Lottos nye stjerne splitter publikum - Mills klatrer til topps i Reklamebørsen

- Det er selvfølgelig veldig stas, sier reklamesjefen i Mills etter å ha slått Lotto på Reklamebørsen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I denne runden av Reklamebørsen var det duket for et aldri så lite «comeback». Universet som Lotto-hunden «Otto» boltret seg i fra 2020 til 2021 er tilbake på børsen, men denne gangen er det ikke Otto som spiller hovedrollen. Han har blitt erstattet av katten «Risotto» og har store potesokker å fylle.

- Lotto-hunden Otto var en gjenganger i toppen av Reklamebørsen i 2020 og 2021. Hele seks liking-seiere på syv forsøk rakk Otto før han ble pensjonert til fordel for bestemora på sykehjem med verdens største TV-skjerm utenfor vinduet, sier innsiktssjef i Essence Mediacom, Håvard Ose. som står bak undersøkelsen.

- I lanseringen av sitt siste konsept har Norsk Tipping mer eller mindre kopiert lanseringsfilmen med Otto fra 2020, men denne gangen med en bergensk katt med navnet Risotto i hovedrollen, fortsetter Ose.

Les også: Norsk Tipping bytter hund med katt - nå blir Risotto Lotto-millionær

Risotto sørger for en andreplass på Reklamebørsen i sitt første forsøk. Debutfilmen til Risotto klatrer tuil topps på parameterne «oppmerksomhet» og «effektivitet» i tillegg til gode plasseringen på en rekke andre parametere. Det er markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Norsk Tipping, Tove-Kristin Liberg, meget godt fornøyd med.

- Jeg må jo bare si «fytti katta». Det er en veldig bra start. Det er kjempegøy å være på topp i flere parameter og få andreplass på liking, sier Liberg.

- Det er vi svært fornøyde med, til tross for at det ikke ble likingseier i første runde på «Risotto-millionærer er ikke som andre millionærer », legger hun til.

Les også: Norsk Tipping bytter hund med katt - nå blir Risotto Lotto-millionær

Lotto må nemlig se seg slått av Mills kaviar i denne runden. Både på liking og totalt.

- Med oppfølgeren har Mills Kaviar fått en film som likes akkurat like godt som originalen for fem og et halvt år siden, og med et innarbeidet konsept og ikke
minst en melodi hele Norge nå kjenner leverer filmen dessuten både på effektivt og oppmerksomhet og så sterk branding at det holder til sammenlagtseier for september foran selveste Lotto, sier Ose.

Likes godt:

Mills sin reklame for kaviar likes meget godt på reklamebørsen for september. Også Lotto scorer bra på positiv liking.

- Noen liker katter og andre liker hunder

Der Mills kaviar har høy positiv liking, og lav negativ liking, scorer Risotto relativt høyt på begge poster.

Liberg mener at det ikke er noen «katastrofe».   

- Den første filmen i Otto-serien hadde negativ liking på 16 prosent på sin første film, mens Risotto har negativ på 19 prosent. Noe skyldes nok at de antageligvis sammenligner med hele Otto-universet. Målet er jo selvsagt at flest mulig liker Lotto-reklamen.

- Ose i Mediacom foreslår at Risotto kan bli mindre «kattete»? 

- Vi har ikke tenkt at Risotto skal være lik Otto, snarere tvert imot. Katt er katt og de ser annerledes på livet rett og slett. Noen liker katter og andre liker hunder, sier Liberg.

Hun forteller at de kommer til å gi Risotto flere sjanser til å sjarmere det norske folk.

- Hvis det er sjarme man savner, så er det sånn at katter er mer egenrådige. Jeg håper at når man blir mer kjent med Risotto, så blir det også mer positiv liking. 

Det er reklamebyrået Pol som står bak Norsk Tippings Lotto-reklamer.

Se Risottos debutfilm her:

Mills til topps

Også rundevinner Mills har denne måneden en sterk tilknytning til en gammel reklamefilm. Filmen som nå er målt er en oppfølger av en film fra 2018. Den gangen var det reklamebyrået McCann som sto bak reklamefilmen. I oppfølgeren er det byrået Brunch Oslo som har klart det McCann ikke klarte med samme konseptet - å stige til topps i Reklamebørsen.

- Mills Kaviar nådde aldri helt til topps da forgjengeren til månedens reklamefilm ble lansert i 2018, sier Ose.

Les også: Nytt byrå lager oppfølger til fem år gammel Mills-reklame

Han forklarer at filmen ble den syvende best likte filmen i 2018, men likevel måtte nøye seg med en andreplass i den aktuelle måneden da Norsk Blindeforbund gikk helt til topps.

Medie-, reklame- og kommunikasjonsanssjef i Mills, Jenný Rut Sigurgeirsdóttir, tror reklamefilmen blir så godt likt fordi den er «lavmeldt og autentisk». 

- Det er kanskje mange som kjenner seg igjen i norsk natur, det urnorske, råvarene og melodien. Det virker ekte, sier hun. 

Se vinnerfilmen her: 

Slår Lotto: - Veldig stas

Sigurgeirsdóttir forteller at skuespillerne i reklamefilmen ikke er skuespillere, men ansatte i Brødrene Karlsen på Senja, og at de som synger sangen blant annet er et internkor fra Mills. 

- Vi prøvde å få til det autentiske, og det ser det ut til at vi har klart, sier hun. 

- Filmen spiller videre på en lignende film fra 2018. Tror du det har preget resultatet? 

- Ja. Vi har fått gode resultater på den forrige filmen. Det gir et tydelig løft til Mills kaviar og Mills som selskap.  

Sigurgeirsdóttir forteller at der den forrige filmen serverte forbrukerne en historie om råvarene, tar den nye filmen historien et steg lenger. 

- Det er en hyllest til dem som lager kaviaren. Det er ekte håndverkere som jobber på kysten i Nord-Norge, sier hun. 

- Dere slår Lotto som er en gjenganger på toppen av Reklamebørsen. Hvordan er det?

- Det er selvfølgelig veldig stas. De lager veldige gode reklamefilmer og lykkes alltid, så det er ekstra gøy, sier Sigurgeirsdóttir.

Fall for Telenor: - Ikke overrasket

Telenor plasserer seg midt på tabellen på Reklamebørsen. Vanligvis er telekommunikatøren å finne i det øverste sjiktet, men faller nedover på listene når de meste kjente Telenor-karakterene, Arnfinn og Arnhild, er ute av bildet.

Les også: Telenor åpner tårekanalene i ny reklamefilm

Ose forteller at den nye reklamefilmen oppnår god og effektiv oppmerksomhet samt god liking, men at «brandingen» ikke er like sterk som før. Det vil si at færre husker at dette er en reklamefilm for Telenor.

- Der Arnfinn og Arnhild i snitt har ligget opp mot 80 prosent på branding, mener kun 60 prosent av de som har lagt merke til denne filmen at det var lett å huske at det var reklame for Telenor, sier Ose.

Markedssjef i Telenor, Thomas Barre, forteller at de ikke er fornøyd med branding-nivået.

- Vi var imidlertid klar over at Hedvig i noe mindre grad knyttes til merkevaren enn de øvrige karakterene i det kreative universet, og vi er således ikke så overrasket over resultatene. I dette uttaket har vi i tillegg valgt å gi den nye kjæresten hennes en relativt stor plass, som er et ukjent fjes for de fleste, sier Barre.

Han forteller at de smører seg med tålmodighet all den tid filmen gikk på lufta for ikke altfor lenge siden.

- Filmen gikk på lufta i uke 39 - altså siste uka i september - og hadde med andre ord bare vært på i en knapp uke når testen ble gjennomført. Det kan være en del av forklaringen på hvorfor oppmerksomheten er noe lavere enn vi er vant med, sier han og fortsetter:

- Vår egen posttest er i felt i skrivende stund. Det blir interessant å se om resultatene sammenfaller med Reklamebørsen. 

Se Telenor-filmen her:

Lottos nye stjerne splitter publikum - Mills klatrer til topps i Reklamebørsen