SMFB Dinamo-konkursen: - Skal man beskylde oss for noe, må det være at vi prøvde for mye

Hølje Tefre snakker ut om tiden etter et byrået ble slått konkurs, hvilke muligheter som ble vurdert og veien videre.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Tirsdag ble byråkonkursen til SMFB Dinamo behandlet i Oslo tingrett, der bobestyrer og advokat i Wikborg Rein Advokatfirma, Leif Petter Madsen, la frem den økonomiske situasjonen for de tre selskapene SMFB, Dinamo og Polhøgda. 

Til stede var også Dinamo-leder Hølje Tefre, som i etterkant av fremleggelsen tok seg tid til å snakke om den siste tiden, etter at selskapene ble slått konkurs 20. september. 

- Det er selvfølgelig ikke det mest lystige, men noe man må gjennom, sa han like etter. 

Han synes det var en nøktern redegjørelse av sakens faktiske forhold, men vil ikke kalle det et punktum.

- Ettersom den største aksjonæren allerede har kjøpt opp selskapet har vi drevet videre. Og derfor vil jeg ikke kalle dagen i dag for et punktum. 

Allerede samme dag som byråene meldte oppbud, kunne Tefre kunngjøre at Gudleiv Bjørklund og hans investeringsselskap Invex Group kjøper konkursboet for å sikre videre drift i Dinamo. I Oslo tingrett tirsdag ble det kjent at han betaler to millioner kroner for boet.

Les også: Reklameinvestor kjøpte SMFB Dinamo for to millioner kroner – 30 ansatte får jobbtilbud

Av over 50 ansatte, opplyser Tefre at 33 personer er med videre, men ikke alle stillingene er fulltidsstillinger.

- Det er stor forskjell på opp- og nedturer. Den siste tiden har vært annerledes, naturligvis, men jeg vil si at vi har vært heldige fordi det er mange kunder som har gitt oss hyggelige tilbakemeldinger - og ikke minst er med videre. Og det gjør at det faktisk er ganske god aktivitet om dagen. 

Ifølge Tefre er det ingen kunder som har trukket seg som følge av konkursen.

- Vi har allerede registrert det nye selskapet under Dinamo og har nytt organisasjonsnummer. Ting ser bra ut. 

Det eneste som er endret på kundesiden er at byrået selv trakk seg fra to offentlige anbud.

- Hva tror du om fremtiden til Dinamo?

- Den tror jeg er bra, svarer Tefre kontant. 

- Stor og høy gjeld over tid har vært tyngende

Invex Group er eneeier av nye Dinamo, og har en del virksomheter innen blant annet IT-tjenester.

- Vi skal se om det ligger noen synergimuligheter her, og i tillegg har hovedaksjonæren gitt uttrykk for at de er interessert i se på muligheter for andre oppkjøp for å sette sammen en sterk digital marketing-gruppering. 

Tefre lister tre årsaker til at konkursen ble et faktum. 

- Stor og høy gjeld over tid har vært tyngende. Og når man møter et marked som er tøft om dagen med en kombinasjon av unødvendige høye finansieringskostnader, altså renter fra refinansiering, i kombinasjon med at den finansieringen man hadde fra banken ble strupet - stopper det til slutt opp. Dessverre. 

De siste årene har det blitt gjort flere forsøk på å redde byrået.

- Vi har sett på salgsmuligheter de siste årene, og vi gjorde en stor refinansiering i fjor. Men uten at det er en del av en egenkapitalkonvertering, blir det litt som å erstatte med det samme. For Dinamo sin del var det at forbindelsene til finansieringen ble strupet, som tok knekken på oss til slutt. 

Dinamo hadde per september et underskudd på 4,3 millioner kroner ifølge den midlertidige innberetningen. Framtidsutsiktene ble spesielt dystre da Sparebank 1 valgte å stanse byråets factoringavtale. Det er en ordning der man låner penger av en bank mot at de tar sikkerhet i selskapets fordringer.

I fremtiden handler det om å spisse seg og å være så magre som mulig, forteller Tefre.

- Vi skal ikke nødvendigvis få drahjelp av Invex Group, men vi har mulighet til å støtte oss på noen av deres andre virksomheter, og det kan bidra til det løftet vi trenger. Men vi skal gjøre noen vridninger på hva vi tilbyr markedet, og se om vi kan lage et sterkere totaltilbud med større innslag av både IT og digitalisering. 

Tefre mener at de prøvde så hardt og så lenge de kunne.

- Skal man beskylde oss for noe, så må det være at vi kanskje prøvde for mye. Men det handler om respekt for de man jobber sammen med - og derfor prøver man så langt det lar seg gjøre. For vi ville at det skulle fungere. 

Les også: Tidligere Dinamo-eier etablerer nytt byrå: - De gikk ut på dato

I retten:

- Det er selvfølgelig ikke det mest lystige, men noe man må gjennom, sier Dinamo-sjef Høle Tefre etter seansen i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Anette Johansen-Desjardin.

Det er en kombinasjon som gjorde at det til slutt ble for mye å bære

I fjor ble det vurdert å selge til svenske eiere. I stedet gikk man for en fusjon med SMFB.

- Årsaken til at vi ikke valgte det svenske systemet var at vi hadde tro på kreativiteten som SMFB tilførte sammen med Dinamos fokus mot det offentlige. Vi trodde dette ville bli bedre enn det svenske alternativet som var mer tradisjonelt konsulentorientert med utleie av spesialkompetanse. 

Han vil ikke slå fast at de valgte feil.

- Man kan alltid være etterpåklok, men slik det er nå vil jeg ikke nødvendigvis si at det var et dårlig valg. Fordi det er ikke sikkert at det hadde vært noe bedre å være eid av et svensk system med disse utfordringene. 

Tefre legger heller ikke skylden på fusjonen for at konkursen kom et år senere.

- Den er ikke grunnen til at vi står her i dag. Det vil jeg ikke si. Det blir for lett. Det er en kombinasjon av høy gjeld, et tøffere marked og at factoringløsningen ble strupet, som gjorde at det til slutt ble for mye å bære. 

SMFB Dinamo-konkursen: - Skal man beskylde oss for noe, må det være at vi prøvde for mye