Disse kan bli ny TV 2 Sumo-sjef

- En av de mest spennende lederjobbene i mediebransjenen, sier hodejeger. Se Kampanjes Topp 10-liste her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Kampanje har tatt seg bryet med å finsikte markedet innenfor medier og telekom for å se etter mulige kandidater til den nye stillingen som sjef for TV 2 Sumo. og vi serverer dermed TV 2 en helt fersk Topp 10-liste med potensielle kandidater.  To av dem som Kampanje trekker frem er Aller-direktør Bente Klemetsdal og Telenor-topp og mangeårig toppsjef i Canal Digital, Svein Erik Davidsen. 

Ingen av dem ønsker å kommentere hvorvidt de vil være aktuelle for stillingen, samtidig som begge mener jobben som Sumo-sjef utvilsomt ville vært en spennende jobb.

- Jeg tror absolutt stillingen som sjef for TV 2 Sumo vil være en spennende stilling. Det som er utfordrende, og det gjelder i hele streamingmarkedet, er konkurransebildet som endrer seg så betydelig. Det er ikke bare tv-kanalene som konkurrerer, men alt fra Pokemon Go til blockbuster movies. Tv-programmer er lik all annen underholdning bare i en annen app. Men dette er helt klart en kjempespennende stilling uten at jeg lanserer mitt kandidatur, sier Bente Klemetsdal til Kampanje

Davidsen, som de siste årene har jobbet med Telenors innholdsavtaler, tror på TV 2-sjef Olav T. Sandnes sine planer for Sumo, men ser også noen utfordringer. 

- TV 2 er i en omstillingsprosess som jeg tror Sumo vil komme styrket ut av. De kan bli en lettbeint aktør som alle har et forhold til. Samtidig har de en og annen nøtt å knekke i distribusjon. Skal bli spennende å se hvordan de skaper videre vekst, sier Svein Erik Davidsen til Kampanje. 

- Mest spennende lederjobben
Hodejeger i Dynamic People og en med stor innsikt i den norske tv-bransjen, distribusjonsmarkedet og ikke minst TV 2 selv, er Einar Børsum. Børsum valgte å forlate kanalen tidligere i år til fordel for en jobb i rekrutteringsbransjen.

Les også: Børsum slutter i TV 2

Uten å gå inn på kandidater, mener han jobben med å være ny Sumo-sjef  hos sin tidligere arbeidsplass vil være svært attraktiv.

- Dette er en av de mest spennende lederjobbene i mediebransjen, det er det ingen tvil om, sier Børsum til Kampanje. 

- Hvor attraktiv vil denne stillingen være i bransjen?

- Det vil være en av de mest spennende stillingene. Vedkommende får jobbe i et mediehus og et tv-konsern med sterke muskler på tross av omstillingen som skjer i disse dager. TV 2 har gjort en formidabel jobb med å videreutvikle Sumo, men det er ingen tvil om at nå er det «alle mann til pumpene» som gjelder for å løfte produktet både på innhold og ikke minst hva gjelder brukeropplevelsen, sier han.

- Hva slags egenskaper blir viktige her?

- Jeg tror det blir viktig å finne en visjonær leder som forstår seg på teknologi, men ikke nødvendigvis er en teknolog, sier hodejeger Einar Børsum. 

- Det vil ligge en tydelig bestilling på å få opp kvinnelige kandidater i oppdraget med å finne ny Sumo-sjef

En kvinnelig CEO-type
Kampanje har snakket med kilder både i og utenfor TV 2 og her kommer det frem at kanalen har et tydelig ønske om å finne en kvinne for å balansere en allerede mannstung ledergruppe.  

- I oppdraget med å finne en ny Sumo-sjef vil det også ligge en tydelig bestilling på å få opp kvinnelige kandidater, sa Sarah W. Willand til Kampanje mandag.

Les også: Ny Sumo-sjef skal jage den neste TV 2-milliarden

Andre kvalifikasjoner er erfaring fra media generelt, men også abonnementsalg spesielt.  I tillegg er det også klart at TV 2 ser også for seg mer en «direktør»-type eller CEO-type og ikke en «redaktør»-profil i rollen som ny Sumo-sjef.

Erfaringer fra forhandlinger og evne til å drive med effektivt abonnementsalg og forståelse av churn-problematikk (den gjennomsnittlige tiden en kunde er abonnent, red. anm.) vil også være svært viktige kvalifikasjoner slik Kampanje forstår saken – og skulle personen bo eller være villig til å bo i Bergen vil ikke det telle negativt heller.

Mange kvinnelige toppkandidater
Blant kandidatene Kampanje mener må på kvinnelisten over mulige kandidater til stillingen som ny Sumo-sjef er Bente Klemtsdal. Aller-direktøren har bred medieerfaring fra både print, radio og tv og kjenner godt til betal-tv-markedet og churn-problematikk fra sin tidligere jobb som toppsjef i betal-tv-kanalen Canal + som senere ble døpt om til C More og kjøpt opp av TV 2. Klemetsdal jobber i dag i Aller Media som leder for den nordiske byråsatsingen Ahead.

En annen spennende kandidat og kvinne er tidligere direktør for levende bilder i Telenor, Karianne Mellebye. Mellebye hadde i sin tid anvaret for Telenors strømmetjeneste Comoyo. Satsingen ble ingen suksess og tv-sjefen innrømmet senere at Telenor ble tatt på senga av Netflixs lansering i Norden.  

Les også: - Vi ble tatt på senga av Netflix 

Men slik Kampanje vurderer henne, vil hennes erfaringer være unike både hva gjelder strømmemarkedet, internasjonale rettighetsavtaler, abonnementsalg og ikke minst kjennskapen til tv-markedet. Dette gjør Mellebye til en perfekt kandidat. Utfordringen er at Mellebye i dag jobber for Telenor og er lokalisert i Bangkok.

Telenor-«flinkis» 
En tredje kandidat er det nye stjerneskuddet i Telenor Brodcast, Tone Krohn-Clausen. Krohn-Clausen er en «flinkis» som åpenbart ville jobbet godt og snakket samme «konsulentspråk» som Olav T. Sandnes i TV 2.

Les også: Derfor frykter ikke Canal Digital tv-konkurransen

Krohn-Clausen er i dag i Canal Digital som produktsjef og markedsansvarlig, men har også bakgrunn fra Aftenposten, Bekk og PWC og treffer på alle kriteriene som skal til for å lede TV 2s Sumo-satsing.  Hun kjenner også Bergen godt fra sin tid som NHH-student.

De to siste kvinnelige kandidatene som Kampanje løfter frem er Annette Ottar og Torill Nag. Annette Ottar har bakgrunn i Telenor som direktør for innholdstjenestene og partneravtalene i Broadcast-divisjonen. Hun kjenner TV 2-huset godt og har sittet i styret i TV 2 Zebra og C More – men var også en del av Telenor da det stormet som verst mellom TV 2 og Telenor under Alf Hildrum. Det kan være en utfordring for TV 2 å gå til Telenor for å rekruttere sin nye Sumo-sjef gitt all kranglingen de to selskapene i mellom de siste syv-åtte årene.

Da vil det kanskje være letter å gå til Lyse og Altibox og forsøke å lokke over konserndirektøren fra Stavanger til Bergen. Kampanje sikter høyt og tar med konserndirektøren i Lyse, den alltid smilende Toril Nag, på sin liste. Til tross for et godt humør er hun definitiv en CEO-type som kan teknologi og IT. Sitter som styreleder i Altibox og har vært med å bygge opp landets raskest voksende tv-distributør med over 400.000 av landets mest fornøyde tv- og bredbåndskunder. Er Nag klar for et nytt tv-eventyr i TV 2? 

Les Kampanjes profilintervju med Torill Nag: - Jeg bare digger sosiale medier

- Må lete uavhengig av kjønn
Til Kampanje kunne daglig leder i rekrutteringsbyrået Dynamic People, Trine Lise Jagge, i går fortelle at kjønn blir underordnet når TV 2s konsernledelse skal finne sin nye strømmesjef.

- Oppgaven TV 2s konsernledelse har nå, er å finne den best egnede og kvalifiserte kandidaten, det er dette som må ligge til grunn, uavhengig av kjønn, sa Jagge i Dynamic People.

Kampanje har derfor også tatt seg bryet med å sette opp en liste med mannlige kandidater for balansens skyld og en soleklar kandidat er Svein Erik Davidsen som har ledet Norges største tv-distributør Canal Digital i en årrekke.

Davidsen kjenner churn-problematikken til fingerspissene og har også beveget seg ut på de internasjonale rettighetsmarkedene de siste årene i Telenors media- og innholdsdivisjon. Har også mange gode relasjoner inn i TV 2-huset og selv om TV 2 og Telenor har kranglet mye opp gjennom tidene er Kampanjes inntrykk at Davidsen har klart å bevare et godt forhold til kanalen.

Høyrehånden til den mektige Get-sjefen Gunnar Evensen med bakgrunn fra Netcom og telekombransjen, Sondre Aarrestad, er også en annen god kandidat. Som operasjonell sjef i Get kan Sondre Aarestad også betal-tv-bransjen. Har også stor teknologiforståelse som vil komme godt med i jobben som Sumo-sjef. Utfordringen er at Arrestad har tjent svært gode penger i Get-systemet, penger han bare kan drømme om i TV 2.

- Må finne den best egnede og kvalifiserte kandidaten uavhengig av kjønn

Wonderboy i Schibsted
En tredje mannlig kandidat er Schibsteds «wonderboy», Tor Jacobsen. Han har den siste tiden jobbet som kommersiell direktør med ansvaret for nettopp salg av abonnement og churn-problematikk for Schibsteds avsier Aftenposten, VG og regionavisene og har lykkes godt med det. Oppdatert på de siste medietrendene og har også erfaring i å jobbe med mobile medieprodukter fra tiden som sjef for VG Mobil og mobilbetaling i Valyou.

Et overraskende navn for mange og en utfordrer vil kanskje være toppsjefen i telekomselskapet Telio, Eirik Lunde. Lunde har vært administrerende direktør i Telio siden april 2007 og tidligere leder i Ventelo Norge. En leder som får svært gode skussmål og som med sin erfaring fra telekombransjen også har en solid dose med erfaring i endringsledelse. Med utdannelse fra LSE og INSEAD tyder alt på at Lunde har hodet på rett plass og han vil garantert gå godt i tospann med Olav Sandnes.

Ingen lister uten en intern kandidat og «the intern» i denne sammenheng er Steinar Brændeland. Etter å ha sluttet i kanalen på dramatisk vis tilbake i 2000, er Brændeland  i ferd med å bygge seg en karriere i TV 2 for andre gang. I dag jobber Brændeland som direktør for partnersalg og er den som har ansvaret for salget av TV 2 til de store tv-distributørene. Har lang fartstid fra betal-tv-bransjen som leder for C More og kom tilbake til TV 2 etter at kanalen kjøpte C More fra Bonnier. Har erfaringen som skal til for å bygge Sumo – men vil han nok en gang klare å få en plass ved konsernledelsens bord i TV 2?  

Les også: Brændeland blir C More-sjef

Disse kan bli ny TV 2 Sumo-sjef