Claus Sonberg slutter i Zynk og går til Statkraft: - Det har vært en spesiell dag

Etter 12 år i kommunikasjonsbyrået han var med å etablere, slutter partner og rådgiver Claus Sonberg i Zynk.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Partner Claus Sonberg i analyse og rådgivingsselskapet Zynk blir ny kommunikasjonsdirektør i Statkraft. Dermed slutter Sonberg  i byrået han selv var med å starte opp for 12 år siden.

- Det har vært en fantastisk reise i Zynk. Jeg er veldig stolt av hva vi har skapt sammen. Vi har fått jobbe med de mest krevende kundene og problemstillingene, skapt store verdier og utviklet noen av bransjens beste rådgivere, sier Claus Sonberg. 

- Hvordan blir det å slutte i Zynk?

- Det har vært en spesiell dag. Det skal jeg innrømme. Det er et sted jeg har brukt mye tid på og har mange gode kolleger og venner og mange kunder og jeg er veldig stolt over hva vi har klart å bygge opp. Zynk er blitt et robust og godt byrå som kommer til å klare seg fint uten meg, sier han.

- Det er ikke så vanlig gründerne selv slutter i selskapet de har bygget opp?

- Nei, det var noen som sa på jobben at det er litt spesielt og det er det sikkert. Men det har gått 12 år og babyen har blitt ung voksen og nå fikk jeg denne muligheten i et veldig viktig selskapet ikke bare i Norge, men også i Europa og store deler av verden, sier han.

Som partner og rådgiver i Zynk har Sonberg i mange år vært med å vinne Kampanjes store byråkåring Byråprofil i kategorien Årets PR-byrå. I 2020 toppet byrået denne kårigen for tredje året på rad.

Har jobbet med Statkraft som kunde

Den erfarne PR- og kommunikasjonsmannen sier han har jobbet mye innenfor energifeltet og med kraftselskaper og han har også hatt Statkraft på kundelisten.

- Statkraft var tidligere en av de største kundene, men ikke de siste tre årene. Da har jeg jobbet med andre kunder i energi og kraftsektoren, sier Sonberg.

Han opplever at energissaken og tematikken bare «er blitt enda viktigere med årene» etter at prisene på kraft gikk i været og Europa skal erstatte gass fra Russland samtidig som man skal omstille seg til grønn energi.

- Det mangler ikke på utfordringer i din nye jobb?

- Nei, men jeg har aldri vært redd for utfordringer heller. Jeg kom til SAS på slutten av 2007 rett før finanskrisen og da var det mye å håndtere. Men det er i slike stunder at kommunikasjon blir ekstra viktig og det handler om å få med deg laget, bygge tillit og skape handlingsrom i omgivelsene gjennom bruk av kommunikasjon. Jeg er veldig motivert for dette, sier han. 

Sonberg tok initiativet til å etablere Zynk i 2010 og var før det medlem av konsernledelsen i SAS Group i Stockholm. Før det var han Nordensjef og administrerende direktør i det internasjonale kommunikasjonsbyrået BursonMarsteller. Sonberg startet sin karriere som pressekontakt og senere nyhetsreporter i TV 2.

Selger seg ut av byrået

- Er det noe du har tenkt på en stund?

- Når jeg først fikk denne muligheten så har det gått fort. Det var ganske enkelt å si ja til Statkraft og ganske vanskelig å si nei til Zynk, sier han.

- Du er partner i Zynk hvordan gjør dere det praktisk?

- Vi har en aksjonæravtale som regulerer dette. Så når jeg slutter så er det de andre partnere som tar over aksjene, sier han.

- Zynk har vært en økonomisk suksess blir du en rik mann nå da?

- Jeg blir mindre rik i Staten for å si det sånn, men det er aldri pengene som har motivert meg, sier han.

- Gratulerer Statkraft:

- Vi i Zynk ønsker Claus lykke til med ny og viktig jobb. Og vi gratulerer Statkraft med en stjernesignering, sier daglig leder og partner i Zynk, Guri Størvold.

- Har vært på post natt og dag i 12 år

Daglig leder og partner i Zynk, Guri Størvold, sier hun forstår og respekterer at Sonberg «vil bruke tiden sin på andre oppgaver».

- Han har vært på post natt og dag i 12 år for Zynk og kundene våre, sier Støvold.

Hun sier tjenestetilbudet til Zynk ikke vil bli påvirket nevneverdig av en byråets mest erfarne profiler slutter.

- Zynk er et sterkt team med mange erfarne rådgivere og vi er i gang med å onboarde andre rådgivere i Claus sine roller, så leveransene fra Zynk i liten grad vil bli påvirket. Når én slutter åpner det seg alltid noen muligheter for andre rådgivere, som vi er trygge på at de vil gripe. Og vi kommer til å scanne markedet for dyktige rådgivere som kan styrke teamet, sier hun.  

Hun sier mange kommer til å savne Sonberg i byrået.

- Man blir nesten familie etter å ha jobbet sammen så tett i mange år med å håndtere så spennende og vanskelige oppdrag. Så det er mer enn en kollega som går ut døra – det er også en god venn som vi er mange som vil savne, sier Størvold og legger til:

- Vi i Zynk ønsker Claus lykke til med ny og viktig jobb. Og vi gratulerer Statkraft med en stjernesignering. 

 

Statkraft: - Stolt og fornøyd

Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi, med en oppdatert strategi og ambisjon om å øke sin kraftproduksjon med opptil 50 prosent fra i dag innen 2030. Her vil Sonberg få tittelen Senior Vice President Communication and Marketing med ansvaret for intern og ekstern kommunikasjon og markedsføring i Statkraft.

Han skal rapportere til konserndirektør for konsernstaber, Henrik Sætness og inngå i hans ledergruppe.

- Jeg er stolt og fornøyd med at vi klarer å tiltrekke oss en profil som Claus til en så viktig stilling for Statkraft. Energimarkedet og fornybarbransjen står i en svært krevende situasjon akkurat nå, samtidig som sektoren er avgjørende for den framtidige omstillingen Norge, Europa og verden skal gjennom. Det å informere og kommunisere godt er svært viktig for oss. Til å lede dette arbeidet og det fra før sterke kommunikasjonsteamet i Statkraft, har vi nå fått en av de mest erfarne og respekterte kommunikasjonsekspertene i landet, sier Sætness i en melding. 

Claus Sonberg slutter i Zynk og går til Statkraft: - Det har vært en spesiell dag