Tror norske serieskapere kan lære av «Squid Game»: - Finner ikke en lignende kapitalismekritikk i vestlige TV-serier

Netflix-thrilleren går som en farsott verden over.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Gry Cecilie Rustad er fagansvarlig for etter- og videreutdanning for film og TV-bransjen på den norske filmskolen. Hun har lang erfaring som forsker innenfor film og TV på universitetene i Oslo og Bergen, og har som mange andre tatt seg tiden til å se Netflix sin nye megasuksess  - «Squid Game».

- Jeg synes det var en underholdene og spennende serie. Litt ujevn kanskje, men absolutt en god serie, sier Rustad.

Ifølge Netflix selv har over 140 millioner husholdninger verden over gitt serien en sjanse.

Serieskaper Gjermund Stenberg Eriksen synes ikke suksessen kommer ut av intet.

- Det er klart at denne serien kommer jo ikke helt ut av det blå. Det kommer etter et tiår hvor Sør-Korea har hatt mange store lanseringer, sier Stenberg Eriksen.

Han står selv bak norske serieproduksjoner som «Mammon» og «Furia».

Les også: Netflix: - Squid Game er vår største serielansering noensinne

Du skal være ganske bra selvopptatt hvis du ikke prøver å lære noe av en global suksess som dette. Gjermund Stenberg Eriksen

- Åpne for annet innhold

Rustad forklarer at det ikke kun er seriens innhold som gjor at den har blitt den suksessen den har blitt.

- Den har jo blitt et fenomen. Om kun et par millioner hadde sett den da den ble lansert, så hadde den ikke vært så spennende. Men nå ser alle den og alle prater om den, sier Rustad.

Rustad mener folk generelt sett har blitt mer åpne for innhold som ikke kun kommer fra den vestlige delen av verden, og at det er noe av grunnen til suksessen.

- Netflix er et globalt distribusjonsfirma som har makten til å skape disse globale fenomenene. Noe de er flinke til er å breake de ikke-engelsk språklige seriene. Folk i resten av verden er åpne for å se serier på andre språk enn engelsk og det nasjonale språket, noe jeg tror Netflix og spesielt internettkulturen har bidratt til, sier Rustad.

Hun tror sosiale medier, med YouTube og Tiktok i spissen, har åpnet folks øyne for TV- og serieinnhold fra resten av verden. Samtidig er det en mer historisk del til det hele.

- Så det er ikke tilfeldig at det er nettopp en sør-koreansk serie som tar av?

- Nei, og det er det en litt annen historie til også. Det handler om historien til koreansk kulturinnhold. De har vært flinke til å kapitalisere. Siden 90-tallet har de satset på kultur og kulturindustri, da for å vinne det asiatiske markedet. Og de fikk stort fotfeste i de regionale markedene rundt seg som Kina, Japan og Taiwan. Men med endringene i medielandskapet som har vært siden 90-tallet, så kan man også få disse globale fenomenene som «Squid Game», sier Rustad.

Les også: Mer enn 130 millioner har sett Squid Game - Netflix regner med å tjene milliarder

På god vei:

- Jeg tror helt klart vi kan få en serie med like stor rekkevidde hvis vi fortsetter utviklingen vi har hatt de siste syv-åtte årene. Men vi må ikke bli late, sier Gjermund Stenberg Eriksen

Mener «Skam» var en like stor suksess

Både Rustad og Stenberg Eriksen mener det er fullt mulig for norske serieskapere å gjenta suksessen til Sør-Korea. Faktisk mener de at Norge allerede har hatt en serie med samme suksess som «Squid Game».

- Er det mulig å se for seg en norsk serie å ha like stor suksess?

- Ja, det er det absolutt. Også har vi allerede sett det. «Skam» var en av sin periodes viktigste serier globalt, svarer Stenberg Eriksen.

- «Skam» klarte det uten en distributør, uten en global strømmetjeneste som Netflix, men det oppdaget på nett av brukere over hele verden, svarer Rustad på samme spørsmål og fortsetter:

- «Skam» hadde mange millioner seere fra Kina og resten av verden. Dessverre har man ikke de offisielle tallene siden den ble ulovlig strømmet, men den ble omtalt i Entertainment Weekly og var den mest populære serien på Tumblr, faktisk mer populær og mer nevnt enn «Game of Thrones», forklarer Rustad.

Les også: Netflix overgår forventningene i kvartalsresultat

- Groteske tall på forskjell i velstand

Stenberg Eriksen understreker at norske serier har hatt en enorm utvikling de siste årene, hvilket gjør han enda mer optimistisk.

- Jeg tror helt klart vi kan få en serie med like stor rekkevidde hvis vi fortsetter utviklingen vi har hatt de siste syv-åtte årene. Men vi må ikke bli late, sier Stenberg Eriksen som forteller at «Skam», sammen med seriene «Beforeigners», «Varsleren» og «Okkupert» er norske serier som har gjort det skarpt i utlandet.

- Men kan norske serieskapere lære noe av «Squid Game»?

- Ja, det kan man. Og for å si det på denne måten; du skal være ganske bra selvopptatt hvis du ikke prøver å lære noe av en global suksess som dette, sier Stenberg Eriksen.

- En ting jeg har tenkt litt på, som er interessant med «Squid Game» og filmen «Parasite», det er at det adresserer en kapitalismekritikk. Det finner man ikke like klart i vestlige filmer og serier, sier Rustad.

Hun tror at dette er en historie som folk ønsker, og at man gjennom pandemien også har åpnet opp øynene for at forskjellene i verden øker.

- Det er groteske tall på forskjell i velstand, rikdom og vaksinefordeling. Det er tingene man ser. Publikum ønsker den historien, og det gir Sør-Korea dem - det er populært. Så kanskje norske serieskapere skal lage mer om samfunnet og de store urettferdighetene. Kanskje det kan slå an, sier Rustad.

Stenberg Eriksen er imidlertid ikke veldig overrasket over suksessen til både Norge og Sør-Korea, da han for elleve år siden pratet med forfatteren av «Screenwriters' bible», Robert McKee, som spådde suksess til nettopp disse landene.

- Han sa på et kurs i 2010 at han fulgte ekstra godt med på Norge og norsk seriefortelling og koreansk film og TV. Nå er det global dominans. Blir det Oscar på Trier for «Verdens verste menneske» (av Joachim Trier, red. anm.), så er dette året da det ble full pott på guruen Robert McKee, avslutter han.

Tror norske serieskapere kan lære av «Squid Game»: - Finner ikke en lignende kapitalismekritikk i vestlige TV-serier