Tror geofilter knekker Snapchat-koden for annonsører

En av få måter annonsører kan betale seg til dekning på.

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum
Camilla Hellum

Hvordan kan man best markedsføre gjennom et sosialt medie som legger opp til at brukerne skal sende hverandre meldinger som forsvinner etter noen sekunder?

Wall Street Journal (WSJ) skriver denne uken at flere amerikanske annonsører har hatt hell med å markedsføre med geofiltre på Snapchat. Med geofilter menes filter som brukerne kan legge på bilder eller videoer som sendes gjennom Snapchat. Filtrene er bare tilgjengelige på enkelte lokasjoner, derav navnet geofilter.

I anledning sommerferien og VM i fotball for kvinner eksperimenterte selskaper som Nike og GE med geolokasjonsbestemte filter. Ifølge WSJ ble Snapchat-brukere oppfordret til å lage videoer som inkluderte en team USA- og en Nike-logo. Noen av disse videoene skal ifølge avisen ha generert mellom 30-50 millioner visninger. 

- Kan ikke tvinge reklame på brukerne
Pål Smitt-Amundsen, innovasjonsansvarlig og utvikler i Try/Apt, har tro på bruk av geofilter.

- Geolokasjon gjør det mulig å levere relevante “geofilter” bilder som brukeren selv kan inkludere i sitt innhold. Fordelen er at brukeren fra lang tid tilbake allerede er vant til å bruke denne funksjonaliteten og bevisst leter etter om det er noen flere tilgjengelige. Klarer annonsører å bidra med bra bilder som kan krydre brukerens snaps med relevant innhold er jeg sikker på brukerne er klare.

- Er det noe ved Snapchats egenart som gjør mediet egnet for markedsføring?

- Det er i Snapchat sin natur en veldig lav terskel for både skape og konsumere innhold. Det kombinert med full oppmerksomhet på større og større skjermer er jo en fantastisk flate å kommunisere på – tett på og fullt fokus.

- Hvordan mener du man markedsfører best på Snapchat?

- Snapchat er lettbent og veldig leken historiefortelling som oppfordrer til kreativitet. Hvis man skal lykkes som markedsfører på Snapchat, må man møte brukerene på deres egne premisser og skape innhold som er engasjerende og ikke minst underholdende. Og i motsetning til en del andre medier, kan man ikke tvinge Snapchat sine brukere til å se reklame – innholdet må være så bra og relevant at de ønsker å se det selv.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Mener Snapchat utfordrer annonsørene: – Leverer du ikke godt og interessant innhold, blir du ikke sett. Sikkert en sunn øvelse for mange annonsører og markedsførere - det er veldig i tråd med utviklingen av krav til innhold generelt.

- Ingen gode verktøy
Annonsering i form av geolokasjonsbestemte filtre er testet ut i USA, og foreløpig forbeholdt store selskaper som Nike, GE og Mcdonald’s. De fleste som ønsker å annonsere gjennom Snapchat kan ikke betale for å nå ut til brukerne, sånn som man kan på Facebook, Twitter og Instagram, og er avhengig av at kundegruppen følger dem på Snapchat for å nå ut med innhold.

Den vanligste måten selskaper kan kommunisere med følgere på, er ved å legge ut innhold på Snapchats mystory. Mystory er en funksjon som lar alle brukere legge ut bilder eller videoer som er synlig for alle kontakter. Innhold som legges ut på Mystory forsvinner først etter 24 timer, og skiller seg i så måte fra vanlige snaps – som kun kan vare i opp til ti sekunder.

Smitt-Amundsen mener det mest utfordrende med Snapchat, sett fra annonsørenes ståsted, er at man ikke kan forhåndsprodusere innhold.

- Du må bruke selve Snapchat-appen og faktisk filme eller ta bilde av det du vil kommunisere. Det er i utgangspunktet ikke noen gode verktøy for byrå eller annonsør for å sende ferdig produsert innhold og «legge til publisering». Det må skje på direkten i stor grad – skal man følge med på følgerne sine og se tilbakemeldinger, må man være på, slik at man rekker innom alt før det forsvinner fra mystory, som kun ligger i 24 timer.

Ulovlig med tredjepartsapp
Tidligere var det mulig å laste opp ferdigprodusert innhold til Snapchat via en tredjepartsapp, men etter at Snapchat endret retningslinjene sine er ikke dette lenger lovlig. Aktører som bruker tredjepartsapper risikerer å bli utestengt fra tjenesten.

- Å bruke tredjepartsapper som hacker seg inn på API-et til Snapchat for å laste opp eksisterende filmer, kan fort slå negativt tilbake med for eksempel en stengt konto.

Smitt-Amundsen sier at performancebyrået OPT i sommer kjørte en kampanje hvor de så på muligheten til å filme av en skjerm.

- I noen tilfeller fungerte det overraskende godt. Men, vi skulle helst hatt noen bedre verktøy til jobben, og endte opp med å ikke filme video fra skjerm i kampanjen, sier han.

Smitt-Amundsen omtaler Snapchat som en ærlig kanal på brukernes premisser.

- Leverer du ikke godt og interessant innhold, blir du ikke sett. Sikkert en sunn øvelse for mange annonsører og markedsførere, det er veldig i tråd med utviklingen av krav til innhold generelt. Det viktigste man som annonsør kan gjøre, er å selv ta i bruk Snapchat for å forstå hvordan det fungerer, det er jo så mye mer enn teknologien det handler om – altså hvordan vi mennesker på nye måter kommuniserer sammen.

Tror geofilter knekker Snapchat-koden for annonsører