Kommer med Meta-advarsel: - Et etisk og juridisk dilemma

Flere sosiale medier-byråer merker at kundene er blitt mer varsomme med tanke på annonsering i Metas kanaler.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I midten av juni ble det kjent at Datatilsynet innførte dagsbøter på én million kroner til Meta for det de mener er et brudd på forbudet mot å bruke persondata til overvåkingsbasert reklame. Det har resultert i at flere norske annonsører som PWC og OBOS har tråkket på Meta-bremsen og dermed stoppet annonsering på Facebook. Nestleder for kommunikasjons- og markedsavdelingen i PwC, Nina Stabel, fortalte nylig til Kampanje at frem til Meta innhenter gyldige samtykker fra sine brukere, begrenser konsulentselskapet annonseringen i Meta. 

Flere reklame- og mediebyråer tilbyr såkalt mediekjøp og distribusjon på de store sosiale medier-plattformene og performance-byrået Semway, som blant annet har Jordan, Foodora og Av-og-til på kundelisten, merker at annonsørene sitter på gjerdet.

- Vår opplevelse er at alle på kundesiden har fått det med seg, men foreløpig forholder seg avventende før de tar et standpunkt og handler, sier partner og leder for performance i Semway, Christopher Brekke, til Kampanje.

Han tror mange «kjøper» seg litt tid i påvente av Metas neste trekk, om eventuelle endringer i atferdsbasert markedsføring.

- Mange er spente og vi opplever at flere annonsører lener seg på sine respektive byråer og deres vurdering før de avgjør hvor de skal annonsere. Dette er helt klart et etisk og juridisk dilemma som opptar mange om dagen enten de jobber på annonsør-, byrå- eller mediesiden, sier han.

Les mer her: Stanser all Facebook-annonsering - konsulentkjempe frykter bøter

Selv om det er Meta som er i søkelyset nå, betyr ikke det nødvendigvis at de andre plattformer har alt sitt på det rene. Christopher Brekke, Semway

- Det må man være sikker på at man har råd til

Gründer og rådgiver i Smood Social, Alexander Grimstad, sier at denne diskusjonen alltid er aktuell.

- Det er klart at vi merker en viss økning i spørsmål og interesse for tematikken fra kundene nå. Vi er opptatt av å balansere og nyansere bildet så godt vi kan overfor de kundene som har behov for å vite mer, og ikke minst hjelpe de som trenger det med gode A-, B- og C-planer, forklarer Grimstad til Kampanje.

Han synes det er viktig å minne om at Meta-annonsering ikke er ensbetydende med Facebook, men også innebærer Instagram, Messenger og flere apper i Metas annonsenettverk.

Allerede har flere annonsører valgt å trekke i bremsen, og Grimstad tror flere annonsører vil følge i bremsesporene etter PWC og Obos.

- Jeg tror mange er usikre og det er helt sikkert andre som vil følge på grunnet usikkerhet, men det er viktig at annonsørene stopper opp og ikke tar forhastede beslutninger. Det er mange plattformer man velger bort, og det man være sikker på at man har råd til.  

Les mer her: Boliggiganten Obos vraker Meta - norske annonsører kjenner seg igjen i kutt-rapport

Advarer mot å kutte Meta:

Alexander Grimstad i Smood Social sier det er viktig å ikke ha alle eggene i én kurv: - Vi må forberede oss på en hverdag der vi generelt har færre segmenteringsmuligheter. Foto: Smood Social

- Mange er helt avhengige av Meta

Flere av sosiale medier-rådgiverne som Kampanje har vært i kontakt mener det er få andre kanaler som har samme effekt som Meta.  

- Spesielt ikke for merkevarer som er avhengig av konverteringer fra disse plattformene. Det er mange små og mellomstore bedrifter i Norge som er helt avhengige av Meta for å drive mye av salget sitt, og det er viktig å huske på i denne diskusjonen, sier Grimstad i Smood Social.

Han mener at Meta-annonsering er helt avgjørende for svært mange norske annonsører og norske arbeidsplasser, for å drive butikken sin.

- Jeg skulle ønske vi kunne si at norske annonsekanaler, både redaktørstyrte og kommersielle som Tise og Finn, var et like godt alternativ, men vi er ikke der ennå. Her har de globale plattformene utviklet helt eksepsjonelle løsninger som norske merkevarer fortsatt er avhengige av å ha i miksen.  

Eier av sosiale medier selskapet Valen-Utvik, Astrid Valen-Utvik, mener det finnes få alternativer som har samme effekt basert på tid og budsjett som Meta.

- Det finnes annonseringsplattform hos blant andre Snapchat, LinkedIn og Google, i tillegg til norske aktører som Schibsted og Amedia. Likevel er det ingen av disse, så vidt jeg vet, som klarer å levere samme form for effekt satt opp mot investert tid og budsjett. 

Hun tror derfor at Meta fortsatt vil være den prefererte annonseplattformen i lang tid.

-  Kanskje kommer influencer marketing til å få enda mer vind i seilet sitt? Mest av alt håper jeg at de norske aktørene klarer å lage annonseplattformer og løsninger, som rett og slett blir en verdig konkurrent til Meta, sier hun.

Les også: Norske annonsører med klar beskjed til tech-gigantene: - Problem at de ikke betaler skatt i Norge

Få alternativer til Meta:

Astrid valen-Utvik tror Meta fortsatt vil være den prefererte annonseplattformen i lang tid fremover. Foto: Lene Elisabeth Eide / Eide foto

- Ikke dobbeltmoralsk

Semway-sjefen Christopher Brekke tror det sitter langt inne å droppe Meta hvis annonseringen gir gode resultater i form av effekt og skaper høy avkastning.

- Det er i hvert fall min personlige oppfatning. Jeg mener heller ikke at det er dobbeltmoralsk om man kvier seg for å gi slipp før man har en annen løsning på plass, og ikke lenger er avhengig av en stor teknologigigant.

Brekke mener dette er en gyllen mulighet for andre plattformer til å bevise at de tar persondata til atferdsbasert reklame på alvor. 

- Hvis man klarer å faktisk sette brukeren i fokus foran jaget etter maksimal avkastning, så tror jeg at det blir de som vinner på lengre sikt. Åpenhet blir viktigere og viktigere, og dette er en debatt der hele bransjen må delta, sier han.

Foreløpig er det ingen av Semways' kunder som har kastet Meta på dør, men flere har hatt et skifte i hvilke plattformer de fokuserer på. 

- Det er ikke av min oppfatning at dette ene og alene skyldes persondata-saken, men for mange var nok dette den siste dråpen som gjorde begeret fullt. Ingen har foretatt seg noen store eller drastiske valg, men i stedet valgt å skru opp annonseringen på gjenværende plattformer, forklarer han.

Kommer med Meta-advarsel: - Et etisk og juridisk dilemma