OsloMet bytter PR-byrå - tror ikke avtalen får stryk av ny regjering

Burson Cohn & Wolfe kom til kort da de prøvde å sikre seg en ny avtale med OsloMet.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Storbyuniversitetet Oslo Metropolitan University (OsloMet) har gått til anskaffelse av nytt PR-byrå. Etter et lengre samarbeid med Burson Cohn & Wolfe (BCW Oslo), er det nå Wergeland Apenes som er utdanningsinstitusjonens PR-byrå.

- Jeg tror det blir et veldig spennende samarbeid. De er et erfarent og kompetent byrå med dyktige fagfolk som har god kompetanse på det vi har behov for av kommunikasjonstjenester, sier Sverre Molandsveen, kommunikasjonsdirektør ved OsloMet.

Wergeland Apenes hadde konkurranse under anbudsprosessen fra Gambit H+K, Nor PR og OsloMets tidligere PR-byrå, BCW.

Les også: OsloMet trenger PR-hjelp til mediehåndtering - BCW Oslo må forsvare avtalen

- Hva gjorde at dere endte på Wergeland Apenes?

- Det var det samlede tilbudet på pris og kvalitet. Vi vektla kvalitet sterkest. Det var 60 prosent av rammeavtalen, mens pris var de resterende 40 prosentene. De kom best ut og viste god kompetanse og erfaring på de områdene vi ønsker bistand på. De leverte også gode caseoppgaver på forskningsformidling og krisekommunikasjons, sier Molandsveen.

Rammevtalen har en anslått verdi på 3,1 millioner kroner over fire år. Avtalen omfatter kommunikasjonsrådgivning i enkeltsaker, innleie av kommunikasjonsrådgivere, kurs for ledere og ansatte og krisekommunikasjon.

Les også: PR-byrå sikrer seg ny offentlig millionkontrakt - Frykter ikke Vedums advarsler om «PR-stans»

Trenger ekstern bistand

Molandsveen forteller at forskningsformidling blir av de første prosjektene som de skal i gang med i samarbeidet med nytt byrå.

- De skal blant annet kurse våre forskere og undervisere så vi kan formidle enda mer av forskningen vår videre ut i samfunnet. De kommer til å bidra med et kursopplegg som den første store leveransen. Det kommer nok til å være noe av det samme som vi har gjort tidligere, men de skal også utvikle nye kurs, forklarer Molandsveen.

- Vi stilte dette spørsmålet forrige gang vi pratet med deg også, men hvorfor trenger et av Norges største studiesteder på nettopp medier hjelp på dette området?

- Vi har uten tvil dyktige fagfolk internt som er mer enn kapable til å drive denne type kursing. Men de har fylt opp dagene med undervisning og forskning. Det er andre arbeidsoppgaver. Det er grunnen til at vi henter inn byrå. Det handler ikke om mangel på kompetanse internt, men heller om behov for ekstra kapasitet, sier Molandsveen.

Vi har uten tvil dyktige fagfolk internt som er mer enn kapable til å drive denne type kursing. Men de har fylt opp dagene med undervisning og forskning. Sverre Molandsveen

Ikke redde for avtalen

På tirsdag ble det klart at Trygve Slagsvold Vedum får gjennomslag for å nekte statlige etater å bruke PR-byråer i den nye regjeringsplattformen til Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Molandsveen er imidlertid ikke redd for at den rykende ferske avtalen mellom dem og Wergeland Apenes skal ryke som følge av dette.

- I første omgang avventer vi hvordan dette vil bli implementert og hva det vil omfatte. Forstår av omtalen i media at det vil være unntak, og at det først og fremst er ønske om å begrense lobbyvirksomhet fra kommunikasjonsbyråer. Vi regner med at vi vil få nærmere føringer fra regjeringen på dette, sier Molandsveen.

Han mener at de henter inn PR-hjelp i henhold til de rammene som er blitt presentert så langt.

- Vi benytter uansett ikke kommunikasjonsbyråer til samfunnskontaktarbeid, og det vil vi heller ikke bruke Wergeland Apenes til. Det vil fra dem være snakk om oppdrag om blant annet kursing av forskere og ledere i mediekontakt og forskningsformidling, samt annen kursing. Uansett gjør vi det aller meste av kommunikasjonsoppgaver med egne, interne ressurser, og kun en liten andel som kjøpes inn fra byrå, sier kommunikasjonsdirektøren.

Les også: Selger PR-tjenester til staten for millioner: - Håper ikke vi vingeklippes til det destruktive

- Det er en institusjon i bevegelse

Martin Apenes, daglig leder i Wergeland Apenes, forteller til Kampanje at dette er et samarbeid de ser frem til.

- Vi har hatt vårt første møte i dag (mandag), hvor vi fikk en fin innføring i hvordan de jobber og hva som er muligheter fremover, sier han.

- Hvordan tror du det blir å jobbe med OsloMet fremover?

- De virker profesjonelle og målrettet. Så er det klart at forskningsformidling er ikke lett. Det er jo en debatt som går om dagten knyttet til statusen for deltakelse i offentlig debatt. Men det virker som OsloMet har gjort en god jobb med å få frem gode forskere og vi har lyst til å hjelpe dem med å komme enda mer over radaren, sier Apenes.

- Er dette en stor kontrakt for dere?

- Det er en kjempefin kontrakt. Det er en spennende utdannings- og forskningsinstitusjon som det skal bli lærerikt å jobbe med.

Han forteller videre at de har erfaring i sekken knyttet til å jobbe med forskningsinstitusjoner og offentlige virksomheter fra tidligere, men at det skal bli spennende å jobbe tett med OsloMet.

- Det er en institusjon i bevegelse. De har fått til mye og er en interessant kunde å ha. De virker veldig interesserte så det her tror jeg kan bli gøy, sier han.

Apenes fortalte til Kampanje ved en tidligere anledning at heller ikke han er redd for at avtalen mellom dem og OsloMet skal ryke som følge av Vedums gjennomslag.

- Nei, jeg ligger ikke våken om natta foreløpig. Det skal materialiseres og man skal formulere signaler i tildelingsbrev, og så får man se hvordan det ser ut. Jeg regner med at det er en del etatsledere og kommunikasjonsdirektører rundt omkring i staten verdsetter våre tjenester – enten det gjelder kapasitet eller spisskompetanse. Og at det er behov i fremtiden. Vi får håpe at de får et ord med i laget, slik at vi ikke blir vingeklippet til det destruktive, sa Apenes ved en tidligere anledning.

Ny kunde:

Martin Apenes og Rune Mørck Wergeland. Apenes er fornøyd med å ha landet OsloMet som kunde.

- Det er selvfølgelig synd

Kristian Sarastuen, administrerende direktør i BCW Oslo, forteller til Kampanje at han er stolt over hva de har fått til i samarbeid med OsloMet og at det har vært et innholdsrikt samarbeid.

- Det er selvfølgelig synd, men det er en del av gamet. Vi har jobbet med OsloMet i mange år, og det har vært en spesiell situasjon under pandemien som har gjort at mange av oppdragene vi har vært med å løse for dem har blitt satt på hold, sier Sarastuen.

Avtalen mellom BCW og OsloMet varte i fire år, i tillegg har de hatt et samarbeid før den tid. Under den siste perioden er det spesielt et prosjekt som glimrer litt ekstra.

- Vi er utrolig stolte over hva vi har gjort for OsloMet. Vi var tett med i hele prosessen der HiOA ble til universitetet OsloMet. Også prosjektet Forskningsformidling har vært med på å skape en betydelig synlighet for OsloMet og forskerne deres. Det er et prosjekt vi mener vi har vært med på å løfte Met. De har nå jevnlig eksperter på nyhetsflater som Dagsrevyen, Urix og Dagsnytt 18 og bidrar med forskningsbasert innsikt i en verden av synsere , sier Sarastuen.

Han forteller at tapet av OsloMet som kunde ikke vil bli et økonomisk problem for dem, og at de nå jobber med sentrale aktører innenfor utdanningssektoren som Universitetet i Sørøst-Norge og Utdanningsdirektoratet.

- Dette er «a part of the game». Vi vinner noen og vi taper noen, sier Sarastuen.

Ute:

Kristian Sarastuen og BCW har ikke lenger OsloMet på kundelisten. Han synes det er synd, men ser fremover.

OsloMet bytter PR-byrå - tror ikke avtalen får stryk av ny regjering