Ny Sumo-sjef skal jage den neste TV 2-milliarden

Og den personen bør aller helst være en kvinne.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Parallelt med at TV 2-konsernet nedbemanner nærmere 200 årsverk skal det også ansettes for å ruste opp kanalen i den pågående strømmekrigen på tv. I forbindelse med presentasjonen av kuttene og nedbemanningen i kanalen ble det også kjent at TV 2 jakter en ny sjef for TV 2 Sumo.

Samtidig er det også klart at den nye ledergruppa til Olav Sandnes skriker etter en kvinne. For med dagens TV 2-ledelse er det klar overvekt av menn etter at både HR-direktør Ann Kristin Søreid og økonomisjef Maria Borch Helsengreen slutter.

- Vil ha kvinnelige kandidater
Den nye TV 2-ledelsen består i tillegg til Olav Sandnes selv, av Trygve RønningenKjetil NilsenBjørn Gunnar Rosvoll, Jan Ove Årsæther og kun én kvinne, den nye HR- og kommunikasjonsdirektøren Sarah Willand.

- I oppdraget med å finne en ny Sumo-sjef vil det også ligge en tydelig bestilling på å få opp kvinnelige kandidater, sier Sarah Willand til Kampanje i dag.

Hun sier videre at arbeidet med å finne den nye strømmesjefen er i full gang.

- Vi vil umiddelbart sette i gang med søk etter en ny direktør for TV 2 Sumo, sier Willand.

Organisasjonene må bli flinkere til å identifisere, utvikle og løfte frem kvinnelige ledertalenter tidligere.

- Må finne den beste kandidaten
Trine-Lise Jagge eier og driver i dag Dynamic People og har profilert seg som en kvinnelig leder. Hun er også juryleder for kåringen «Årets medieleder-talent» som gjøres i regi av kvinnenettverket, Medienettverket. 

- Bør den nye Sumo-sjefen være en kvinne og hvor mye spiller kjønn inn i slike prosesser? 

- Vi som byrå kan ikke kommentere enkeltsaker hva gjelder kandidater. Det vi kan kommentere er at vi erfarer at det fortsatt er alt for få kvinnelige søkere til lederstillinger generelt. Det finnes mange dyktige kvinner der ute som ikke søker av grunner vi bare kan spekulere i. En oppfordring fra oss er at kvinnene selv må melde seg på og at organisasjonene må bli flinkere til å identifisere, utvikle og løfte frem kvinnelige ledertalenter tidligere. Oppgaven TV 2s konsernledelse har nå, er å finne den best egnede og kvalifiserte kandidaten, det er dette som må ligge til grunn, uavhengig av kjønn, sier Jagge i Dynamic People.

Ny TV 2-milliard
Uansett om det blir en kvinne eller mann blir den nye Sumo-sjefen en svært viktig person i TV 2. Kilder Kampanje har vært i kontakt omtaler stillingen som «den viktigste stillingen etter TV 2-sjef Olav Sandnes selv».

Andre sier den nye Sumo-sjefen blir den som skal sikre TV 2 «den neste milliarden». Kanalen som ble etablert i 1992 har sakte men sikkert økt omsetningen år for år. Kanalen brukte de første årene til å klatre over sin første milliard, før den i 2005 klarte å krabbe over to milliarder. Tremilliardersmerket ble passert i 2011 og tv-konsernet er nå svært nære å klatre over fire milliarder kroner. TV 2 har i dag en omsetning på i underkant av fire milliarder kroner hvorav to milliarder kroner i dag er tradisjonell reklame, men dette er inntekter som ikke forventes å vokse fremover. Omsetningen til Sumo ligger etter det Kampanje erfarer på rundt 400 millioner kroner.

Om brukerbetaling blir en viktigere inntektsstrøm i fremtiden enn reklame svarer TV 2-sjefen:

- Jeg vil ikke spekulere i inntektsstørrelsen på Sumo sammenlignet med andre inntektsstrømmer, men det jeg kan si er at er at vi skal gjøre en stor satsing på Sumo og det gjør vi fordi vi ønsker et nytt bein å stå på, sier administrerende direktør og sjefredaktør i TV 2, Olav T. Sandnes.

Med strømmetjenesten TV 2 Sumo har TV 2-sjef Olav Sandnes også varslet krig mot de tradisjonelle tv-distributørene Canal Digital og Get og sagt klart fra om TV 2 har et mål om å tredoble antall Sumo-abonnenter. 

Les også: TV 2 varsler full krig mot tv-distributørene

Under pressekonferansen til TV 2 i anledning de store kuttene der kanalen skal spare 350 millioner kroner i forbindelse med den nye strategien «TV 2 i 2020» var TV 2-sjefen også tydelig på at han store ambisjoner med Sumo. 

- Sammen med Netflix skal TV 2 være en av to leverandører nordmenn opplever at de trenger av strømmetjenester, sa Olav T. Sandnes.

Inn i ledergruppa
Samtidig ble det klart at TV 2 også skal han en egen sjef for TV 2 som skal ta opp kampen mot de internasjonale gigantene Netflix og HBO på strømmemarkedet og der også Amazon er ventet en snarlig lansering av sin tv-tjeneste Prime.

Inntil nå har konserndirektør Kjetil Nilsen hatt ansvaret for Sumo i konsernledergruppa. Men med en ny Sumo-sjef som også skal sitte i ledergruppa er det klart at Nilsen mister dette ansvaret.

- Vil dere finne den nye Sumo-sjefen internt i TV 2 eller må dere ut og lete?

- Vi vil finne den beste Sumo-sjefen. Om den personen finnes eksternt eller internt vil tiden vise, svarte Sandnes Kampanje da nyhetene om kuttene ble sluppet.

Tidligere sjefer opp gjennom årene har vært Hege KosbergBørge Nielsen (kommersielt), Kristian Bruarøy og altså Kjetil Nilsen.

Bergen eller Oslo?
Hvorvidt den nye TV 2 Sumo-sjefen skal sitte i Bergen eller Oslo og bygge opp organisasjonen i hovedstaden eller på Vestlandet er ikke avklart. Men at det skal bygges opp en helt ny Sumo-organisasjon er helt på det rene.

- Vi er på jakt etter den beste til å lede satsingen på Sumo fremover, og vil lete både i Bergen og Oslo, sier Willand. 

Jager ny TV 2-milliard

Den nye Sumo-sjefen vil være den som skal løfte TV 2 over fire milliarder i omsetning.

Ny Sumo-sjef skal jage den neste TV 2-milliarden