Coop-topp om kritikken: - Aldri hyggelig å bli kalt for moralsk forkastelig

Markedsdirektør Ingrid Amundsen i Coop er likevel glad for at de har skapt debatt i bransjen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Er du overrasket over reaksjonene som har kommet i etterkant av byråvalget?

- Jeg burde kanskje sett det komme. Det ble større reaksjoner enn jeg forventet, men jeg er ikke overrasket over at det ble reaksjoner, det er jeg ikke, sier markedsdirektør i Coop, Ingrid Amundsen, til Kampanje.

Les også: Coop bryter med PHD - legger gigantkonto hos WAL

Onsdag ettermiddag talte hun for de fremmøtte i Klingenberg Kino da INMA inviterte bransjen til Performance-konferansen 2023. 

Her gjorde Amundsen rede for høstens store bransjesak – Coops mediebyråvalg. Like etter sommeren gikk det et lite jordskjelv i bransjen da det ble klart at Coop ikke lenger vil fortsette samarbeidet med deres nåværende mediebyrå PHD. Samarbeidet blir brutt etter 13 år når byrået WAL tar over Coop som mediekunde 1. mars 2024.

Les også: PHD-sjef om Coop-tapet: - Vemodig

Valget har blitt startskuddet for en rekke diskusjoner rundt pitching og pitcheprosesser. Bakgrunnen er at konkurransen om en av landets mest attraktive mediekontoer fikk en brå avslutning 21. august. Da fikk byråene som var i finalen, Atyp og Group M, beskjed om at konkurransen var avlyst, over et halvt år etter at den startet. Coop valgte i stedet å gå for WAL, som ikke hadde vært en del av den ordinære konkurransen.

Styreleder i Kreativt Forum og byråleder i Morgenstern, Camilla Kim Kielland, gikk så langt som å kalle det hele «en etisk forkastelig byråkonkurranse».

- Hvordan var det å få det påklistret på seg?

- Det er aldri hyggelig å bli kalt for etisk eller moralsk forkastelig. Det er det ikke. Jeg kan med hånden på hjertet si at det har ikke prosessen vært, og det er heller ikke Coop, og det er ikke jeg. Det får hun stå for, sier Amundsen.

Les også: WAL kuppet Coop-avtale foran nesa på byrågiganter: - Vi avlyste konkurransen

Mange oppslag:

Det ble mange oppslag og en heftig diskusjon da nyheten om at Coop hadde valgt WAL som mediebyrå ble kjent tidligere i høst. Foto: Eivor Eriksen

- Har store forventninger

Både fra scenen og direkte til Kampanje forteller Amundsen at de står inne for sitt valg av byrå.

- Har du forståelse for de reaksjonene som har kommet?

- Som jeg har sagt tidligere så er jeg ikke overrasket over at valget skapte reaksjoner. Vi står inne for vår prosess og vårt valg, men har forståelse for at de som ikke ble valgt er skuffet over det, sier Amundsen til Kampanje.

- Føler du reaksjonene har ført til noe så langt?

- Det har ført til en aktiv debatt i bransjen på tvers av media- og reklamebyråer rundt et hett tema - pitching. Jeg håper det leder til debatt om hvordan vi kan jobbe bedre og mer effektivt sammen fremover.

Fra scenen gjorde Amundsen videre rede for hvorfor de hadde falt på WAL som sitt byrå. Økt effektivitet av medieinvesteringene, økt effektivitet i samarbeidet på tvers av Coop og byråene, lavere kostnader og sterkere kreativitet var blant noen av argumentene hun la frem.

- Jeg har ikke små forventninger akkurat. Jeg har ganske store forventninger til samarbeidet, sa Amundsen.

Videre håpet hun på å kunne fortelle om en suksesshistorie om ett års tid. Hun fortalte også at hun var glad for at de har «rørt litt rundt i gryta»

- Kanskje har vi vært pådrivere til at det har vært noen endringer i bransjen på dette området. Det har i hvert fall skapt en debatt. Om ikke annet, så kan jeg si at det er jeg glad for at vi klarte, sa hun.

- Skal bli fint å komme i gang

1. mars 2024 er selve dagen hvor WAL og Coop starter sitt samarbeid. Amundsen forteller at folkene i Coop gleder seg til å sette i gang samarbeidet.

- Nå har vi satt sammen et team sammen med WAL som jobber for å få dette opp og stå. WAL er på ballen, og jobber også med Komplett som snart skal på lufta, men dette kommer til å gå veldig fint, sier Amundsen.

Etter det Kampanje erfarer er den nye Coop-avtalen anslått til å overstige 500 millioner kroner. Det vil si nesten tre ganger så mye som WAL omsatte for i 2022.

Coops nye mediebyrå må med andre ord vokse noen størrelser i løpet av de neste månedene.

- Kommer dere til å ha noe med ansettelsesprosessen i WAL å gjøre?

- Vi har ikke noe med ansettelsesprosessen å gjøre, men vi har diskusjon rundt behovene våre. Rundt hva vi trenger og tror på, men det er WAL som ansetter, sier Amundsen.

- Kommer dere med ønsker om hvordan dere vil WAL skal ansette?

- Vi kommer ikke med ønsker i form av person, men vi har ønsker i form av behov. Vi diskuterer med dem om hva vi trenger, men det er de som bestemmer.

- Kommer det flere inn i dette teamet?

- Ressurser fra både Coop og WAL jobber sammen i et onboarding-team nå, sier Amundsen.

Hun forteller at de har en plan for den videre fremdriften og at de vil bli klare i tid til oppstarten i mars.

- Hvordan skal det bli å endelig komme i gang?

- Det blir gøy. Vi gleder oss til det og det skal bli fint å komme i gang.

Coop-topp om kritikken: - Aldri hyggelig å bli kalt for moralsk forkastelig