Opposisjonen slakter mediebudsjettet: - Sjokkerende, puslete og lite ambisiøst

- Det er ingen satsing på innovasjon, mener Høyres mediepolitiske talsmann.

Publisert / Oppdater

Bror Remen
Bror Remen Journalist
Bror Remen
Øyvind Hofsrud Journalist

Høyres mediepolitiske talsperson, Tage Pettersen, ble skuffet da ha så regjeringens planer for mediestøtte. Han mener regjeringen har for få tanker om medienes framtid.

- Det er jo forholdsvis flatt det regjeringen legger frem når det gjelder media. Det er jo egentlig ingen spesielle ting som ligger der. Det er en liten vekst i produksjonsstøtte, som er bra, men ellers er jeg skuffet, sier Pettersen, som er første nestleder i familie og kulturkomiteen på Stortinget.

Heller ikke regjeringens faste forhandlingspartner SV er positive til budsjettforslaget.

- Dette var lite ambisiøst. Det er vel ikke noen reell økning utover prisvekst, og tilskuddet til innovasjon og utvikling ser puslete ut, sier SVs mediepolitiske talsperson Kathy Lie.

Regjeringen foreslår blant annet å øke produksjonstilskuddet - ofte kalt pressestøtten - med 11,5 millioner kroner til en totaltpott på 400 millioner kroner neste år. Det utgjør 2,8 prosent. 

Som en del av sitte fireårige styringssignal foreslår regjeringen at den direkte mediestøtten i perioden 2024 til 2026 årlig justeres for pris- og lønnsvekst.

Les mer: Øker pressestøtten med 11,5 millioner kroner - her er mediebudsjettet

- Vil kunne ramme mediene hardt

Grunde Almeland (V), lederen av familie- og kulturkomitéen på Stortinget, tror mediesektoren må ha fått seg et sjokk da de så statsbudsjettet i dag.

- Mine aller første tanker er at det ikke er noen oppturer i mediebudsjettet. Tvert imot har hun servert et sjokkforslag for mediesektoren ved å kutte fritaket for elektroniske nyheter, sier Almeland til Kampanje.

Momsfritaket ble innført i 2016 og skulle sikre likebehandling av ulike medietyper. Tanken den gang var at likebehandlingen skulle sikre innovasjon og nyskapning i media. Almeland  er nå bekymret for den moderne nyhetsproduksjonen.

Også Høyre og FrP reagerer på kuttet.

- Dette kommer som en like stor overraskelse for meg som for bransjen. Vi er opptatt av å utforme mediestøtten totalt sett til å møte morgendagen og vektlegger plattformnøytralitet. Dette som regjeringen foreslår blir å gå baklengs inn i fremtiden, sier Tage Pettersen.

 FrP mener forslaget ikke er heldig.

- Dette er veldig lite fremtidsrettet. Elektroniske og papirbaserte medier bør absolutt likebehandles. Vi mener også at det er bedre å heve folks kjøpekraft, slik at de selv kan styre hvilke medier de bruker pengene sine på. Det ser også ut som mange bedrifter får det knalltøft med denne regjeringen, og at det derfor blir lite penger igjen til annonsering. Dette vil kunne ramme mediene hardt og gjøre deres hverdag vanskeligere, sier FrPs mediepolitiske talsperson, Silje Hjemdal

Les også: Kulturministeren forsvarer omstridt mediekutt: - Dyrt og lite treffsikkert

- Ingen satsing på innovasjon

Høyre etterlyser i tillegg mer fokus på innovasjon i regjeringens forslag til statsbudsjett. Regjeringen har satt av 22 millioner kroner til innovasjon og utvikling innen media i sitt forslag.

- Regjeringen legger frem en helt flat videreføring av potten som er satt av til  innovasjon fra forrige statsbudsjett. Det er ingen satsing  på innovasjon. Jeg har vært tydelig på at jeg har to ønsker knyttet til mediestøtten. Jeg ønsker en vridning mot å prioritere lokalaviser og en større satsning på innovasjon og utvikling, sier Pettersen.

Pettersen savner også klarere signaler om fremtiden til media og hvordan regjeringens mediepolitikk fremover vil utformes.

- Statsbudsjettet har en god redegjørelse for dagens mediebransje, men få tanker om fremtiden. Regjeringen kunne kommet med noen faktiske styringssignaler, i stedet er dette en statusrapportering.

FrP på sin side er kritisk til at NRK får så mye støtte over statsbudsjettet.

- NRK er altfor stor som den er. FrP mener at NRK bruker sin nesten syv milliarder store offentlige støtte til å fortrenge mange andre aktører, sier Silje Hjemdal.

Les også: Regjeringen avviser medietoppenes bekymringer - vil ikke begrense NRKs tilbud på nett

Opposisjonen slakter mediebudsjettet: - Sjokkerende, puslete og lite ambisiøst