Tidligere Cxense-topper går sammen med Try om ny annonseplattform: - Det er på tide å rive ned Berlinmuren

Vil rydde opp i skjulte pengestrømmer i det digitale annonsemarkedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

De to tidligere Cxense-lederne Mikal Rohde og Stian Remåd mener det fortsatt er for mye penger på avveie når annonser kjøpes og selges automatisk på reklamebørsene.  Helt siden midten av 2010-tallet har dette vært en stor utfordring i den digitale markedsføringsbransjen, og det er blitt hevdet en rekke ganger at det forsvinner store summer fra hver investert hundrelapp i digital annonsering og i enkelte tilfeller så mye som opp mot 50 kroner.  

Nå skal en ny annonseplattform bøte på skadene når Rohde og Remåds nye annonseselskap Adnuntius og Try-huset, sammen lanserer den nye annonseplattformen C Alt  (uttales «se alt», red. anm.). Try-huset er første medie- og kommunikasjonsselskap som kjøper seg inn på plattformen og døren er nå også åpen for andre interesserte. 

- Vi har snakket med Try en stund om dette og opplever at vi ønsker det samme for det norske annonsemarkedet, sier Mikal Rohde til Kampanje. 

Adnuntius ble grunnlagt av Mikal Rohde og Stian Remåd etter at de to sluttet i Cxense i 2016, og etter å ha vært gjennom flere faser på produktsiden omsetter selskapet i dag for snaue ti millioner kroner. 

- Vi har ambisjoner om at vi skal mangedoble omsetningen vår til neste år og mangedoble ansatte, men vi skal gjøre det skrittvis, sier Rohde.  

Dermed fortsetter det norske selskapet Adnuntius kampen mot de store gigantene i det digitale annonsemarkedet. Det totale digitale markedet i Norge er i dag på over 12 milliarder kroner i 2021, og her tar Google og Facebook opp mot 70 prosent av reklamekaken.

Les også: Norske annonsører er bekymret for Facebook og Googles dominans – men øker investeringene i sosiale medier

Dette betyr at norske mediehus og annonsører får mer igjen for hver krone i stedet for at pengene forsvinner til kjente og ukjente tredjeparter. Hanne Gilje Sekse, digitalsjefen i Try Opt

- På tide å rive Berlinmuren

En av de nyeste ansatte er tidligere mediebyrå-sjef og salgsdirektør fra blant annet VG og Nettavisen, Rune Danielsen, som hentes for å jobbe med den nye plattformen. Han blir formelt ansatt i Adnuntius etter å ha jobbet de siste årene med databyrået til Orkla, Optimzd. 

- Det er på tide å rive ned Berlinmuren i det programmatiske markedet og bringe salgs- og kjøpsteknologiene sammen og fjerne elementer som tapper systemet for penger. Vi skal lage et system som håndterer hele transaksjonen fra ende til ende og som presser ned teknologikostnadene til et mer akseptabelt nivå, sier Danielsen til Kampanje.

Løsningen i det norske markedet heter altså C ALT, som skal tilby en ende-til-ende markedsplass med Adnuntius som plattformleverandør. Markedsplassen kan også benyttes til avvikling av digitale kampanjer mellom norske annonsører og medier.

- I dag består det digitale annonsemarkedet av en jungel av aktører og det er lite oversikt over verdikjeder og pengestrømmer. Det er stort potensial for forbedring, og en transparent plattform vil understøtte en bedre løsning, sier Stian Remåd, administrerende direktør i Adnuntius.

Les også: Orkla og DNB legger ned byråsatsing etter to år

Tilbake i manesjen:

Etter å ha jobbet et par år med å sette opp Optmized, et dataselskap som ble avviklet, er Rune Danielsen tilbake i den digitale annonsemanesjen. Foto: Eivor Eriksen.

Milliarder i spill

Det er store summer det er snakk om i det digitale annonsemarkedet, og Adnuntius, som selv tilbyr annonsestyringssystemer til norske og internasjonale mediehus, anslår det globale markedet til rundt 150 milliarder dollar. Bare i Norge omsettes det annonser på de største automatiserte børsene for nærmere én milliard kroner.

- Rundt 70 prosent av de digitale budsjettene går nå over programmatiske plattformer, men dagens system for programmatiske annonsekjøp innebærer mange mellomledd, og store summer forsvinner på veien fra annonsør til sluttbruker, sier Stian Remåd i Adnuntius. 

Tilsvarende undersøkelser fra Anfos britiske søsterorganisasjon ISBA og PWC at på det meste kan opp mot 15 prosent av pengene ende «i et stort svart hull ingen kan gjøre rede for».

- I lys av disse utfordringen er vi selvsagt opptatt av nye løsninger som løser disse. Derfor heier vi høyt og tydelig på slike initiativ som C Aalt, sier daglig leder i Annonsørforeningen Anfo, Jan Morten Drange, til Kampanje.

Det finnes i dag en rekke plattformer hvor det kjøpe og selges annonser i automatiserte transaksjonsprosesser og noen av de mest kjente er Xaxis (Group M), Zero (Omnicom), Xandr og Schibsteds Admarket. I tillegg leverer også Google tilsvarende løsninger gjennom sin Doubleclick-teknologi. 

Les også: Amedia dropper Schibsted - velger Google

På lag med Try:

Annonseselskapet Adnuntius med daglig leder Stian Remåd har fått med seg Try-huset på sin nye annonseplattform. Her sammen Hanne Gilje-Sekse.

Vil styrke datasikkerheten

Med den nye annonseplattformen C Alt er tanken «å sørge for et system som sikrer transparens og kontroll i alle ledd av verdikjeden».  

- Plattformen er en viktig nyskapning for det norske markedet. Dette betyr at norske mediehus og annonsører får mer igjen for hver krone i stedet for at pengene forsvinner til kjente og ukjente tredjeparter, sier Hanne Gilje Sekse, digitalsjefen i Try Opt.

I tillegg er ambisjonen også å bedre ivareta personvernet slik at «man slipper å dele brukerinformasjon unødvendig» og «øke datasikkerheten innenfor det programmatiske økosystemet.»

- I dagens digitale annonsemarked deles brukernes data med mange parter som veldig få har informasjon om eller kjennskap til. Med denne plattformen lagrer vi all data trygt på én plass, og ved å fjerne mellomledd forsvinner også risiko for lekkasje, sier Gilje Sekse i Try Opt.

Åpner for nye eiere

Selv om Adnuntius og Try  er initiativtakerne til prosjektet, er det ikke hensikten å sitte med denne løsningen alene. I løpet av høsten skal tjenesten testes og lanseres i Norge, og det er et ønske at flest mulig skal ta plattformen i bruk, både mediehus og de internasjonale byrågrupperingene.

- Det vil gi norske, annonsører og publisister et langt bedre utbytte og mer autonomi over kjøp og salg, sier Remåd i Adnuntius.

Selv om dette er noe som har vært diskutert lenge i bransjen mener Jan Morten Drange at det går for sakte.

- Vi har gang på gang påpekt spesifikt utfordringer knyttet til manglende transparens og en verdikjede med store lekkasjer. Når PWC etterprøvde denne studien i 2020 var vi mange som var ganske håpefulle. Situasjonen er riktignok noe bedre, men utviklingen har egentlig vært ganske trist, sier han.

Tidligere Cxense-topper går sammen med Try om ny annonseplattform: - Det er på tide å rive ned Berlinmuren