Vil gi klimasaken et rosa skifte: - Har trengt en overhaling

Tidligere oljeadvokat vil gjøre klimasaken positiv og gøy.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Andreas Slettvoll i Chooose er oljeadvokaten som har blitt klimagründer og som nå vil gi klimasaken en imageoverhaling.

- Vi tror at klimakommunikasjon har trengt en slags overhaling. Brandingen av klima kan også være positiv og gøy, selv om det selvfølgelig ligger et alvor bak, sier Slettvoll til Kampanje.

Han er iført en rosa hettegenser, signaturfargen til selskapet Chooose (som altså skrives med tre o-er), påført teksten «Chooose a coooler world».

- Rosa er en positiv farge, og grønn er dessverre blitt politisk. Særlig i andre land. Når alt som handler om klima er grønt, så vil du i mange land – vi jobber også mye i USA – støte fra deg folk som ikke er uenig med det du gjør, men som ikke vil assosieres med det. For oss handler det om å skille seg ut, og rosa er en positiv farge som er helt upolitisk, sier Slettvoll.

- Vi ønsker å få folk og bedrifter og organisasjoner til å bli klimapositive i bred forstand, og vi tror den eneste måten å gjøre det på, er å skape engasjement. Det gjør man ikke ved å skremme vettet av folk eller tvinge på dem løsninger. Folk har lyst til å komme til konklusjonene selv, sier Slettvoll.

Han understreker at med «folk», så mener han seg selv.

- Nå har man vist grafer og bilder av isbjørner i 30 år. Vi tror at positiv kommunikasjon og løsninger, ikke problemer, er det som skal til for å skape engasjement, og det er ikke fordi vi ikke liker isbjørner eller ikke deler bekymringene.

- Mener du at miljøbevegelsen har hatt feil kommunikasjonsstrategi i alle disse årene?

- Nei, men klimakommunikasjon i bred forstand er veldig makro, og da er det lett å spørre seg hva man selv kan gjøre med det. Man må i aller høyeste grad fortsette å vise de reelle bildene av hva som skjer og grafene som får frem forskningen.

Rosa er en positiv farge, og grønn er dessverre blitt politisk. Andreas Slettvoll

Futt, fart og fest

Han får støtte fra Per Espen Stoknes, forsker og leder Senter for grønn vekst på Handelshøyskolen BI og stortingsrepresentant for Miljøpartiet de Grønne.

- Absolutt, dette har vært hovedbudskapet mitt de siste fem årene, sier Stoknes til Kampanje.

Han har blant annet holdt en forelesning på Ted Talks om psykologien bak klimakommunikasjon og hvordan man skal klare å få folk til å engasjere seg i global oppvarming. Stoknes har også vært rådgiver for Chooose og det norske selskapet Ducky, som også forsøker å tilnærme seg klimasaken på en leken og positiv måte.

- Men Miljøpartiet de Grønne holder på grønnfargen. Kan det skremme bort velgere?

- Ja, jeg tror det, særlig hvis man kombinerer det med en puritansk og streng nei-linje. Det er derfor jeg har prøvd å lansere slagordet «Futt, fart og fest», sier Stoknes.

- Det er ikke blitt banket gjennom?

- Nei, det er ikke det, men det er mange som har plukket opp internt i partiet.

Fest-general:

Per Espen Stoknes forsøker å få inn mer «futt, fart og fest» i MDG og har vært rådgiver for Choose. Foto: Mariam Butt/NTB Scanpix.

Jeg tror med 100 prosent sikkerhet at ingen av dem vi jobber med, gjør det for å kunne ta seg en ekstra thailandstur. Andreas Slettvoll

- Viktig at man tør å si det

Ideen til Slettvoll og de andre gründerne i Chooose oppstod på en fuktig kveld på puben Lorry og går kort fortalt ut på å kjøpe klimakvoter, tilintetgjøre dem, og på den måten begrense antallet tilgjengelige klimakvoter på markedet samtidig som de presser opp prisene på de resterende kvotene.

- Kan man kjøpe seg fri fra dårlig samvittighet og leve like fett som før?

- Jeg tror med 100 prosent sikkerhet at ingen av dem vi jobber med, gjør det for å kunne ta seg en ekstra thailandstur. Dette er ikke et alternativ til det man kan gjøre selv, men et kraftfullt tillegg.

Denne dagen er Slettvoll på plass i reklame- og eventbyrået JCP i Oslo Oslo. Sammen med Oslo Business Region lanserer de kampanjen «100 % Oslo», der målet er å gjøre Oslo til «verdens første klimapositive hovedstad». Oslo har som mål å halvere sine CO2-utslipp innen 2020 og Choose vil ha med seg næringslivet og Oslo-borgerne på å matche dette gjennom kjøp av klimakvoter.

Både Chooose-gründeren og JCP-sjef Lars Grorud er opptatt av at bedrifter ikke bare tar klimaansvar, men at de tør å bruke det i kommunikasjonen sin.

- Vi synes det er viktig at man tør å si at man gjør noe. Det påvirker også andre bedrifter til å tørre å gjøre mer. Hvis alle går rundt og er engstelige for å bli arrestert for at det de gjør ikke er godt nok, får man lite positiv utvikling, sier Grorud.

- Vi er utrolig heldig som bor i et land hvor mange av forutsetningene er til stede for å gi tilbake og bry seg om miljøet man har. Det har vært en viktig sak for oss lenge, og så er vi også klar over at vi er en del av en bransje hvor det er viktig å gjøre så mye som mulig, for å veie opp, sier han videre.

- Har du ekstra dårlig samvittighet for å være del av kommunikasjonsbransjen?

- Nei, det har jeg ikke, men vi er også en bedrift med flere unge mennesker og det er viktig at vi er en moderne og dynamisk bedrift som tar dette på alvor.

Heller ikke Slettvoll, som har stillingen som juridisk direktør for et russisk oljeselskap på CV-en, ser noe grunn til å bære på ekstra dårlig samvittighet.

- Vi prøver å ha en pragmatisk holdning til det. Vi som alle andre gleder oss til den dagen flyene er elektriske, men frem til det skjer, mener vi at vi må gjøre noe og plugge det inn i alt vi gjør. Jeg merker en ganske kraftig atferdsendring hos meg og min kone, men ikke minst hos våre barn, som er på en helt annen planet enn det vi var på den alderen.

Vil gi klimasaken et rosa skifte: - Har trengt en overhaling