JCP begynte som et inderlig ønske om en cruiseferie - i dag fyller selskapet 25 år

25 år etter sjøsettingen flyter selskapet fortsatt godt gjennom all slags vær og vind. Men det har vært noen tabber underveis.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I oktober 1998 startet Øystein Tynning selskapet Just Cruzin’ Production. I dag kjenner vi det som kommunikasjonshuset JCP, men tilbake i 98 begynte det som et rent eventbyrå.

Tirsdag fyller JCP-huset 25 år, noe som er «overraskende», ifølge Tynning. Fordi målet med Just Cruzin’ Production, var nemlig ikke å starte et eventselskap som 25 år senere har vært toneangivende innen event, reklame, opplevelser, content, PR og kommunikasjon. Målet var å tjene nok penger til å dra på ferie.

- Motivasjonen var å tjene nok penger så vi kunne dra på cruiseferie, fordi vi hadde skikkelig lyst til å dra på cruise, sier Tynning til Kampanje. 

Og nettopp derfor står bokstavene i JCP, for Just Cruzin’ Production.

Før drømmen om cruise ble satt til live, hadde Tynning erfaring med å lage og arrangere fester, så ideen var enkel: Lag en god fest, og dra på cruise for alle pengene.

Men det ble aldri noe cruise - bare flere bookinger.

- Vi klarte å få med en del sponsorer på festen, blant andre Tine, Carlings og Diesel. Og folk likte tydeligvis det vi lagde, fordi oppdragene begynte å strømme inn i etterkant. Så i stedet for å dra på cruise, ble det heller å satse for fullt på Just Cruzin’ Production, forteller gründeren.

- Og overtroisk som jeg er, så tør jeg ikke å reise på cruise nå, legger han til. 

 

Det eneste problemet var at vi hadde glemt å dobbeltsjekke hvilket land merkevaren faktisk kom fra. Og det viste seg at vi hadde tatt feil land. Det var vondt. Lars Eia Kirkholm, byråleder i JCP PRAD

- Det var bare å brette opp ermene og hamre løs

Tynning er den eneste av de fire opprinnelige gründerne som startet Just Cruzin’ Production, som fortsatt cruiser videre. I dag nærmer JCP-huset i Akersbakken seg 100 ansatte, og består av JCP PRAD, JCP Event, JCP Travel, JCP Arena og Retail Factory.

I løpet av 25 år har det vært mange utfordringer i markedet, men Tynning og JCP har stort sett alltid kommet godt ut av det. Det eneste året selskapet har hatt et underskudd og tapt penger, var i 2001.

- Jeg husker at Gjermund (Hellan) og jeg skulle til et arrangement i Larvik, og at vi sto på kontoret rett før avreise og snakket om at det skjedde noe i New York. Vi diskuterte hva vi skulle gjøre, om vi skulle dra eller avlyse, men endte til slutt opp med å reise til Larvik. Det året endte vi med å tape penger. Så når det neste smellet kom syv år senere, bestemte vi oss for at dette skal vi klare.

I 2008 traff finanskrisen og i Norge falt Oslo Børs med 64 prosent i løpet av en seks måneders periode. Dette var det kraftigste fallet siden tidlig på 1920-tallet. 

- Da måtte vi raskt finne ut hvordan vi skulle takle situasjonen, sier Lars Terje Grorud.

Han har vært i selskapet siden 2007, og ble administrerende direktør i 2017. Grorud forteller at det ble innført ringerunder på kontoret.

- Det var bare å brette opp ermene og hamre løs. Hver dag fra klokken ni til elleve ringte vi rundt til alle kundene våre, og disse ringerundene sørget for at omsetningen vår økte betydelig. Det tok egentlig litt av etter, forteller Grorud.

For å være forberedt på krisetider, tror han at det har vært avgjørende å fokusere og jobbe med salg.

- Man vet aldri helt hva som kommer til å skje, og man har jo alltid en evig ambisjon i forhold til utvikling og vekst, men plutselig dukker det opp en pandemi eller noe annet som påvirker markedet. I forkant av uforutsette hendelser har vi hele tiden jobbet med salg, og vi har heller aldri vært redde for å snakke om salg, eller lage rammer rundt det. Så når det først skjer noe spesielt, er vi på en måte topptrente til å takle det. Og det har gitt oss en stor fordel.

 

- Det er den eneste måten vi kan vokse videre på

I tillegg til å være forberedt for uforutsette krisetider, jobbes det beinhardt med kultur. Sammen med byråleder i JCP Event, Tine Jensen, byråleder i JCP PRAD, Lars Eia Kirkholm og daglig leder i JCP Event, Gjermund Helland, beskriver Tynning og Grorud hvilke kvaliteter som best beskriver en ekte JCP-er, eller en Captivator, som de ansatte omtales som. 

- Hardtarbeidende, uredd, leken, lagspiller, ambisiøs og street-smart, er beskrivelsene som kommer opp. Særlig den siste er viktig, eller egentlig grunnleggende, legger Grorud til.

- Hvis man ikke har noe street-smarthet i det hele tatt - da blir det vanskelig. Det er noe man trenger enten det dreier seg om en lokasjon, en kampanje eller et kunderom. Man må kunne klare å lese mennesker og situasjoner.

- Og det gjør vi alle sammen, men på helt ulike måter, sier Tynning, og legger spøkefullt til at han alltid tror det verste om folk.

Eia Kirkholm sier at noe av det fineste med JCP-kulturen er at det er plass til alle.

- Du kan være akkurat den du er. Og det handler om den kulturen vi har brukt mye tid på å skape og dyrke frem i huset. Det er utrolig viktig at alle føler seg trygge her, og det skal vi som ledere og organisasjon sørge for at de ansatte gjør. Det er den eneste måten vi kan vokse videre på, sier JCP PRAD-sjefen.

Jensen kom fra finansbransjen og har vært i JCP de siste elleve årene. 

- Det å komme inn her var noe helt annet enn hva jeg hadde opplevd tidligere i karrieren. Det å ha det skikkelig gøy på jobb, samtidig som det er et profesjonelt miljø med mye bra folk, var veldig motiverende for meg.

Jensen har tidligere vært i Landkreditt Bank og Gothia.

- Mine tidligere roller har vært stillinger der man fort kunne føle seg litt alene. Så overgangen til JCP med mange flinke kolleger som alle vil i samme retning, og mange dyktige samarbeidspartnere, gjør at man hele tiden er i utvikling. Og det gir en mulighet for en lang karriere på ett sted.

 

Det ligger i vårt DNA å hele tiden se etter nye muligheter. Og det er sånn vi har kommet styrket ut av vanskelige perioder Gjermund Hellan, daglig leder i JCP Event

- Det ligger i vårt DNA

Daglig leder i JCP Event, Gjermund Hellan har vært med nesten helt fra start. Han begynte som eventkoordinator og har vært i flere ulike roller, før han i 2018 ble daglig leder. Hellan kan feire 24 år som JCP-er, og da han ble permittert under pandemien var han en av dem som begynte å bygge studioer i Akersbakken 10.

- Det ligger i vårt DNA å hele tiden se etter nye muligheter. Og det er sånn vi har kommet styrket ut av vanskelige perioder, forklarer han.

I løpet av en knapp uke sto det første studioet klart til bruk.

- Det var egentlig ingen av oss som visste helt hvor vi skulle begynne, men vi slo ned noen vegger og alle bidro der de kunne -  og sånn ble det studio. Vi kunne heller ikke mye om streaming, men vi lærte oss det i løpet av ganske kort tid, og til slutt hadde vi bygget tre studioer, sier Hellan.

- Det er et skikkelig godt eksempel på kulturen vår. Det at folk viser initiativ og tar egne valg, fordi vi ba ingen om å bruke fritiden sin til å bygge studioer, så det kan verken jeg eller Lars (Grorud) ta æren for, sier Tynning.

Og legger til:

- Det var veldig kult, også var det veldig kult at vi ett år senere var blant de som streamet mest i Europa. Det synes jeg viser hvor viktig det er å bruke tid på å bygge en solid kultur.

 

Klare for fest:

I november braker det løs med den årlige JCP-festen, som i år også markerer 25 år. Fra venstre: Lars Terje Grorud, Lars Eia Kirkholm, Øystein Tynning, Gjermund Hellan og Tine Jensen. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Ikke legg deg ned for å dø

I et konjunkturstyrt marked der man må være rask i omstilling og villig til å endre seg, se og gripe nye muligheter - er det én ting som aldri endrer seg i JCP. 

- Fra vi fylte fem år, kun med unntak av pandemien, har vi alltid arrangert en årlig fest. Og i år som vi fyller 25 år, blir det litt ekstra fest, lover Tynning.

Han er heller ikke redd for å snakke om å feile.

- Det er viktig å kunne feile og det er noe av det viktigste vi lærer fra. Jeg har gjort mange tabber selv, og jeg husker spesielt godt i 99 da vi skulle gjøre en kampanje for Tine i Nedre Slottsgate. Vi skulle ha med et anlegg for å spille musikk, men vi hadde klart å glemme høytalekabler og arrangementet ble en time forsinket.

Tynnings beste tips er å unngå bortforklaringer.

- Først og fremst, ikke legg deg ned for å dø. Fiks det og ikke kom med masse dårlige unnskyldninger. Det var vi som hadde driti oss ut, og det fortalte vi kunden, som tok det kjempefint. Kundene er tross alt mennesker de også, og vi fortsatte å jobbe med dem i ettertid.

 

 

- Vi la oss paddeflate

Det kan også gå litt fort i svingene i JCP PRAD.

- Det var under korona og vi hadde en presentasjon som spilte seg veldig rundt landet denne merkevaren kom fra. Så vi tok tak i alle kvalitetene til dette landet for å dra noen referanser over til produktet. Det eneste problemet var at vi hadde glemt å dobbeltsjekke hvilket land merkevaren faktisk kom fra. Og det viste seg at vi hadde tatt feil land. Det var vondt, men det ordnet seg. Vi la oss paddeflate, men det er menneskelig og alle har forståelse for at man kan gjøre feil, sier Eia Kirkholm.

Og det er sjeldent at et arrangement går helt uten utfordringer.

- Når man jobber med arrangement har man vært borti mye, og det skjer nesten alltid noe. Brannalarmen kan plutselig gå og det velter programmet, men det jeg synes var aller vondest var under et arrangement rett utenfor Oslo. Vi hadde leid et stort lokale og booket lunsj gjennom dem. Det eneste vi ikke hadde dobbeltsjekket var hvem som skulle levere maten.

En halvtime før lunsj fant de ut at leverandøren nylig hadde gått konkurs.

- Da ble jeg rimelig svett. En halvtime er ikke veldig mye tid, men heldigvis skulle det serveres pølser mellom fag- og kveldsprogrammet, så det ble kokt en haug med pølser og stekt Grandiosa for harde livet. Så det ordnet seg, men det å finne ut at det ikke kommer noe mat og servere plan B på overtid - det var stressende.

Hemmeligheten bak suksessen og det som skal drive kommunikasjonshuset de neste 25 årene, er å følge samme oppskrift som har blitt brukt frem til i dag.

- Vi satser på unge mennesker. Jeg har stor tro på å gi unge folk masse ansvar og mulighet til å utvikle seg i et trygt miljø. Også fortsetter vi å investere i kulturen vår. Jeg tror det helt enkelt er vår hemmelighet, avslutter Tynning.

JCP begynte som et inderlig ønske om en cruiseferie - i dag fyller selskapet 25 år