Stor spenning knyttet til medieministerens første budsjett: - Håper de retter opp feilen fra i fjor

- Vi håper regjeringen har landet på en konkret løsning for et moderne momsfritak som kan innføres neste år, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Fredag denne uken blir statsbudsjettet for 2024 lagt frem. Da statsbudsjettet for 2023 ble lagt frem i fjor høst gikk det en aldri så liten sjokkbølge gjennom Medie-Norge. Regjeringen fjernet momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester via lyd og bilder.

Les også: Reagerer på regjeringens «sjokkforslag» - vil skrote momsfritak verdt en halv milliard kroner

Mediebedriftenes Landsforbund (MBL) og resten av landets medieorganisasjoner har jobbet iherdig inn mot regjeringen for å få dem til å snu på vedtaket, eller i det minste gjøre endringer som ikke rammer redaktørstyrte medier. I vår forsøkte myndighetene å stilne kritikken ved å redusere tekstravet for aviser som driver med elektroniske nyhetstjenester fra 80 prosent til 50 prosent.

Det ville si at halvparten av innholdet kunne være video og lyd, så lenge den resterende halvparten besto av tekst og stillbilder.

Les også: Trettebergstuen: - Skulle ønske vi hadde gjort det på en annen måte

Nå håper administrerende direktør i MBL, Randi S. Øgrey, på ytterligere endringer.

- Det har blitt tøffere tider i mediebransjen hvor vi står overfor intense endringer. Det som er viktig da er at alle tiltak underbygger den innovasjonen og de økte mulighetene mediene har for å nå brukerne med innhold. Det er en kamp for å sikre journalistikken, sier hun og fortsetter:

- Vi håper å finne en modernisert momsløsning i statsbudsjettet, som er plattformnøytral og som sikrer at vi kan nå alle med de virkemidlene vi trenger på nyheter og aktualiteter, sier Øgrey.

- Opplever stor forståelse

Hun forteller at hun er spent på fremleggelsen av budsjettet fredag - både fordi Lubna Jeffrey er ny kulturminister fra i sommer av, og fordi hun opplever at regjeringen har stor forståelse av hvilke rolle mediene og mediemangfoldet spiller.

- Vi håper kulturministeren ønsker å bli kjent som den kulturministeren som løser momsen for oss, sier Øgrey.

- Har du fått noen signaler inn mot fredag? Er du optimistisk?

- Det er en grunn til at jeg sier at jeg håper på en løsning, og ikke sier forventer. Vi opplever en regjering som har forståelse, og innser de redaktørstyrte medienes samfunnsrolle. Det er derfor vi håper de kan rette opp feilen fra i fjor, der de fjernet momsfritaket.

Hun forteller at momsfritaket er viktig både i kampen mot de globale tech-gigantene, og for å nå ut til den yngre delen av befolkningen.

- Hvor mye av tiden din har du brukt på mediemoms det siste året?

- Mye, sier Øgrey før hun fortsetter:

- Men vi opplever stor politisk forståelse og at mange ser hvor viktig det er å sikre medienes rolle fremover. Hvis ikke regjeringen følger opp dette, er vi forberedt på å fortsette jobben i Stortinget.

TV 2-sjefen: - Håper på en konkret løsning

Fjerningen av momsfritaket har gått hardt utover TV 2, og TV 2-sjef Olav T. Sandnes har tidligere kalt det nye momsforslaget fra regjeringen for «gammeldags og dårlig». Han forteller til Kampanje at han er spent på hva som kommer ut fredag.

- De umiddelbare konsekvensene er som kjent dramatiske for TV 2 som nyhetsformidler, men også for alle redaktørstyrte medier er dette alvorlig. Derfor står en samlet mediebransje bak forslaget om at nyhetsformidling, både gjennom tekst og lyd og levende biler, må likebehandles, sier han.

Les også: TV 2-sjefen raser: - Gammeldags og dårlig løsning

Han mener det er nyhetsinnholdet, og ikke formen, som er det viktigste. 

- Det er viktig med tanke på at vi generelt har et behov for å nå de unge med nyhetsinnhold. Lyd og levende bilder er den foretrukne måten å gjøre dette på, sier han. 

- Hva er dine forventinger til statsbudsjettet - særlig med tanke på moms? 

- Vi opplever et sterkt engasjement rundt redaktørstyrte medier fra kulturminister Lubna Jaffery, og at det er et ønske og en vilje til å finne en løsning, sier Sandnes og fortsetter: 

- Vi håper regjeringen har landet på en konkret løsning for et moderne momsfritak som kan innføres neste år. Dersom de trenger mer tid til å selv utrede den konkrete løsningen, har vi en forventing om at kulturministeren viser hvordan hun og regjeringen vil jobbe for å sikre et plattformnøytralt momsfritak. 

Anslår mediemoms på 150 millioner kroner

TV 2 har anslått at de må betale 150 millioner kroner i moms som følge av at fritaket ble fjernet. Da det tidligere i høst ble klart at kanalen må kutte 400 millioner kroner, gikk TV 2-veteranene Arill Riise og Sturla Dyregrov hardt ut mot regjeringen.

- 150 millioner kroner av de 400 millionene er rett og slett en ekstra belastning fra regjeringen. Det kom helt uventet på og det er totalt uakseptabelt. Jeg er sikkert litt mer folkelig i ordene mine, men det er det jeg mener, sa Riise til Kampanje.

- Veldig mye av dette kunne ha vært unngått hadde vi ikke fått en ekstra avgift på formidling av nyheter. Med de tidene vi er inne i nå, synes jeg dette nådestøtet fra politikerne er veldig dumt, sa Dyregrov.

Les også: TV 2-veteraner skylder på regjeringen: - Helt uventet og totalt uakseptabelt

Kampanje har vært i kontakt med Kulturdepartementet mandag som ikke ønsker å kommentere på statsbudsjettet 2024. Kampanje har også vært i kontakt med Finansdepartementet som sier de vil komme tilbake til skatte- og avgiftsopplegget i neste års budsjett på fredag.

Les også: Kulturdepartementet svarer TV 2-veteraner: - Mediemomsen ikke den eneste grunnen

Stor spenning knyttet til medieministerens første budsjett: - Håper de retter opp feilen fra i fjor