor. Det kommer frem Den store annonsørrapporten, som logisk nok ble lagt frem på Den store annonsørdagen på Latter i Oslo i torsdag.

Fagdirektør Håvard Bakken i Anfo har aldri tidligere dokumentert en så stor vilje til å investere i reklame og kommunikasjon. Nå mener han bransjen ikke bare ser lyset i tunnelen, men er ute på andre siden.

- Folk har opparbeidet seg en voldsom kjøpekraft. Pengene brenner i lommene og det er en reise som markedsførerne blir med på. Det kommer til å bli brukt mye, sier han til Kampanje.

Det er spesielt i egne kanaler og på innhold at det satses. Her svarer 65 prosent at de vil øke budsjettene. Til sammenligning vil 49 prosent øke budsjettene til betalt reklame. 

Anfo har også kartlagt de mørke skyene som truer i horisonten, og akkurat nå er den største bekymringen til norske annonsører er at Facebook skal bli for dominerende. 63 prosent av annonsørene som har svart på undersøkelsen mener den dominerende posisjonen til Facebook er blant deres største bekymringer. 56 prosent svarer det samme om Google.

- Hvorfor tror du annonsørene er bekymret?

- Fordi de ønsker en rik medieflora. Som markedsfører ønsker de å nå forbrukerne på flere steder. Også tror jeg også de snakket litt som privatperson. De ønsker ikke et samfunn hvor Facebook tar over meningsdannelsen i samfunnet, sier Bakken.

- Bare tanken blir for drøy for annonsørene

Undersøkelsen ble gjennomført både før varslersaken mot Facebook ble offentlig og før The Wall Street Journal skrev at Facebook skal ha holdt hemmelig intern forskning som antydet at Instagram kan være skadelig for tenåringsjenters kroppsbilde.

Bakken tror imidlertid ikke slike enkelthendelser gjør store utslag i undersøkelsen.

- Det har ikke sett sånn ut tidligere, men det kan godt hende at dette stikker noe dypere.

Også andre forhold knyttet til den digitale annonseøkonomien bekymrer, som manglende åpenhet i den programmatiske verdikjeden (61 prosent) og at visningstall for digital reklame ikke kontrolleres av en tredjepart (59 prosent).

Likevel fortsetter annonsørene å pumpe inn penger i sosiale medier. Sammen med video, er dette kanalene som øker mest ifølge rapporten. Søk er på tredjeplass.

- Det er et paradoks. Når de får spørsmålet stilt, tenker de at dette ikke er bra for samfunnet, næringslivet eller norske mediehus. Men når det kommer til fordelingen av pengepotten, så har det ikke noe å si, sier Bakken.

Bare 20 prosent av annonsørene vil forby overvåkningsbasert markedsføring, slik Forbrukerrådet har foreslått

- Bare tanken på at man skal vinke farvel til det, blir for drøy for annonsørene, sier Bakken.

På enkelte områder tvinges de imidlertid til å tenke annerledes, og 47 prosent av annonsørene har fått på plass en strategi for alternativ markedsføring når muligheten for å bruke tredjepartsdata fases ut i løpet av det neste året.

- Det som skjer nå, er at det er febrilsk jobb med å bygge opp data internt og med å utvikle kundeklubbene mer og mer, sier Bakken.

35 prosent av annonsørene flytter ressurser fra betalt kommunikasjon til direkte kundedialog.

- At én av tre sier det, betyr at dersom budsjettene svekkes igjen, så blir det mindre betalt reklame i potten.

Satser på kundedialog:

Merkevareansvarlig Linn Johnsson i Storebrand bekrefter at også de satser stort på direkte kundedialog, men ikke på bekostning av andre kanaler. Foto: Eivor Eriksen

- Må forholde oss til virkeligheten

Merkevareansvarlig Linn Johnsson i Storebrand var blant dem som inntok scenen under Den store annonsørdagen. Hun understreker at de ikke befinner seg i samme situasjon som mange andre annonsører gjør etter halvannet år med pandemi.

- Finans har hatt en annen utvikling under pandemien, og vi har ikke vært utsatt for like store endringer, sier hun.

I Storebrand følger de nøye med på hvordan de ulike mediekanalene utvikler seg, men til syvende og sist handler det om å nå ut til folk, forteller Johnsson.

- Det er vurderinger vi må gjøre hele tiden, men vi har en virkelighet vi må forholde oss til og et oppdrag om å komme ut med markedsføringen vår.

I Storebrand er de opptatt av å finne en balanse i kundedialogen sin.

- Vi forsøker å finne en balanse mellom å snakke med mennesker på menneskers premisser og på våre premisser. Det betyr at vi må jobbe mer innsiktsbasert på flere måter, følge med på trender i samfunnet og hva folk er engasjert i, og ikke bare datadrevet.

- Hva er ulempen med å jobbe utelukkende datadrevet?

- Da kan man bli kortsiktige i hvordan man tenker. Man får aldri et naturlig punkt hvor man kan stopper opp og tenker nytt. Det ender opp med at man optimaliserer veldig godt på de ideene man har fra før, men man får ikke tilførsel på nye ideer eller testet nye muligheter.

Norske annonsører er bekymret for Facebook og Googles dominans – men øker investeringene i sosiale medier