Reagerer på Se og Hørs prinsesseavsløring: - Kan ramme hardt

- Dobbeltmoral, svarer Se og Hør-redaktør på kritikken fra VG-kommentator.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Øyvind Hofsrud Journalist

Tirsdag denne uken kunne Se & Hør avsløre at prinsesse Ingrid Alexandra hadde pakket koffertene og flyttet ut fra Skaugum, og at hun nå «lever i skjul» og har et «urbant liv» på Grünerløkka på Oslos østkant.

Oppslaget er akkompagnert av paparazzibilder av Ingrid Alexandra i bydelen.

Ansvarlig redaktør i Se & Hør, Ulf André Andersen, følger opp med en kommentar om at prinsessen har flyttet til Grünerløkka, og at det er «sykt chill».

«I dag avslører vi i Se og Hør at prinsessen nylig slang sekken på ryggen og flyttet fra familiens sikre, trygge omgivelser. Frem til nå er hun vokst opp bak høye gjerder og militært vakthold på Skaugum i Asker», skriver Andersen i sin kommentar.

- Jeg forstår det ikke

Dekningen får debattjournalist og kommentator i VG, Selma Moren til å reagere. I en kommentar skriver hun at «nittenåringer burde få flytte, ha kjæreste og gå nedover gata – uten at pressen er der for å vri det til en sensasjonell sak». 

- Jeg reagerer på sakene som Se og Hør har om prinsessen. Det har jeg for så vidt gjort tidligere også, men jeg reagerer spesielt på bildet de har trykket av henne hvor hun går på gata. Det er ikke så vanlig at journalister gjør dette, og det synes jeg er rart, sier Moren og fortsetter: 

- I tillegg synes jeg det er merkelig at de har en mystifiserende tittel på artikkelen. At hun «lever i skjul på østkanten». Når Andersen videre følger opp med en kommentar, så synes jeg dette er rart. Jeg tror de hadde tre ulike saker om dette på fronten samtidig, med en kommentar fra redaktøren som blåser opp dette videre. Jeg forstår ikke hvorfor de synes det er nødvendig, sier Moren til Kampanje.

- Det klikker sikkert godt, men er det forsvarlig?

Hun mener dekningen til Se og Hør vitner om at det åpenbart er god lesertrafikk på kongestoff, men at det går en grense for hva pressen har rom for å gjøre, og hva pressen burde gjøre. 

- Jeg har full forståelse for at leserne vil ha stoff om kongelige, og jeg er for at pressen skal jobbe med kritisk journalistikk, men jeg mener de slår til på unødvendige områder, sier Moren. 

- Hva er det som er så rart med dekningen? 

- Prinsessen er født inn i denne oppmerksomheten, og hun er et ungt menneske med mye press. Hvis ikke vi i mediene har tunga rett i munnen kan det ramme en enkeltperson ganske hardt. Det klikker sikkert godt, men er det forsvarlig? spør hun retorisk. 

- Men hun er myndig nå. Har det noe å si for dekningen? 

- Det hadde selvfølgelig vært en annen sak om hun ikke var det. Men det er mye man kan komme seg unna med, det gjør det ikke rett. Jeg sier ikke at Se og Hør har brutt noen regler, men jeg synes det hadde vært bedre om de lot være. Debatten rundt monarkiet blir ofte «men sånn er det bare». Jeg mener likevel vi i pressen har et ansvar, sier Moren. 

- Høy offentlig interesse

Ulf André Andersen mener VG lider av dobbeltmoral. Han sikter til at det var VG som kunne offentliggjøre at prinsessen hadde fått seg kjæreste tidligere i år.

- Til tross for at vedkommende akkurat hadde fylt «bare» 18 år, skriver Andersen i en kommentar i Dagbladet.

Han viser også til at Selma Moren selv «nærmest roter frenetisk» i privatlivet til Taylor Swift i egne artikler.

Overfor Kampanje står han fast ved at flyttingen til Ingrid Alexandra er av offentlig interesse.

- Vi mener det har høy offentlig interesse at vår tronarving flytter hjemmefra. Fram til nå har prinsesse Ingrid Alexandra fått lov til å være barn og leve trygt i skyggen av sine foreldre, og derfor har det offentlig interesse, sier Andersen til Kampanje.

Han mener heller ikke at de har avslørt for mye om hvor hun bor, eller at bildet av prinsessens nye «urbane» tilværelse på Løkka, gir bort for mye.

- Vi har skrevet at hun har flyttet til et område og mener at det ikke identifiserer akkurat hvor hun har flyttet. 

21. januar i fjor fylte Ingrid Alexandra 18 år.

- Da prinsessen i fjor ble myndig, fikk hun eget kontor på Slottet. Det er et av flere synlige tegn på hennes nye offentlige rolle. Hun vil i årene fremover måtte tåle stadig større interesse og oppmerksomhet både rundt sitt virke som prinsesse og tronarving – og som offentlig person, svarer Andersen, på spørsmål om prinsessen burde skjermes fra slike nyheter.

Om kritikken fra Moren i VG, svarer redaktøren:

- Vi har ikke noe imot kritikk fra VG, men de bør vurdere sin egen rolle. Vi står for det vi gjør.

Selma Moren mener Se og Hør-redaktøren bommer i motsvaret sitt.

- Jeg er ikke VG, og jeg er ganske sikker på at det har skjedd ting i VG som jeg også er kritisk til. Det er også stor forskjell på å skrive en kommentar om karrieren til verdens største popstjerne én gang - og det Se og Hør holder på med. Å prøve å sidestille dette, synes jeg er litt rart, sier Moren og legger til: 

- Det er også rart å si at jeg vil skyve hele monarkiet under teppet, når jeg ikke skriver noe om avvikling av monarkiet. Jeg er kritisk til deres dekning av prinsessen, og det svarer han ikke på. 

Reagerer på Se og Hørs prinsesseavsløring: - Kan ramme hardt