Mener omdømmet til SAS hviler på bonusprogrammet: - Vil være en kardinalfeil

NHH-professor ser flere fallgruver for «nye» SAS.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Nafisa Zaheer
Øyvind Hofsrud Journalist
Nafisa Zaheer
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Tirsdag kveld kom nyheten om at SAS bryter med Star Alliance, etter at Air France-KLM, den danske stat og to ulike fond fyller på med nesten 13 milliarder svenske kroner, og tar kontroll over flyselskapet. 

I tillegg strykes SAS fra børs, noe som betyr at dagens aksjonærer mister alt. Fremtiden for bonusprogrammet Eurobonus er foreløpig usikker, men medlemmer kan fortsatt bestille reiser innad i alliansen til og med overgangsperioden. SAS tar sikte på å bli en del av den nye alliansen Skyteam innen sommeren neste år.

Omdømmeeksperter Kampanje har snakket med er stort sett positive til gårsdagens utvikling, men en av dem som er kritisk til eierskiftet, er professor ved Norges handelshøyskole, Tor W. Andreassen.

Han mener omdømmet til SAS avhenger av hvordan de klarer å ta med seg Eurobonus-medlemmene over i det nye bonusprogrammet Flying Blue i Skyteam-alliansen.

- SAS gjør en kardinalfeil om de setter en strek over historien og begynner på nytt, sier Andreassen, til Kampanje.

Og peker på at limet til SAS er lojale kunder. 

- Gjenkjøpet er i stor grad knyttet til Eurobonus, til tross for middelmådig tilfredshet som flyleverandør. Programmet skaper stor lojalitet blant kundene som har reist lengst og oftest dyrest, og har bygget kundestatus som enten «diamant», «gull» eller «gull for livet» som belønning.

- Må kjøpe seg kunder

Andreassen mener at hvis SAS nullstiller kunde-kapitalen og ber kundene begynne på nytt, så vil de i prinsippet ta ut skilsmisse med dem. 

- Dette er de mest frekvente reisende, som har lang fartstid med SAS og som har emosjonelle bindinger til selskapet. Sies de opp, betyr dette i praksis at SAS må kjøpe seg kunder, utdyper han.

SAS må stjele kunder fra Norwegian og andre selskaper for å vokse, påpeker han.

- De må enten ned i pris eller bruke de nye milliardene hemningsløst til innovasjoner for å bli attraktive i basistjenesten. Sett fra et merkevareposisjoneringsperspektiv, har de mer å hente inn på å posisjonere seg som «Premium Economy», og gi kundene mer for mindre enn hva de betaler i dag.

Et desperat ønske

De nye hovedeierne har ulike eierandeler, der Air France-KLM står med 19,9 prosent, Castlecake eier 32 prosent, det danske fondet Lind Invest eier 8,6 prosent, og den danske stat står med 25,8 prosent. Resten vil trolig tilhøre kreditorer som får omgjort gjeld til aksjer.  

Andreassen tror dette handler om at Danmark desperat ønsker å beholde Kastrup som knutepunkt.

- Det er drevet av militante fagforeninger som insisterer på at SAS skal være i København. Med andre ord er det en kamp om arbeidsplasser mer enn forretningslogikk. Det er en overlevning fra tiden at nasjonale flyselskaper var en del av markedsføringen av nasjonen. I dag er det en global industri med overkapasitet, sier han.

Troen på at SAS vil klare å ta opp konkurransen i enda større grad enn konkurrentene, er han positiv til.

- De fikk inn en industriell partner på eiersiden, det ligger noe i at SAS blir integrert i KLM og Air France-nettverket, og tar seg av børsen - noe som gir ledelsen roen til å tenke taktisk nå. Greier SAS å posisjonere seg der, har de et vinnende konsept og kan lykkes, avslutter Andreassen.

- Signal på at noen er villig til å satse

Administrerende direktør i PR-selskapet Apeland, Ole Christian Apeland, mener det var viktig at den danske stat gikk inn på eiersiden.

- Det hadde vært trist om det ikke var noe skandinavisk igjen i SAS. Tross alt er det selve identiteten til flyselskapet, sier han til Kampanje.

Og legger til:

- Jeg setter pris på at SAS finner en stabil løsning. Selskapet har lenge vært et usikkert selskap, og jeg tenker dette kan gi ny energi og vitalitet fremover.

Apeland var godt fornøyd med selskapets kommunikasjon etter at nyheten ble gjort kjent.

- De var gode i går da de sendte en e-post til alle kundene sine om at selskapet består. Det er mange som er glade i SAS og som har gode assosiasjoner, minner og tradisjoner til selskapet. For meg virker dette som en positiv nyhet, slår han fast.

Han tror kundene forblir trofaste og at eierskiftet gjør godt for de ansatte.

- Det er et hyggelig signal at noen er villig til å satse på selskapet. Jeg synes synd på de ansatte som helt sikkert har følt på mye usikkerhet i lang tid, og at både de og kundene endelig får ro og trygghet.

Kommunikasjonsbyrået Apeland har de siste årene målt virksomheters omdømme i målingen Traction. Da resultatene var klare i mars, var det ingen andre selskaper enn SAS, som falt mer. Selskapet mistet 14 poeng fra året før, og la seg inn på en 45. plass.

Omdømmet til SAS måles løpende i Traction, men det er for tidlig å se effekten av denne nyheten, forteller Apeland.

Les mer: Finn erstatter Vinmonopolet på omdømmetoppen - SAS stuper på listen

- Nedsiden er at de må tjene penger

I likhet med Apeland, synes professor emerita Peggy Simcic Brønn ved Handelshøyskolen BI, at nytt eierskap i SAS er gode nyheter.

- Jeg tror ingen ville at selskapet skulle gå konkurs, fordi folk alltid har likt SAS. Nå får de litt luft inn i selskapet. Det virket ikke som en bærekraftig strategi å være eid av land. Nå er private aktører inne, det er positivt tror jeg. Nedsiden er at de tjene penger, sier hun.

Brønn tror ikke det har så mye å si at selskapet bryter med Star Alliance. Hun tror heller ikke at kundene bryr seg nevneverdig mye.

- Min erfaring er at Star Alliance ikke har hatt noen særlig betydning. Jeg har aldri sett fordelen ved det. Så lenge SAS ikke bytter navn, og fortsetter å levere for det SAS står for, så er det bra. De er kjent for å ha god service, men hvis det blir billige løsninger, så er det noe helt annet. 

At omdømmet sank betydelig under forrige Traction-måling, overrasket henne ikke. 

- Det var lenge mange dårlige nyheter rundt SAS, og da kan man ikke forvente et sterkt omdømme. 

Hun tror selskapet flyr inn i en god periode.

- Det er et solid flyselskap. Det har oppturer og nedturer, men min personlige erfaring er at jeg liker dem. Men samtidig er det bare én persons mening. 

Mener omdømmet til SAS hviler på bonusprogrammet: - Vil være en kardinalfeil