Svensk byråleder gjør norsk reklame-comeback – nå blir han sjef i Anorak

Ti år etter at han sluttet som sjef i DDB, er Pelle Josephson klar for et nytt byråopphold i Norge.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det norske reklamebyrået Anorak har vært på byrålederjakt siden i sommer. Det skjedde etter at Kine Werenskiold sa fra seg jobben som en av to ledere i det North Alliance-eide byrået. Nå har NoA Norge-sjefen Kai Holmberg funnet hennes erstatter og den som skal lede Anorak fremover blir en ordentlig reklameveteran. Med over 20 års bransjeerfaring pakker Pelle Josephson (55) nok en gang kofferten og setter seg på et fly til Norge. For nå er det klart for et reklame-comeback for svenske Josephson i norsk byråbransje.

- Jeg har fulgt med på NoA siden starten og er utrolig imponert over ambisjonen og porteføljen av selskaper. Jeg vet også hva Anorak kan når vi er på vårt beste. NoA har en unik kombinasjon av strategi, kommunikasjon, design og teknologiselskap, sier Josephson til Kampanje.

- Hvordan blir det å komme tilbake i Norge i rollen som byråleder ti år etter at du dro hjem til Sverige igjen?

- Jeg hadde to fantastiske år i Norge med familien sist gang. Det var år som betydde mye for meg både profesjonelt og privat så Norge og norsk reklame har en spesiell plass i hjertet mitt. Å komme tilbake føles utrolig morsomt og noe jeg er veldig takknemlig for, sier Josephson. 

Les også: Slutter som DDB-sjef

Vi saumfarte det norske markedet godt og nøye og var i dialog med flere, men til slutt var Pelle vårt absolutte største ønske, vår absolutte nummer én og vårt førstevalg. Kai Holmberg, NoA Norge-sjef

- En drøm

Pelle Josephson var sjef i DDB i Norge tilbake på starten av 2010-tallet. I 2013 reiste svensken imidlertid tilbake til Sverige etter to år som byråleder i Norge. De siste årene har han tilbrakt i Stockholm som administrerende direktør i Nord DDB i Sverige før han var med på å bygge opp designbyrået Ehrenstråhle & Co i Stockholm. Josephson kaller det «en drøm» å få komme tilbake til Norge og det han mener er ett av Norges aller mest kreative byråer og Nordens beste konsulentgruppe.

- Vi står midt i et skifte i markedet og må oppdatere bildet på hvordan et reklamebyrå skaper verdi, fra kreativ reklame til kreativitet som skaper ny vekst. Jeg vil være med og drive denne forandringen, sier svenske Josephson.

NoA Norge-sjefen Kai Holmberg sier man ønsket en leder med mer «forretningsstrategisk kompetanse inn i selskapet».

- Pelle ticker av på alle boksene. Sjansen for å finne en person som forstår og respekterer kreativitet, som har god forretningsforståelse og internasjonal erfaring, er erfaren og empatisk som leder og i tillegg kan bo og jobbe i Oslo, er tilnærmet null, sier Holmberg.

Josephson blir dermed en av fire reklamebyråledere i North Alliance. Sammen med finske Bob The Robot, danske &Co og svenske Åkestam Holst har byrågruppen flere ledende reklamebyråer Norden hvorav Anorak er ett av dem.   

Nordiske byråledere:

Pelle Josephson, Miska Rajasuo, Jenny Kaiser og Ørnulf Johnsen er de fire byrålederne i NoA-konsernets reklamebyråer. - Jeg skal bygge Anorak sammen med med Nordens aller beste byråer og esten av NoA, sier Josephson.

- Satt til å øke nivået

Den første telefonen fra NoA gikk fra styreleder Thomas Høgebøl som kjente Pelle Josephson fra tidligere, kan Holmberg fortelle.

- Etter det tok det bare dager, og ikke uker, før vi alle skjønte at her har vi truffet blink og kunne signere avtalen. Kundene kan glede seg og konkurrentene må følge med, for nye Anorak er satt til å øke nivået i bransjen, sier Holmberg.

- Måtte dere virkelig til Sverige for å finne en egnet byråleder?

- Vi saumfarte det norske markedet godt og nøye og var i dialog med flere, men til slutt var Pelle vårt absolutte største ønske og vår absolutte, nummer én og vårt førstevalg.

Holmberg sier at det var et tungtveiende hensyn at Josephson hadde jobbet i Norge tidligere.

- Det at Pelle har jobbet i Norge og kjenner byråbransjen her hjemme har vært viktig. Da jeg annonserte vår nye leder for de ansatte i dag så var det til og med fem stykker som hadde jobbet med han tidligere. Han har en meget god track record i norsk reklamebransje, sier Holmberg.

I mål med lederjakten:

Kai Holmberg, administrerende direktør i NoA Norge, er i mål med lederjakten i Anorak. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Kjenner byråbransjen i Norge

Anorak får en ny sjef på en tid der nyhetene fra det norske reklamemarkedet preges av både permitteringer og byråkonkurser og da Kampanje snakket med NoA Norge-sjefen i sommer varslet Holmberg om «tøffere tider».

- Hvordan ser det ut nå?

- Det er et stramt marked for flere av disiplinene våre, men vi står godt og leverer vekst og lønnsomhet samlet sett også i år. Vi takler oppbremsingen i markedet godt, men dette kommer til å strekke seg også inn i 2024, sier han.

Les også:  Anorak kutter kostnader etter ruskevær: - Fikk et tøft andre halvår

- Grünerløkka som gjelder

Pelle Josephson tar over et byrå med i overkant av 40 ansatte og samtidig med at den svenske reklamesjefen tar over byrålederjobben settes toledermodellen til side. Sist gang det var lederendringer i Anorak ble det klart at Kine Werenskiold og Jens-Petter Aarhus tok på seg jobben i en delt løsning. Aarhus fortsetter imidlertid som kreativ leder i Anorak.

Parallelt med valget av ny leder settes også en ny strategi for byrået der byrået skal spesialiserer seg på «kundedrevet vekst». Ifølge Holmberg skal dette være det styrende målet for den kreative kraften som produseres i Anorak og resultatet av strategiomleggingen er at Anorak «skal opp en liga»

- Hva skulle til for å få Pelle Josephson på flyet til Oslo, måtte dere kjøpe leilighet til han?

- Vi hjelper han i hvert fall med å finne en leilighet og bistår han med flyttingen. Han beholder leiligheten sin i Stockholm, men flytter inn i ny leilighet sammen med kona si. Sist gang Pelle bodde i Norge var det på vestkanten, men nå er Grünerløkka som gjelder, sier Holmberg.

Les også: Deler opp toppjobben i Anorak – her er de nye reklamesjefene

Svensk byråleder gjør norsk reklame-comeback – nå blir han sjef i Anorak