TV 2-selskap har tapt over 100 millioner kroner siden starten – nå takker gründer og primus motor for seg

- Selskapet skal over i en ny fase, sier Vimond-sjefen Helge Høibraaten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er store endringer på gang i det TV 2-eide teknologiselskapet Vimond Media Solutions. Gründer og daglig leder, Helge Høibraaten, trer nå til side etter hele ti år i selskapet. Samtidig fortsette selskapet å tape mer penger. Siden oppstarten har selskapet, som blant annet har utviklet de teknologiske løsningen som TV 2 Play bygger på, tapt over 100 millioner kroner.

- Jeg har hatt gleden av å bygge opp Vimond fra start og lede det i mer enn ti år nå. Alt har sin tid, og nå mener jeg at det er godt for både selskapet og meg at andre tar over rattet. Tiden er moden for å slippe til andre, så enkelt er det, sier Høibraaten til Kampanje.

- Er det lenge siden beslutningen ble tatt?

- Den ble tatt for en tid tilbake, men som alltid er det en del ting som må plass før det kan gjennomføres, sier Høibraaten.

Les også: Pengene renner ut i strie strømmer i TV 2-selskap: - Vi fighter mot verdenseliten

Lederbytte:

Tidligere og ny sjef i Vimond. Helge Høibraaten og Fredrik Gunnestad.

Ny sjef kommer fra Vizrt

Noe av det som skulle på plass før nyheten ble annonsert internt torsdag, var at ny sjef skulle være klar, og den som blir ny sjef i Vimond er Fredrik Gunnestad. Gunnestad begynte i Vimond i mai i fjor etter nesten 20 år i et annet bergensbasert teknologiselskap, Vizrt.

- Jeg er svært glad for at Fredrik Gunnestad tar over ledelsen av selskapet. Han har tung erfaring fra medieteknologibransjen og kjenner selskapet godt etter å ha sittet i ledergruppen vår i halvannet år nå. Han er drivende dyktig, og jeg er trygg på at han vil ta selskapet med stø hånd igjennom selskapets neste fase. Det er svært viktig for meg personlig, for Vimond og teamet vil for alltid ha en stor plass i hjertet mitt, sier han.

- Hva skal du gjøre nå?

- Jeg har ikke staket ut noen klar plan for meg selv, nå skal jeg bruke litt tid på å se på verden utenfor Vimond før jeg bestemmer meg for hvor jeg vil engasjere meg videre, sier han.

Nå skal selskapet over i en ny fase og da mener jeg det er til det beste for Vimond at det kommer en ny leder inn. Helge Høibraaten, nylig avgått Vimond-sjef

- Selskapet skal over i en ny fase

Underskuddet før skatt endte i fjor på 8,8 millioner kroner før skatt. Høibraaten ønsker ikke å kommentere tallene til Vimond fra 2020 utover å si at «han har fulgt den planen som er lagt for selskapet».

- Vimond har tapt store penger opp gjennom årene, gjør det noe med motivasjonen din som leder?

- Jeg har ledet selskapet med det utgangspunktet at vi er i et kompetitivt og internasjonalt marked. Nå skal selskapet over i en ny fase og jeg mener det er til det beste for selskapet at det kommer en ny leder inn, sier Høibraaten.

- Dere skilles som venner?

- Absolutt. Jeg har lovet at jeg ikke skal gå i veien, men jeg tror ikke jeg klarer å la være å klemme på folkene i Vimond hvis jeg møter dem, sier han.

Har investert mye:

Strategidirektør i TV 2 og styreleder i Vimond sier selskapet har som mål å gå i balanse neste år. Foto; TV 2. - Vi har investert mye i selskapet, men samtidig fått et solid fundament som vi tror på, sier han.

- En gründer og primus motor

Styreleder i Vimond og strategidirektør i TV 2, Kjetil Nilsen, sier Helge Høibraaten har gjort «en god jobb» med selskapet under oppstarten og oppbyggingen av selskapet.

- Helge har vært i Vimond i ti og har vært gründer og primus motor helt siden vi trakk Vimond ut av TV 2 som en avdeling, og bygget det opp til en bedrift med globale kunder. Dette er ikke mer dramatisk enn at Helge gir fra seg stafettpinnen til en ny administrerende direktør med lang erfaring fra bransjen. Dette blir et mannskapsskifte som vil være bra, sier han.

- Det er en fredelig sorti og ikke noe ondt blod?

- Nei, ikke i det hele tatt.

- Høibraaten sier selskapet skal over i «en ny fase», hva tenker han på?

- Det har vært en byggefase i Vimond i mange år, nå skal vi begynne å høste av dette og få en mer balansert økonomi.

Her kan du se alle tallene til Vimond Media Solutions for regnskapsåret 2020. Alle tall i MNOK. Fortsatt blodige tall i strømmeselskap

Vimond 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 124,4 113,2 + 9,5
Driftsresultat - 8,2 - 15,5 -
Resultat før skatt - 8,8 - 14,1 -

Har tapt over 100 millioner kroner

Vimond Media Solutions som selskap er fortsatt eiet med 100 prosent av TV-konsernet i Bergen. Selskapet, som har tilholdssted på Media City i Bergen, leverer programvare innenfor publisering av digitalt innhold og satser dermed i marked som har vært inne i en rivende utvikling. Publiseringsplattform som TV 2 og Vimond har utviklet er videresolgt til flere av verdens største mediekonsern verden over, både i USA, Asia og Europa.

Men satsingen har kostet TV-konsernet dyrt og akkumulert siden oppstarten har selskapet opparbeidet seg et underskudd før skatt på 104 millioner kroner.

- Det har vært en kostbar reise for TV 2?

- Vi har gjort investeringer i dette selskapet for å skape en teknologi som har globalt potensial og det er jeg ganske sikker på at vi har fått til. Så får vi litt bank i år gjennom å ha et par kunder som har gått konkurs og dermed fikk vi en liten hit på topplinjen. Nå justerer vi oss i forhold til dette, sier han.

Tror på balanse i tallene neste år

Omsetningen holdt seg imidlertid over 125 millioner kroner, og det var opp fra 113 millioner kroner i 2019.

- Begynner dere å bli utålmodige med å se pluss i regnskapene?

- Vi har investert mye i selskapet, men samtidig fått et solid fundament som vi tror på, sier han.

- Er det noe i tallene som gjør at Høibraaten nå forlater selskapet?

- Nei, han har stått på post i ti år og da er det greit at det skjer en endring.

Selskapet har de siste årene dratt ned kostnadene, men teller fortsatt rundt 60 ansatte. Det er ti færre personer enn selskapet var tilbake for noen år siden, da Kampanje snakket med Vimond-ledelsen sist.  Nilsen mener det er mulig å få til bedre resultater i løpet av kort tid.

- Vi har en ambisjon om at vi skal ha balanse neste år. Det er potensiale i forhold til nye inntekter samtidig som vi jobber med eksisterende kundebase, sier Kjetil Nilsen.

TV 2-selskap har tapt over 100 millioner kroner siden starten – nå takker gründer og primus motor for seg